• Home
  • /semantic search
  • /Структурираните данни и видимостта при семантично търсене
[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Структурираните данни и видимостта при семантично търсене" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2014/02/David-Amerland-Author.jpg" ]

Структурираните данни и видимостта при семантично търсене

Какво можете да направите, за да помогнете на Google да разбере съдържанието на вашия сайт по-добре?

Когато става дума за семантичното търсене (за което трябва да мислим просто като за търсене) въпросът за структурираните данни внася особено усещане. В действителност семантичното търсене изцяло се отнася до структурираните данни.

Ботът на Google индексира мрежата, събирайки всичко, което намери, по-голямата част от което е във формата на неструктурирани данни. След това  Google създава структуриран образ на събраните данни вътре в самия си индекс. Търсенето е почти като мозъка, добавя тънък, но много важен, слой ред (i.e. подреденост) върху хаотичната маса от информация, която се изсипва в мрежата всяка секунда, всеки ден.

В рамките на този контекст всичко, което можем да направим, за да помогнем на процеса на индексиране, е плюс.

Снимката е от информативната и интересна статия на searchengines.ru, отразяваща ежегодната международна конференция Search Marketing and Expo 2013. Цялата статия можете да прочетете тук: SMX East 2013: Как добиться высот, используя структурированные данные?  

 

Структурираните данни са валидиран от W3C [World Wide Web Consortium е основната организация по стандартизация, установяваща международни стандарти за WWW] начин за анотиране на съдържанието, което създавате на сайта си, по начин, който да позволи на търсачките да разберат по-добре какво е това съдържание и как то се отнася към всичко друго, което са индексирали из мрежата. Тъй като, за да бъде осъществено правилно, прилагането на структурирани данни изисква известни познания по програмиране, работата по структуриране на данните винаги е била оставяна на тези, които действително могат да пишат код.

Снимка: searchengines.ru

Това повдига интересен въпрос. Ако не можете да пишете код или ако създавате съдържание с помощта на платформи като Блогър на Google или WordPress или пък сайтът ви е създаден чрез  системи за управление на съдържание като Joomla или Drupal, то има ли нещо, което може да направите, за да помогнете на Google да разбере съдържанието на вашия сайт по-добре?

Отговорът, очевидно е “да” (в противен случай тази статия не би имала смисъл). Това обаче изисква известно планиране и предвидливост. Ще изисква също и доза дисциплина, докато се придвижите напред.

Така че, ако наистина искате съдържанието на вашия уебсайт да бъде представено подобаващо в търсенето на Google, ето необходимите стъпки за това:

Съдържание, което отговаря на конкретни заявки за търсене

Създавайте съдържание, което отговаря на конкретни заявки за търсене. Вместо просто да имате съдържание, което е там, за да покаже някоя и друга ключова дума, помислете за това какво на практика онлайн посетителите ви имат нужда да знаят за това, което прави сайтът ви. Съсредоточете се върху отговорите на въпросите, които потребителите ви имат относно определени услуги или продукти.

Съдържание, богато на информация, авторитетни източници и препратки

Добавете дълбочина във всяка статия, която пишете. Поставяйте връзки към допълнителни, външни, авторитетни източници, които разширяват обхвата на публикациите ви и обогатяват опита на онлайн посетителите ви. Насочвайте към други страници на сайта ви само когато съдържанието, което се намира там, е релевантно и добавя допълнителна стойност за онлайн посетителя, който чете текущата страница.

Съдържание с релевантни хештагове

Използвайте хештагове. Винаги, когато споделяте съдържанието си в социални мрежи като Twitter и Google+ използвате хештагове, които помагат то да бъде определено количествено. Бъдете последователни в използването на тези хештагове и се уверете, че те адекватно отразяват съдържанието, което се споделя.

Една статия като тази например може да се появи под #маркетинг, само че това е прекалено генерализирана категория. Би било много по-добре статията да бъде представена под #semanticsearch.

Съдържание, обединено в онтологии

Създайте онтологии в съдържанието си. Онтологиите са обединения на съдържание, които споделят обективна идентичност. Те помагат да се създаде чувство за ред, дълбочина и експертност по отношение на съдържанието в уебсайта ви.

При условие, че имате грижата и вниманието, необходими, за да отговорите на всички тези точки в своя план за създаване на съдържание, то сайтът ви има много добрия шанс да бъде индексиран правилно и да се класира високо, дори и да нямате абсолютно никакво маркиране за структурирани данни в кода му.

Нещо повече, сайтът ще се показва точно, когато трябва, което означава, че ще бъде откриван от тези, за които съдържанието е най-полезно. А това е най-хубавата победа, която можете да си пожелаете, в семантичната мрежа.

 

Автор: David Amerland
Източник:  Structured Data and Semantic Search Visibility
Подзаглавията и снимките са на СЕОМ

 

Коментари