• Home
  • /книги
  • /Как SEO променя бизнес практиките
[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Как SEO променя бизнес практиките" link="" lightbox="yes" url="https://seom.bg/wp-content/uploads/2013/07/510xN0MwHVL._BO2204203200_PIsitb-sticker-arrow-clickTopRight35-76_AA300_SH20_OU01_.jpg" ]

Как SEO променя бизнес практиките

Продължение на Какво е новото в SEO ? (Превод на глава 3, част 2, от книгата Семантичното търсене на Google™ [Google™ Semantic Search, David Amerland, Copyright © 2013 by Pearson Education, Inc.]

Поради това, че оптимизацията за търсачки сама по себе си се променя, когато се приложи правилно, тя влияе върху много от начините, по които един бизнес работи, променяйки на свой ред самия него в процеса. Кратък преглед на това, което се случваше в дните, предхождащи появата на семантичното търсене, както и на това как нещата се оформят в момента, помага да бъдат определени количествено някои от промените в компанията ви или в бранда ви, които би било добре да обмислите.

Ето как работеше SEO в миналото:

• Купувахте връзки, защото те повишаваха класирането на уеб сайта ви в търсенето на Google.
• Казвахте на SEO компанията си, че искате списък от ключови думи за вашия бранш, по които да се класирате при търсене, за предпочитане на първа страница в Google.
• Наемахте някого, за да пише хиляди думи с ключовите фрази, които тартегирате, и публикувахте съдържанието на уеб сайта си, за да може той да стане по-видим при търсене и да се подпомогне класирането му.
• Спамехте сайтовете за социални отметки с връзки към богато на ключови думи съдържание, без всякакво намерение за събуждане на интерес или взаимодействие.
• Смятахте, че добрият търговски сайт е този с електронна количка за пазаруване.
• Възприемахте доброто преживяване от страна на клиента като такова, което е довело до продажба.

В новия свят на SEO, нещата, които работят и помагат на един бизнес да се възползва от търсенето и да повиши класирането си, са:

• Съдържание с добро качество, което осигурява стойност на крайния потребител.
• Сайтове, които предлагат отлично онлайн преживяване на посетителите, по отношение на лекотата на използване, съдържанието и сигурната навигация.
• Бизнес, за който се говори в Интернет, в блогове и в социални мрежи.
• Бизнес, чието съдържание се споделя повторно в Интернет из социалните мрежи.
• Бизнес, в който има осезаем социален елемент, който в действителност събужда интерес у своя потенциален клиент, така както една личност би го направила.
• Бизнес, който не губи актуалността си и постоянно създава ново съдържание, доказвайки, че не само има какво да каже, но е и част от текущия онлайн диалог.

Google Semantic Search: Search Engine Optimization (SEO) Techniques That Get Your Company More Traffic, Increase Brand Impact, and Amplify Your Online Presence Ключ към всичко това, двигателят на всички дейности, е съдържанието. Маркетингът чрез съдържание стана толкова значим за всички аспекти на оптимизацията за търсачки в семантичния уеб, СЕМАНТИЧНАТА МРЕЖА, В КОЯТО СЕМАНТИЧНОТО ТЪРСЕНЕ Е ВЪЗМОЖНО, че е в основата на много от дейностите, в които вашият бизнес или бранд трябва да вземат участие. Всъщност, в глава 6, разглеждаме подробно всички изводи, които следват от това, както и действията, които могат да се предприемат в тази връзка.

За да онагледим това твърдение, нека разгледаме един традиционен бизнес, свързан с директни продажби на дребно, чиито дейности са свързани с ежедневна необходимост, каквато е хлябът. Ако сте умел в маркетинга и освен пекарна имате и уебсайт (защото знаете, че трябва), изведнъж ще осъзнаете, че традиционният ви бизнес, който продава прясно изпечен хляб, сега трябва и да стане мулдимедиен бизнес, който бълва онлайн съдържание, за да продава прясно изпечен хляб.

От определена гледна точка подобно нещо изглежда като антитеза на това, което една дейност, свързана с печене на хляб, трябва да прави и на това, в което тя трябва да съсредоточава времето и енергията си. В крайна сметка, печенето на хляб не е сложна наука. Алгоритъмът на производство (ако можем да го наречем така) изисква брашно, мая и вода (в най-основната си част) и разумно използване на топлина. Трудната част обикновено е в това да се поддържат производствените разходи ниски, чрез контрол върху загубите, за да се постигне максимална възвръщаемост при продажбата.

Трудно е да се види къде мултимедийното съдържание ще помогне при продажбата на хляб. Затова нека разгледаме примера с прясно изпечения хляб малко по-внимателно.

Ако нашият хлебар е поне малко добър като бизнесмен, то той вече знае, че прясно изпеченият хляб, наред с всяка друга стока, за която можете да се сетите, се е превърнал в стока за широка употреба.

Без значение колко добри сте в това, което правите, винаги има някой, който е или по-добър или в по-голяма близост, или по-евтин или по-малък или по-голям или подарява близалки при всяка покупка на хляб.

На практика, на целия пазар е едно и също. Въпросът е, че независимо от това какъв вид бизнес представлявате в тези дни, ще имате конкуренти, и то много. Ако не сте в състояние да се отличите достатъчно от конкуренцията си, вашият бизнес ще потъне. Ако не можете да създадете емоционална връзка с клиентите си, вашият бизнес ще се провали.

Тази емоционална връзка онлайн може да се случи само чрез създаването на съдържание – съдържание с много добро качество, което съобщава нещо важно. Въпросът за съвременния бизнес е не дали някоя от гореизброените SEO стъпки трябва да бъде предприета, а как всяка от тях да бъде следвана последователно (и имайте предвид, че всяка една от тях на свой ред се състои от няколко други стъпки).

Маркетингът премина от модела на Джером Маккарти от 20 век, където ни бяха дадени четирите П-та на успеха (англ. “4Ps: Product, Price, Place, Promotion”): продукт, цена, място, популяризиране, към този на дигиталния свят в 21 век, представен от глобалната компания за реклама и маркетинг Ogilvy & Mather като четирите Е-та (англ. “4Es: Experience, Exchange, Everyplace, and Evangelism”): преживяване, обмяна, навсякъде, препоръчване [б.пр. от англ. evangelism, букв. говорене за това колко добро смятате, че е нещо].

Сега, на дигиталния пазар, “продукт” означава “преживяване”. Цената се е превърнала в “обмяна”, където стойността на създаването, пакетирането и продажбата на нещо се разменя за стойността на това какво означава за клиента да го получи, което в последствие също определя цената.

Понятието “място” е заменено с “навсякъде”, защото потенциалният пазар, както видяхме, сега се състои от множество фрагменти.
Популяризирането е заменено от “препоръчването”. Това отразява променящите се взаимоотношения между бизнеса и неговите клиенти, което позволява и на двете страни да възползват от взаимоотношенията, отвъд разменната стойност на покупната цена и продукта, който е закупен.

В примера с хляба, ако цялото преживяване от купуването на хляб от вашата конкретна пекарна не ангажира успешно ума ми и не отразява моя начин на живот, аз вероятно няма да се замисля да го направя.

Ако размяната на стойност при закупуване на хляба не включва това колко специален ме карате да се чувствам, колко добре сте ми представили изкуството, което е вложено в най-добрия хляб на света, и как моите пари помагат да се поддържа една древна традиция жива, тогава това, върху което най-вероятно ще се фокусирам, ще бъде колко по-скъпо ми излиза в сравнение с нарязания хляб, който си купувам от магазина за хранителни стоки.

Ако не можете да привлечете вниманието ми, когато преминавам от профила си в LinkedIn към Facebook и след това към Twitter, а после през някой сайт и към Google+, малко вероятно е дълго да печелите от желанието ми да купувам по-скъпия прясно изпечен хляб, който продавате.

Ще забравя да идвам при вас, вниманието ми ще бъде отклонено, причината, поради която купувам прясно изпечен хляб ще изчезне постепенно. Тогава аз или ще си купя от конкурентен производител, който просто се намира по-близо, или ще се върна отново към нарязания хляб в супермаркета.

Това, което ще сте успели да постигнете чрез маркетинга си, ще е или създаването на клиент чрез насърчаване на необходимостта в мен да купувам прясно изпечен хляб и след това провалянето капитализацията на този факт, той като аз ще съм отишъл и ще съм купил хляб от която и да било друга пекарна. Или по-лошо, ще сте ме довели до това да реша, че прясно изпеченият хляб е една от тези луксозни стоки, които мога да пренебрегна, защото е много много по-скъпа от хляба в супермаркета.

И накрая, ако вашият прясно изпечен хляб не ме изпълва с чувство на удивление за начина, по който е бил произведен, как е предложен и за вкуса, който има, тогава е малко вероятно дори да се сетя да разкажа за това на моите приятели, колеги и познати. Ще сте инвестирали всички тези усилия във връзката си с мен в замяна на продажбата на само един хляб. Нещо, което представлява изцяло губещо начинание.

И така, продаването на нещо “просто” като прясно изпечен хляб вече се е трансформирало от дейност, свързана с производството на даден продукт и с място, където той се продава на разумна цена, в дейност, която трябва да ангажира сърцето и ума на таргетирания от нея потребител, по такъв начин, че усилията и вниманието, които се влагат в реализирането на една единствена продажба, да започнат да се разширяват от само себе си, което всъщност ще осигурява прилични печалби.

Ясно е, че това е нов начин на правене на бизнес. Той изисква промяна: от продаване на продукт на клиент към продаване на преживяване на клиент, с който вече имате споделена връзка. Това се нарича икономика на взаимоотношенията, и водещото в този преход към икономика на взаимоотношенията е най-добрата машина за взаимоотношения: семантичното търсене. Как то постига това, предстои да разгледаме … утре :-)

Купи книгата от Амазон Google Semantic Search: Search Engine Optimization (SEO) Techniques That Get Your Company More Traffic, Increase Brand Impact, and Amplify Your Online Presence (Que Biz-Tech)

Още от книгата :

Подготовка за новото SEO
Бизнесът ви в света на семантичното търсене
Как SEO променя бизнес практиките

2 thoughts on “Как SEO променя бизнес практиките

Коментари