[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Какво е новото в SEO?" link="" lightbox="yes" url="https://seom.bg/wp-content/uploads/2013/07/510xN0MwHVL._BO2204203200_PIsitb-sticker-arrow-clickTopRight35-76_AA300_SH20_OU01_.jpg" ]

Какво е новото в SEO?

Какво е “Новото SEO”? (Превод на глава 3, част 1, от книгата Семантичното търсене на Google™ [Google™ Semantic Search, David Amerland, Copyright © 2014 by Pearson Education, Inc.]

Какво е новото в SEO?

Оптимизацията за търсачки (SEO) се променя. Преди време “тъмно изкуство”, което можехте да възложите на външен изпълнител и да забравите, или да купите еднократно, всеки път, когато забележите, че трафикът на сайта ви пада, или пък сайтовете на конкурентите ви се справят по-добре от вашите, днес SEO стана неразделна част от бизнес дейностите ви и е плътно вградено в структурата на бизнеса ви. Или, поне се надявам, ще бъде, веднага щом прочетете тази книга.

В тази глава ще видим какво е различното в SEO, какво е “новото SEO”, за което всеки говори, и какво можете да направите, за да се възползвате от развиващите се тенденции. По-важното е да видим какво трябва да направите, за да вградите SEO в ДНК-то на вашия бизнес.

Какво е “Новото SEO”?

Google Semantic Search: Search Engine Optimization (SEO) Techniques That Get Your Company More Traffic, Increase Brand Impact, and Amplify Your Online Presence Ако напоследък сте чели изданията на Forbes, The Guardian (във Великобритания), или The Wall Street Journal, вероятно сте забелязали крещящото заглавие “SEO е мъртво”, което често в редакционния материал е следвано или предшествано от “Как Google уби SEO.”

Като се изключи фактът, че нито едно от тези заглавия не е вярно, степента на ужаса, който те причиняват, е показателна за два факта: Първо, сега SEO играе основна роля в маркетинга и второ, SEO претърпява радикална промяна. Причина за първото е това, че когато SEO се прави правилно, то е неразличимо от услугите, в услуга на обществото: то позволява на точната информация да излезе на повърхността в точното време за тези, които я искат (всички са щастливи). Причина за второто е това, че дълго време
SEO индустрията бе затънала в тъмните векове, криейки се зад трудно разбираема терминология и зле дефинирани понятия, и затрупана с практики, напомнящи за уличните търговци измамници, които предлагат пенкилер за това да бъдеш намиран онлайн.

В този свят на SEO, който отмира, много дейности се въртяха около две основни константи: ключови думи и връзки. Ключовите думи бяха необходими, за да се покаже уеб сайтът в резултатите на търсачките в отговор на заявката за търсене. Връзките бяха нужни, за да се помогне на уеб сайта да се издигне в класиранията от търсенето.

Това е малко прекалено опростяване на процеса за класиране на Google. Алгоритъмът на Google отчита повече от 200 отделни сигнала, преди да класира един уеб сайт. Въпреки това, е справедливо да се каже, че без ключови думи, съдържанието дори не би се показало в търсенето, поради което сайтът ви щеше да е невидим, а без входящи връзки, нямаше да се класира добре. Тогава тези два фактора станаха главните двигатели на SEO в миналото.

Те също така станаха фокус и на много от практиките, които доведоха да злоупотреби със SEO. Връзките, в частност, станаха предмет на редица сложни схеми за изкуствено повишаване на класирането на сайтове. Google Link Graph е сведение за профила на връзките на всеки индексиран сайт, който има връзки към други сайтове, и към който, на свой ред, други сайтове имат връзки.

Силата на връзките и на поставянето им, в това да подобряват класирането на уеб сайта, бе такава, че тя неволно доведе до възникването на цяла една икономика на връзките. Цели онлайн индустрии бяха построени на базата на обмяната и купуването и продаването на връзки, в която практика участваха както професионалисти така и аматьори.

Нещата се променят. Дните, в които почти всеки можеше да твърди, че е в състояние да ви продаде връзки, които ще изведат бизнеса ви нагоре в класиранията на търсенето, на практика отминаха. Малкото имейли, които все още получавам с подобни оферти, идват от адреси в Hotmail, с имена като “SEOKing” и “Optimizer75.” Всеки, който ги взема на сериозно и изгори, не бива да е в бизнеса така или иначе.

Парадоксът тук е, че “новото SEO”, което се появява въобще не е ново. Още от тогава от когато можеше да се говори за SEO индустрия, Google съветваше оптимизаторите да се фокусират върху качеството, съдържанието, лесната навигация и отличното преживяване от страна на крайния потребител.

Това наистина не е нещо трудно за разбиране и оптимизаторите, най-вече тези, които имаха опит в бизнеса, последователно налагаха посланието, че SEO и начинът, по който правите бизнес, са в тясна взаимовръзка. Те биха казали, че посланието за това кой си и какво смяташ да правиш би трябвало да е част от стратегията ти за маркетинг в търсачките. Биха казали и че съсредоточаването единствено върху получаването на трафик към уеб сайта, когато ползваемостта му съвсем не е оптимална, е загуба на време и пари.

Някои от тези оптимизатори бяха послушани. Много от тях не бяха. Схващането, че търсещите машини нямат нищо общо с бизнеса и с оптимизацията на уеб сайтове просто предоставяше лесно решение, което трябваше да бъде предложено, защото “намирането на решение”, бе вкоренено в прекалено много бизнеси, за да бъде променяно. Хората, занимаващи се с оптимизация за търсачки, не бяха смятани за нищо по-различно от технически персонал.

Честно казано, в това също имаше доза истина. SEO започна като чисто техническа дейност, осъществявана предимно on-page (т.е. на самия сайт) и в известна степен това техническо естество се задържа. Развитието му обаче постепенно добавяше слоеве към инструментариума така, че вече не е достатъчно да бъде само “техническо” .

Във всичко това Google се зае в значителен мащаб с обучаване на аудиторията си за това какво се счита за етично SEO. Компанията публикува своите Указания за уеб администратори , които постоянно е обновяват, и се е ангажирала с постоянните усилия да помага на онлайн бизнесите да разберат по-добре какво трябва да правят, за да направят така, че търсенето да работи за тях.

Въпреки това, всеки ъпдейт на алгоритъма за търсене на Google, създаден, за да се справи със злоупотреби, попада на огромен брой сайтове, които в резултат изведнъж пострадват.

Факт е, че последователните алгоритмични промени на Google през последните седем години и превключването му към семантичното търсене удариха много онлайн бизнеси, които, за да се класират, разчитаха или на непочтени техники, които заобикаляха или нарушаваха одобрените от Google указания, или на лошокачествена SEO работа. В резултат на това, дните на възможността да се импровизира отдавна отминаха. Бизнесите, които се отнасят сериозно към успеха в новия, доминиран от Google онлайн свят, трябва да вземат на сериозно търсенето и да създадат бизнес стратегия, която се задвижва от точно определен процес, около него.

Ако искате да разберете дали вашият бизнес е един от тези, които или по
съвет на вашата SEO агенция или заради собствените с вътрешни SEO дейности, е поставен в положение да бъде уязвим от ъпдейтите на търсенето, преминете през следващите въпроси:

• Изцяло на ключови думи ли се основава онлайн маркетингът на вашата компания или бранд?
• Единствено ключови думи ли използвате, за да проверите класирането си в резултатите?
• Използвате ли една стратегия за изграждане на връзки като същина на оптимизацията за търсачки на вашата фирма или бранд?
• Използвате ли ключови думи, за да оцените ефективността на класирането ви в търсенето?
• Сесиите, в които планирате SEO, основно около таблици с ключови думи и това къде всяка от тях се класира ли се въртят?
• Редовно ли проучвате откъде конкурентите ви си набавят връзки и се опитвате да коригирате усилията си за изграждане на връзки, за да съвпадат с техните?
• “Първа позиция на страницата с резултати от търсенето на Google” ли е основната идея на вашия онлайн маркетинг?
• Anchor текстът в създадените връзки ли е нещото, смятано за решаващо във
вашите SEO дейности?
• SEO дейностите ви стоят ли се встрани от всичко друго, което компанията ви прави, като брандиране и маркетинг, например?
• Много по-рядко ли ревизирате SEO стратегията си, за разлика от другите инициативи на бранда или компанията ви?

Ако сте отговорили с “да” на някой от тези 10 въпроса, вероятно ще трябва да започнете малко да преосмисляте нещата. Голямата трансформация, която предстои, поставя под въпрос това дали въобще има такова нещо като “SEO стратегия” в днешно време. Определено има SEO дейности, но частта със стратегията би трябвало да извира естествено от всичко друго, което брандът или компанията ви прави.

Именно в това пълно обединяване на усилията може да се открие промяната и силата на днешното SEO.

“Новото” SEO, което работи сега, се съсредоточава толкова върху качеството на бизнес предложенията, опита на посетителя онлайн, след като стигне до уеб сайта на компанията, и възприеманата репутация и авторитет на самия бизнес, колкото и върху традиционните технически аспекти на оптимизацията на уеб сайтове.

Като такова, сега то е разделно на неофициални, но все по-ясно разграничими видове SEO: техническо и нетехническо. Техническото SEO е насочено към типични проблеми на самия уеб сайт, които му пречат да бъде индексиран от търсещите машини. Проблемите с индексирането могат да бъдат причинени от структурата на уебсайта, кода на платформата, на която е, прекомерната употреба на JavaScript, програмирането с Ajax, което не позволява на търсещия бот да следва навигационните връзки, бавни отговори на сървъра, бавно зареждане на сайта и дори твърде тежки графики, които засягат скоростта на зареждане на отделните страници. Обикновено колкото сайтове съществуват, толкова могат да са и проблемите от настройките на сайта с индексирането.

Всеки един е уникален в това отношение и много от проблемите с индексацията, които изникват, са пряк резултат от употреба на уеб сайта, която не е била отчетена в SEO уравнението или настройките на сайта.

Добрата новина е, че техническият одит обикновено изважда на бял свят всички тези проблеми, никой от които не е сложен за решаване. Техническите SEO услуги, като тези, могат да бъдат еднократни, или да бъдат извършвани при нужда, въпреки че внимателното следене на данните за трафика и редовното извършване на одити на е просто здрав разум, особено след като уебсайтовете стават все по-големи откъм съдържание.

Нетехническата и текущата SEO дейност гледа към маркетинговата стратегия на компанията или бранда, променливия характер на комуникацията на пазара, създаването на съдържание, изграждането на контакти в социалните мрежи, и начина, по който компанията се свързва със своите клиенти в
онлайн средата.

Ако това звучи малко натрапчиво за един бизнес, това е така, защото то е такова. В днешния нов SEO свят един бизнес не може повече да си позволява лукса да смята това, което прави, за отделно от търсенето. Търсенето е начинът, по-който онлайн клиентите се придвижват в мрежата, откриват продукти и услуги и проучват продуктите и услугите, от които се нуждаят, по пътя към решението за покупка.

Google, който процъфтява благодарение на данните, през юли 2011 г. публикува безплатна електронна книга от автора Джим Лисински (Jim Lecinski), вицепрезидент на отдела на Google “Продукти и продажби” в САЩ. Лисински обяснява подробно как традиционният “първи момент на истината”, когато един клиент за първи път види даден продукт на рафтовете и битката да се спечели този клиент започне, се е превърнал в ранен етап на наричания сега “нулев момент на истината”, който започва с търсене (оттук и заглавието [Zero Moment of Truth] на електронната книга).

Поразителната статистика, която Лисински разкрива е, че 70% от решенията за покупка започват с търсене, търсене на детайли за продукта и онлайн ревюта. Книгата е пълна с данни, извадени от собствените проучвания на Google, и отчетливо хвърля яснота за бизнесите навсякъде. Дигиталният пейзаж, който бе виждан от мнозина като допълнителен пакет към традиционния бизнес модел, сега е от основно значение за придвижване на бизнеса напред.

Търсенето е в центъра на всичко това. SEO изведнъж стана ключът към успеха.

Пътуването след това от “там” до “тук” е пътуване за съзряване. Бизнесите преминаха от това да гледат на оптимизацията за търсачки като нещо, което може да се поръча и въведе като резервен план, към това да гледат на SEO като на услуга, която е неразделна част от маркетинга и в момента изисквана като част от ДНК-то на компанията.

Това не бе лесен път и повечето от предизвикателствата тепърва предстоят. Но самият факт, че в момента говорим за SEO като вътрешна част от компанията, в същността си е огромна промяна.

Купи книгата от Амазон Google Semantic Search: Search Engine Optimization (SEO) Techniques That Get Your Company More Traffic, Increase Brand Impact, and Amplify Your Online Presence (Que Biz-Tech)

Очаквайте продължение …

One thought on “Какво е новото в SEO?

Коментари