[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Без повече игри" link="" lightbox="yes" url="http://i0.wp.com/seom.bg/wp-content/uploads/2013/07/510xN0MwHVL._BO2204203200_PIsitb-sticker-arrow-clickTopRight35-76_AA300_SH20_OU01_.jpg?resize=300%2C300" ]

Без повече игри

Търсенето и склонността то да бъде изигравано изглежда вървят заедно като бекон и яйца или бисквитки и мляко. В списъка на компаниите, които участват в практики, непозволени от Google, присъстват такива от ранга на BMW в Германия (те бяха извадени от индекса на Гугъл / деиндексирани) до такива като JC Penney и Overstock (и двете компании получиха наказание). Във всеки един от случаите загубите бяха катастрофални.

Марката BMW изчезна от Мрежата на територията на родния си пазар, JC Penney и Overstock бяха доведени почти дотам, че да бъдат поставени под съдебен контрол, заради претърпените загубите в периода от три месеца, когато Google отхвърли класирането им в интернет. Въпреки че така или иначе функционираха в условията на вървящ надолу пазар и това ги правеше податливи на редица проблеми, фактът, че загубиха позициите си на първа страница в резултатите от търсенето в Google, вероятно изостри всички трудности през които така или иначе преминаваха.

Google Semantic Search: Search Engine Optimization (SEO) Techniques That Get Your Company More Traffic, Increase Brand Impact, and Amplify Your Online PresenceДоколкото ми е известно, никога не е имало недостиг на компании, които искат да се включат в рискови SEO практики, независимо от рисковете да получат наказание от Google. Ползите са очевидни, а вероятният риск е нещо, което може и да не се случи. Затова, заплахата от наказание от Google (или дори от деиндексиране/премахване от индекса за най- най-лошите нарушители) е недостатъчно възпиращо средство.

Това, което знаем от поведенческата икономика е, че в момента, в който се създаде един показател, той създава стимул за хората да го следват.

Високото класиране в търсенето на Google е решаващ показател, такъв който често е тровел SEO бранша. Присъствал съм на корпоративни срещи, в които се обсъждала стойността на търсенето, където единственият поставян въпрос е бил къде се позиционира корпоративният уеб сайт по точно определени ключови думи.

В този случай има също и силен, допълнителен финансов стимул търсенето да бъде изигравано с цел постигане на класирания, които обикновено не са отражение на качеството на уеб сайта, чиято позиция бива извеждана напред.

Изправен пред всички тези типове поведение, Google имаше един от два избора: A. Да продължи по същия итеративен път на филтри, наказания и повече сигнали за позициониране и да играе на котка и мишка със SEO индустрията или Б. Да открие начин да направи възможността за манипулиране близка до невъзможното, а позиционирането – излишно.

Тъй като А. бе тактика, в сила от самото начало, тя вероятно би най-евтината и по-очевидната опция. Google избра Б. Една от причините да заложи на този избор се крие във факта, че разработките от страна на конкурентите в търсенето правеха избора на компанията малък. Вероятно и значителното намаляване на опитите да бъде манипулиран алгоритъмът и да бъде размито качеството на резултатите от търсенето на Google, също са били мотивиращ фактор.

Семантично търсене, точно както и програмирането на търсенето, което съществуваше преди него, разчита на математиката и би могло да бъде разбрано, в доста голяма степен, чрез разбиране на технологичните му принципи, посредством анализирането му (англ. reverse engineering – „обратно инженерство”), по такъв начин, че да бъдат открити съставните му части.

Голямата разлика този път е, че мащабът на показателите е такъв че активните опити те да бъдат манипулирани изискват много повече време, усилия и разходи, отколкото опитът за класиране в резултатите от търсене с помощта на позволените методи би изисквал.

Може би за първи път в SEO индустрията разходите за откриване на преки пътища към класирането при търсене са по-високи от разходите това да не бъде правено.

Това, само по себе си, е развитие, което променя играта, принуждавайки тези, които работят в сферата на оптимизацията за търсачки и тези, които ги наемат, да останат по-честни, отколкото вероятно биха останали, ако
трябваше да действат доброволно.

В допълнение, само за да бъдат сигурни, че това ще продължи да бъде валидно, от Google също така бавно убиват позиционирането при търсенето в традиционно разбирания начин.

Идеята, че класирането при търсене по определена ключова дума вече не е показател, който има значение, е проклятие както за оптимизаторите за търсачки, така и за компаниите. Първо защото това премахва показател, около който е имало взаимно съгласие и който първите са можели да използват, за да доказват възможностите си, а вторите са можели да използват, за да държат на първите отчетност.

Има и други, по-дълбоки, последствия от семантично търсене, които имат пряко влияние върху начина, по който се правеше маркетингът за търсачки в миналото. Тях ще изследваме в подробности в следващите глави, но един преглед помага да се види колко радикална само ще бъде промяната за традиционния онлайн маркетинга и колко широкообхватно ще е въздействието й.

Търсенето на Google отговаря на над един милиард запитвания дневно. То е основното средство, чрез което бизнесите представят своите уеб сайтове пред потенциалните си клиенти. За да го направят, бизнесите традиционно разчитат на използването на ключови думи, които им помагат да се появяват в резултатите от търсенето и в идеалния случай на първа позиция на първата страница при търсене в Google.

Разбирането в индустрията на маркетинга за търсачки винаги е било, че позицията на първа страница е ценна за един бизнес и колкото по-високо се класираш на тази страница, толкова повече кликове ще получиш. В опит да изразят количествено това разбиране, Compete.com, компания за маркетинг в медиите, през 2012 г. са анализирали “десетки милиони” страници с резултати, генерирани от потребители, от последното тримесечие на 2011 г. В проучването, публикувано на техния сайт, те показаха, че когато става дума за кликове на страницата с резултати от търсенето (SERP), 53 процента отиват към топ резултата. Вторият резултат получава 15 процента, третият 9 процента, четвъртият 6%, и така процентите намаляват чак до 4 в първите пет резултата от страницата.
От гледна точка на маркетинга, това чудесно помага за фокусиране върху изпълнимите мерки.

Ако наистина искате да успеете онлайн, е необходимо да:

• Имате уеб сайт, който се индексира правилно от Google.
• Създавате възможно най-добрите средства, чрез които вашият сайт да бъде класиран.
• Направите така, че вашият уеб сайт да излиза на първа страница в Google.
• Направите така, че уеб сайтът ви да се появява на самата първа позиция на първа страница в Google.

Очевидната стратегия, която тези изпълними мерки създават обаче в момента е поставена на изпитание от факта, че семантичното търсене на Google показва резултати по начини, които сега превръщат проучването на Compete.com в отживелица.

Въртележката на графа на знанието (The Knowledge Graph Carousel) променя структурата на обхвата на търсенето и отклонява вниманието на крайния потребител от традиционната вертикала с 10 връзки, първите пет от които получаваха 87% от вниманието му, към място, където хоризонталното скролване на въртележката ( Carousel) добавя значителна конкуренция за кликове, преди още дори да сме се стигнали до първата връзка, показана на страницата.

Маркетингът е свят на причината и следствието. Всяка малка промяна в неговите технически подробности създава много по-големи промени, които се придвижват по веригата и след това налагат правенето на нещата да става по различен начин. Тази на пръв поглед проста промяна в начина по който резултатите са представени визуално в търсенето на Google търсене е чудесен пример за това. Промяната на начина по който таргет аудиторията ви се държи сега променя списъка с изпълними мерки, и които трябва да вземате предвид, когато подготвяте дигиталния си маркетинг в ерата на семантичното търсене:

• Вашият сайт все още трябва да бъде правилно индексиран от Google.
• Намерете начини истинската стойност на уебсайта ви да бъде припозната от хората, които търсят
• Увеличете средствата, чрез които вашият сайт могат да бъдат открит в търсенето на Google.
• Намерете начини да привлечете вниманието на тези, които използват търсенето на Google.

Въпреки че преформулираните изпълними мерки, изглежда водят само до леко разместване на
това, което трябва да се направи, точно както и при малката промяна във визуалното представяне на търсенето на Google търсене, въздействието им е много по-дълбоко.

За да се разбере колко много нюанси започва да придобива всичко това, представете си, че цялото това нещо става преди дори да сме започнали да вземаме предвид факта, че семантичното търсене има и изчислителни възможности.

Много отговори вече ще бъдат давани точно там, на страницата на търсенето, без да има нужда крайният потребител да кликва някъде, което означава, че много уеб сайтове, които са разчитали на трафик, идващ от търсене на точно определено отговор, сега ще претърпят спад.

Разбира се, Google не е приключил с позиционирането като показател. Това, което наистина се е променило, е че търсенето е и променено и фрагментирано. Докато преди търсенето от настолен компютър бе единствената област, в която можеше да се мери успеха, сега имаме различни вертикали на търсене по отношение на настолните и мобилни устройства.

Търсенето на изображения в Google (Google Image search) се превръща в значителен двигател на трафик. Google Now и Google Voice Search също са различни търсачки, задвижвани от семантично търсене, и само, за да усложним още картинката, Google има и социално търсене, което започва още в момента, в който влезете в профила си в Google и започнете да търсите. Да не забравяме и YouTube (продукт Google), който е втората по големина търсачка в интернет, след като Google.

За да проумеете истински пътя, по който е тръгнало търсенето, мислете за интензивна персонализация и удобство. Google Now, една сравнително нова услуга, използва технология на базата на сведения за местоположението, за да проследява къде се намирате чрез GPS сигнала на смартфона ви. След това услугата използва разбирането на Google за вашите предпочитания и нужди, въз основа на настройките във вашия профил в Google (англ. Google Account opt-in settings) и предварително зарежда информация, която бихте счели за полезна и която е на разположение, веднага щом я потърсите.

В следващите глави ще разгледаме подробно какво означава всичко това на практика за усилията ви в маркетинга. Ще разгледаме как то променя стратегията ви за оптимизация за търсачки, избора на типа съдържание, което създавате, стратегическото позициониране на бизнеса ви и начина, по който ръководите екипите и агенциите, които работят с вас.

Засега надграждаме върху това, което бе застъпено в тази глава, и приключваме с практическо ръководство от стъпки, които трябва да предприемете, за да се подготвите по-добре. Такъв заключителен списък с неща, които е необходимо да бъдат изпълнени, ще бъде представян в края на всяка глава, подобно на контролен списък преди полет, за да ви помогне да се съсредоточите върху изпълнимите мерки, за чието осъществяване трябва да работите.

Следва: Списък с действия за подготовка за семантичното търсене (The Semantic Search Preparation Checklist)

Превод на Какво е “Новото SEO”? (глава 1, част 5, от книгата Семантичното търсене на Google™ [Google™ Semantic Search, David Amerland, Copyright © 2014 by Pearson Education, Inc.]

Превод : Теодора Петкова

Още от книгата :

Какво е семантично търсене?

Семантичното търсене на Google

Подготовка за новото SEO

Бизнесът ви в света на семантичното търсене

Как работи търсенето?

2 thoughts on “Без повече игри

  1. “Да не забравяме и YouTube (продукт Google), който е втората по големина търсачка в интернет, след като Google.”

Коментари