• Home
  • /книги
  • /Бизнесът ви в света на семантичното търсене
[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Бизнесът ви в света на семантичното търсене" link="" lightbox="yes" url="https://seom.bg/wp-content/uploads/2013/07/510xN0MwHVL._BO2204203200_PIsitb-sticker-arrow-clickTopRight35-76_AA300_SH20_OU01_.jpg" ]

Бизнесът ви в света на семантичното търсене

Надявам, че виждате колко важни за един бизнес са станали взаимоотношенията с неговата маса от потребители.

Не е погрешно да се смята, че традиционното купуване на продукт сега е заменено от един неписан договор за споделени ценности между бизнеса и потребителите му. Размяната, основана на взаимоотношения (англ. relational exchange), която се състои в момента, в който пари се разменят за стоки или услуги, предполага и разбиране за това, че бизнесът и неговите клиенти
представляват нещо повече, нещо уникално, дори нещо специално, и това е нещото, което кара връзката да работи в полза на двете страни.

За да се придържаме към пекарната от моя пример, ето как вашият успешен бизнес за прясно изпечен хляб би изглеждал в семантичния свят:

Google Semantic Search: Search Engine Optimization (SEO) Techniques That Get Your Company More Traffic, Increase Brand Impact, and Amplify Your Online Presence На бързозареждащия ви се уебсайт, подходящ за мобилни устройства, имате ново, всекидневно съдържание, което ме кара да се връщам постоянно, за да науча какво е новото в света на прясно изпечения хляб. Има новини от индустрията на прясно изпечения хляб и блог, където проличава страстта ви към вашия бизнес. Там може да има специални рецепти за това как сам да си направя хляб, винаги когато поискам, а може дори да има и специални хлябове, които аз специално трябва да запомня и да дойда да потърся.

В YouTube има клипчета, които ми разказват как точно вашият хляб е направен от брашно, което е внесено от точно определен регион на Франция, известен с водите си, които спомагат отглеждането на една от най-добре узрелите пшеници на планетата.

Има и видео с вас, как ставате в 4 сутринта, за да успеете да стигнете навреме в пекарната си, за да сложите първата партида хляб във фурната. Виждам ви как изваждате този хляб от фурната и проверявате дали качеството му е отлично.

Всичко това би добавило стойност към ценността на работата ви, за която съм си изградил мнение. Аз не просто ще купувам хляб от вас, аз ще купувам произведение на изкуството.

И поради това, ще съм склонен да споделям това видео и дори съдържанието на уеб сайта ви с моя онлайн кръг от приятели, с които споделям своите страсти, включително и любовта си към прясно изпечения хляб.

Във Facebook ще се натъкна на един от приятелите ми там, който говори за вашия прясно изпечен хляб, понеже наскоро сте пуснали промоция там. Това ще ме накара да се включа, обяснявайки, че съм ви голям фен и никога не съм си и помислял да се върна към купуването на нарязан хляб, откакто съм преминал на вашия продукт. Някой ще публикува туит за това в Twitter, а после аз ще публикувам на свой ред туита, защото, чрез страстта и усилията, които влагате в прясно изпечения хляб, ще сте успели да ме направите човек, който препоръчва продукта ви (англ. evangelist).

В Google+ ще видя да тече дискусия, която вие сте започнали, относно етичните начини за доставка на зърно и заплащането на справедлива цена на земеделските производители. Няма да се включа, защото нямам достатъчно специализирани познания, но ще се почувствам горд, че в действителност с парите си помагам за създаването на един по-справедлив свят. Също така ще споделя публикацията ви с приятелите си, като обясня, че се нуждаем от повече фирми като вашата.

Възможно е цялото това внимание също така да привлече към себе си и отразяване от страна на блогъри, които пишат за бранша на прясно изпечения хляб, и те да споменат вашия бизнес в статиите си, може би дори да сложат връзка към сайта ви. По-справедливото ценообразуване и ценността, която придаваме на създаването на стоки, е гореща тема и блогосферата винаги активно търси “герои”.

Междувременно цялата тази активност се забелязва от “semantic search” бота на Google (Google’s semantic search bot). Той вижда, че когато става дума за прясно изпечен хляб, вие бълвате повече съдържание от всеки друг и то е оригинално. Нещо повече съдържанието е повторно споделяно и коментирано от много от тези, който са попаднали на него. Вашето съдържание се свързва със справедлива цена за земеделските производители на пшеница и дори с понятието за един по-справедлив свят.

Вашият сайт се появява във връзка с двете теми в споменавания и онлайн дискусии. Той също така се появява при търсене в Google, всеки път, когато са споменати справедливи земеделски практики. И двете теми сега са свързани с вашия уеб сайт по отношение на извличането от Google на информация, основано на случайността и откривателството (англ. Google’s serendipitous information retrieval). Така, всеки път, когато някой потърси прясно изпечен хляб и името на компанията ви, ще се натъква и на ценна находка, а именно справедливата доставка на зърно. Техният свят ще се разшири, те ще станат по-добре информирани. Ще осъзнаят, че парите, които харчат като потребители, купувайки стоки от първа необходимост, имат далеч по-голямо въздействие, отколкото просто плащането на добра цена.

Някои от тях ще споделят това с приятелите си, разширявайки вашия обхват и популярността ви. Един или двама от тези, които попаднат на статиите ви, може да са от медиите. Те ще запомнят къде са видели справедливо ценообразуване за зърно и коя пекарна се свързва с това. Възможно е да получите някое и друго обаждане от местната телевизионна станция. Някой репортер може да поиска да ви интервюира за кратка статия във вестник.

Google вижда, че името на вашата компания последователно се свързва с идеята за “промяна на света към по-добро.” При заявка, Google започва да предоставя вашия сайт на тези, които проучват темата в търсене на повече информация, някои от които биват заинтригувани. Започва пространно онлайн обсъждане за това как една малка пекарна се е превърнала в символ на промяната на света към по-добро. Някои стават ваши клиенти, други, които не са близо до вас, възхваляват продукта ви на тези, които предстои да станат ваши клиенти.
Започвате да получавате оферти за партньорства и няколко предприемача се свързват с вас с идеята за франчайз, управляван със същите принципи като местния ви бизнес.

Междувременно трафикът на вашия сайт пробива тавана. Започватe да екпериментирате с продажбата на хляб онлайн, с поръчки, направени един ден предварително, с хляб, доставян в околноститe, в рамките на определен, един и същи ден и радиус. Пускате Android приложение, за да бъдат доволни тези, които са в движение, от съдържанието за хляба и по-справедливия хляб. Приложението е успешно. Продължавате начинанието с приложение за IPAD и Apple блогърите прегръщат идеята , че “прясно изпеченият хляб е стигнал до Ipad” и пишат за това.

След първите три месеца разширявате функционалността на приложението така, че то да включва специални предложения,
и, пробно, пускате опцията да се изпраща прясно изпечен хляб навсякъде в Съединените щати.
Сключвате сделка с няколко независими пекарни, за да изпълнявате поръчки, там където не можете, и така отвръщате. Налага ви се да помислите и за наемане на повече персонал и увеличаване на часовете, в които печете. Същото така е вероятно да се нуждаете и от по-големи помещения и други обекти. Вашият бизнес за прясно изпечен хляб вече успешно се възползва от икономиката на взаимоотношенията чрез свързаността на семантичното търсене, за да:

• Намира нови клиенти.
• Увеличи обхвата си.
• Увеличи въздействието си.
• Увеличи пазара си.
• Увеличи видимостта си.
• Промени възприятието за стойността на продукта.
• Разшири обхвата на своите делови взаимоотношения.

В същото време, вашият конкурент, един по-традиционен бизнес за прясно изпечен хляб, в близкия квартал, се оплаква. Бизнесът не върви. С толкова много възможности за избор на нарязан хляб в супермаркета никой не иска да дава пари в тези трудни времена, за да купува прясно изпечен хляб. Той мисли за разпродаване и закриване на бизнеса.

Пресилено ли звучи? Марката Zappos започва като продава обувки онлайн, задача, която мнозина смятат за невъзможна. “Dollarshaveclub“ се превърнаха в постоянна величина в търсенето по ключови фрази като “бръснарски ножчета онлайн” и “бръснарски ножчета по пощата” и тяхното видео в YouTube бе гледано милиони пъти. И двете споменати начинания разтърсиха индустрията, към която принадлежат, правейки това, което се считаше за невъзможно. Това стана, защото те подходиха към Интернет, вземайки предвид това, което аз наричам истински ценности на семантичното търсене.

За да спечелите в света на семантичното търсене, имате нужда от повече хора, от тези, които са на заплата при вас. Имате нужда от вашите клиенти. Трябват ви фенове. Трябват ви хора, които ви препоръчват (англ. evangelists). Маркетинг планът и бюджетът, основният продукт на 20 век – популяризирането, вече не вървят.

Контролираният от горе надолу рекламен подход също няма да сработи, няма да получите онлайн взаимодействието, от което се нуждаете, за да засилите присъствието си.

Кевин Кели, основател и бивш главен редактор на Wired, разбуни Интернет пространството, когато през 2008 г. написа блог пост, наречен “1000 истински фенове”.

Твърдението в него беше, че успехът в Мрежата не води непременно до това “цяла Америка” да следва усилията ви, стига да имате 1000 верни фенове.

Според определението на Кели “истински фен” е този, който следва пламенно това, което правите и е склонен да ви даде стойността на един работен ден (т.е. 100 щ.д.) в годината. Кели говореше за страната на нещата, свързана с електронната търговия, която по онова време бе най-обсъжданият и спорен въпрос от гледна точка на развитието и успеха. Същата тази концепцията обаче е напълно приложима във века на социалните мрежи на семантичния интернет.

Сменете думата “фен” с “клиент”, добавете социалните мрежи и способността им да създават непосредственост, достъпност и персонализация, и формулата, за която говореше Кели, ще работи, що се отнася до разгръщане маркетинговото ви послание, сигналите на бранда ви и представянето на предложението ви за продажба (англ. sales pitch).

Показателно е, че всичко това се прави чрез съдържание. Недостатъкът е, че сега съдържанието ви трябва да обяснява ценностите на бранда ви, да полага общи основи между вас и потенциалните ви потребители, както и да бъде достатъчно убедително, за да превърне онези, които правят бизнес с вас, във версия на “истинските фенове”, описани от Кели. Това означава те да бъдат хора, които препоръчват бранда ви (англ. evangelists), които възхваляват вашите продукти и услуги по собствена воля.

В дигиталния свят, където търсенето има смисъл, съдържанието също трябва да има такъв. И това изисква бизнесът ви да е в състояние да предостави истински смисъл по отношение на това, което прави, който да минава далеч отвъд продукта и представянето на предложение за продажба (англ. sales pitch). Казано просто, изразът “купете моите неща” няма да сработи, независимо от това колко силно и често го изричате.

Купи книгата от Амазон Google Semantic Search: Search Engine Optimization (SEO) Techniques That Get Your Company More Traffic, Increase Brand Impact, and Amplify Your Online Presence (Que Biz-Tech)

Още от книгата :

Подготовка за новото SEO
Бизнесът ви в света на семантичното търсене
Как SEO променя бизнес практиките

4 thoughts on “Бизнесът ви в света на семантичното търсене

Коментари