[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Какво е семантично търсене?" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/08/google-semantic-search.png" ]

Какво е семантично търсене?

Търсенето е средството, с помощта на което сърфираме в Мрежата. Ако вашият бизнес не се вижда в търсенето, то той ще бъде труднооткриваем от клиентите ви. Търсенето, преди всичко останало, е маркетинг и то е в процес на огромна промяна. В тази глава ще обсъдим какво точно е новото в търсенето на Google, защо промяната се е случила и как тя ще се отрази на вашия бизнес по почти всякакви начини, каквито можете да си представите.

Тази глава предоставя списък на всичко, което трябва да направите, за да се възползвате от предстоящите промени. Всеки раздел от тази глава ще ви помогне да разберете какво трябва да направите, за да използвате по най-добрия начин семантично търсене на Google.

Преходът към семантично търсене

Напоследък, когато въведа някаква заявка за търсене в полето на Google, у мен се поражда мистериозното усещане, че от другата страна на екрана има един разум, който ми дава отговорите. Не винаги е било така и разумът, който усещам днес, е резултат от една от най-революционните разработки, които някога са били осъществявани, в областта на технологиите за търсене. Разбира се, подобно на клетъчните телефони и 3-D телевизията, концепцията не е нова и едва ли не, още не е реализирана.

Неизбежно е една книга за семантичното търсене да не започне с очевидния въпрос за това, какво всъщност е семантичното търсене. Отговорът може да стане доста технически и труден за разбиране, би могъл да включи математически понятия и дори някои философски такива (доколкото са приложими към математиката), но тук не е мястото за технически подробности, които просто задоволяват любопитството. Обясненията за семантичното търсене, които давам в книгата, са до известна степен ограничени, но съдържат всичко, което трябва да знаете за него и което ще ви помогне да го разберете по-добре.

Твърдо убеден съм, че знанието е сила, само ако води до разбиране. Затова, ако от време на време маскирам техническите подробности и правя така, че семантичното търсене да изглежда в известна степен твърде опростено, то това е защото държа да стигна до причината, поради която четете тази книга: да научите какво трябва да направите, за да помогнете на бизнеса си да постигне по-голяма видимост в Мрежата.

За да компенсирам опростяването, в края на книгата съм предоставил пълна библиография и академични позовавания, повечето от които са достъпни безплатно в Мрежата и могат да ви осигурят достатъчно щастливи часове вечерно четене.

И така, без да губим повече време, нека видим какво е семантичното търсене и какво го прави толкова голяма работа в нашия дигитален свят.

“Семантичен” е гръцка дума, която означава “значение” [от стгр. sema: знак; semainein: да означа, да покажа – б.пр.], а областта на семантиката се занимава с изучаването на значението на думите и правилния изказ на логиката (англ. orthology of logic).

При търсенето в Мрежата, семантичното търсене бележи преход от “глупаво” търсене на отделни уеб страници, които има вероятност да съдържат информацията, която търсим, към едно интелигентно търсене, което дава реални отговори или ни води към самия отговор, който търсим към уеб страница, която няма нищо общо със заявката за търсене, която сме използвали, и следователно [страницата] не би излязла в традиционните резултати, активирани от ключовата дума в миналото.

Семантично търсене, като понятие, е на бял свят откакто на Тим ​​Бърнърс-Лий, човекът който често е наричан бащата на Интернет, публикува статия по въпроса през 2001 г. в списанието Сайънтифик Американ (Scientific American). В нея той обясни, че същността на семантично търсене е използването на математиката, за да се отстранят догадките и приблизителния резултат (англ. approximation ), които се използват в търсенето, и да се представи едно ясно разбиране за това какво означават думите и как се свързват с това, което в действителност търсим в полето на търсещата машина. Принципно, търсенето не може да се превърне в нещо повече от това.

Промяната ни позволява да направим преход от една мрежа от връзки, която ни даваше избор между възможни отговори, през които след това трябваше ръчно да минем в търсене на информацията, от която се нуждаем, към една мрежа от отговори, синтез от сложно свързване и взаимодействие на огромни количества данни – отговори, които, предимно, се предоставят точно там на страницата, за да бъдат консумирани незабавно, или, в най-лошия случай, до тях да се стига с един единствен клик.

Мрежата, преди появата на семантичното търсене, предоставяше връзки, които присъстваха в търсенето заради ключовите думи, които се съдържаха в страниците, които представляваха. Семантичната мрежа предоставя
окончателни отговори и страници, които са пряко свързани с въпроса, който сме въвели в търсенето.

И въпреки че това може да изглежда просто като преход, то не е. Доказателство за това може да бъде намерено във факта, че цели 12 години, след като понятието за първи път е пуснато в публичното пространство, ние тепърва започваме да се справяме реалността на семантично търсене.

Причината, поради която въвеждането на семантичното търсене бе толкова трудно, се корени в два фактора, които са очевидни само, когато погледнем в миналото.

Първият фактор са данните. За да може алгоритъмът на търсене да си обясни една дума, написана в полето за търсене и да я “разбере”, той има нужда от определено количество данни, свързани с нея, чиито обем е значително по-голям от всичко, до което сме имали достъп до ден днешен. Освен това, едно такова търсене не просто изисква данни, но се нуждае и от смислен начин за сортиране на тези данни и тяхното класифициране, така, че да се стигне до разбиране на човешко ниво.

Втората причина е мащабируемостта. За да работи семантичното търсене сред трилионите страници, които съставляват Мрежата, то трябва да бъде в състояние да се разширява по начин, който не изисква човешка намеса, но в същото време запазва качеството на резултатите от търсенето.
Трудният момент тук е, че качеството в резултатите от търсенето е било фактор, който постоянно е бил дооформян от човека. Когато вие и аз използвахме търсенето и не можехме да открием точния отговор на въпроса си, дори след като сме претърсили пет или шест страници с връзки, изсумтели сме, въздъхнали сме и сме се върнали отново, за да направим търсене. Рафинирайки своите собствени заявки за търсене, ние действахме като контрол над точността, по отношение на това, което търсим.

Неточните резултати в търсенията бяха обикновено резултат от недостатъчно прецизни заявки за търсене.

Ключовите думи“, като средство, чрез което търсенето предоставяше резултати, станаха част от речника на бизнеса, който се опитваше да се класира високо в резултатите от търсенето, на отделните хора, които искаха да получат по-прецизни резултати, по-бързо, и на SEO специалистите, които продаваха услуга, понякога, на този, който предложеше най-висока цена.

Когато се сблъсквахме с неточности в търсенето, които възникваха поради недоразумения по отношение на смисъла на използваните термини за търсене, те бяха нещо нормално. Това беше така, защото знаехме, че така или иначе, тепърва щяхме да започнем да търсим по-надълбоко информацията, която ни трябва. Чифт очи, прикачени към човешки мозък, могат бързо да осмислят съдържанието, намиращо се на една уеб страница и да решат дали отговорът, който се търси, е в нея или не е, по начини, по които един компютър не би могъл да го направи. Един такъв неефективен подход служеше и като предпазна мярка срещу всякакъв вид грешки или дезинформация.

За да илюстрирам по-добре казаното, представете си например, как едно традиционно търсене за “Ботулин”, би върнало страници, които го описват чрез ефекта му като едно от най-смъртоносните вещества, известни на човека и, в същото време описват и неговата употреба в козметичната процедура известна още като Ботокс.

В такъв случай, аз, като човек, ще съм в състояние да реша какво точно търся – средство, с което да се отровя или начин, по който да залича времето и да си възвърна младежкия вид. В този вид търсене на човекът, който търси е и този, който филтрира резултатите на базата на тяхното съответствие (релевантност).

Семантичното търсене изважда тази неяснота от резултатите от търсенето като разбира, че ключовата фраза се отнася предимно до токсина, по отношение на Ботокса, и ми предоставя отговорите, от които имам нужда, точно там, на самата страница. Търсенето прави това чрез калкулиране на свързаните данни по начини, които след малко ще разгледаме. Работата е там, че грешките в тези видове отговори са трудни за откриване и това ги прави потенциално по-катастрофални.

Когато търсачката, която използвате, за да намирате разни неща, се промени от това да бъде търсеща машина към това да бъде отговаряща машина, нещото, което съгражда и едновременно с това може да разруши цялата структура, е доверието, което сме склонни да гласуваме на отговорите, които получаваме.

Би могло да се окаже, например, въпрос на няколко грешки да бъдат причинени цялостното сриване на марката на Google в търсенето, както и загубата на една репутация и на един пазар, за чието изграждане са били необходими 15 години устойчиви усилия.

Една от причините, поради която на семантичното търсене му трябваше толкова време, за да се появи най-сетне, се крие във факта, че залогът е висок, а допустимите граници за грешка – тънки като бръснач.

Останалите причини, разбира се, се коренят в различни ограничаващи фактори, определяни, на първо място от състоянието на търсещите технологии, които семантичното търсене замества.

Следва: Как работи търсенето?

3 thoughts on “Какво е семантично търсене?

Коментари