• Home
  • /content writing
  • /Голямото съдържание и семантичното търсене
[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Голямото съдържание и семантичното търсене" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2014/01/AnnaHoffman.jpg" ]

Голямото съдържание и семантичното търсене

SEO ръководство за неспециалисти II част

Ключ към SEO трафик 1: Пиши добре или си ходи

Ключ към SEO трафик 2: Семантичното търсене на Google (и как доброто съдържание се вписва в него)

 

1 content-for-seo-900x510

Ключ към SEO трафик 1: Пиши добре или си ходи

Горното не е изненада за никого. Един уебсайт или блог не би стигнал далеч без съдържание – нито по отношение на Google, нито по отношение на читателите ви.

Въпреки това, просто някакво съдържание не би свършило работа. Типът съдържание, което Google търси, най-добре може да бъде определено като “дълбоко” – типът задълбочено [англ. in-depth] съдържание, което:

  • затвърждава опита и познанията ви във вашата ниша,
  • разграничава ви от останалите
  • и продължава да кара читателите ви да се връщат за още.

Видът съдържание, описан от Hannah Smith като Go Big or Go Home, от Dr. Pete в статията ‘Why Big Content Is Worth the Risk’, публикувана на Moz.com (цитирана в изображението по-горе), и обобщен в статията Big Wins that Last – Why Big Evergreen Content is the Best Content Strategy, публикувана на siliconbeachtraining.co.uk.

Доброто съдържание отнема около 40 часа, за да бъде създадено.

Колкото повече време прекарвате върху всяко едно съдържание, до толкова по-висока възвръщаемост на инвестицията би трябвало то да води, както и до уеб трафик и връзки, в резултат на него.

Хана Смит е отделила 40 часа като средно време за създаване на добро съдържание, докато едно блогче с прилично съдържание би отделило около  4 часа – от концепцията до изпълнението. Последната стойност е приблизителна, но схващате идеята.

“Доброто съдържание се нуждае от големи идеи, но не е нужно да бъде дълго.”

~ Д-р Пит

Ако идеята не е достатъчно голяма, съдържанието няма да се получи.
Ако използваме примера на  Dr. Pete, той е прекарал 30-40 часа в създаване на списък от една страница с 25 точки относно ползваемостта (usability checklist PDF). Повечето маркетинг специалисти биха били изкушени набързо да съставят PDF от една страница за няколко часа.

Резултатите от PDF с 25-те точки са поразителни и съдържанието все още получава тонове постоянен трафик, дори и три години след първоначалната дата на публикуване:

2 big-content-5
Доброто съдържание може да превърне бизнеса ви в идеен лидер [англ. thought leader]

А това, приятелю, е точно нещото, което ще ви отдели от останалата част от предложенията.

От практическа гледна точка, доброто съдържание води до повече споделяния в социалните мрежи, връзки, оттук и по-добро позициониране и откриваемост в Google, както и повече трафик от търсачките в дългосрочен план.

6 практически стъпки към писането на добро съдържание, което води до добър трафик:

1. Установяване на редовен график за публикуване.

Колко често трябва да публикувате? Зависи от нишата ви – няма универсален отговор. И все пак, общото правило би било да се публикува поне два пъти седмично.

2. Съсредоточете се върху качеството на вашите публикации.

Дните, в които публикуването на повече съдържание, без значение от качеството му, работеше, отминаха.

Google иска от вас да прекарвате повече време върху всяка публикация, действително превръщайки я  в изчерпателен източник, дори ако това означава по-рядко публикуване.

3. Отговорете на конкретни въпроси

Колкото по-специфично е вашето съдържание, толкова по-вероятно е Google да го класира за търсения, свързани с темата.

4. Подобрете съществуващото си съдържание.

Обновяването на съществуващите ви публикации, особено на тези, които са популярни сред вашите читатели или в момента се класират в търсачките, с нова информация, източници и изображения, може да се окаже по-добра инвестиция на време, отколкото тази за написване на ново съдържание.

5. Подобрете форматирането на публикациите.

Нещо толкова лесно за правене и в същото време толкова повсеместно пренебрегвано от много блогъри!

Форматирайте публикациите си със заглавия. Пишете по-кратки параграфи. Използвайте повече изброявания под формата на отделни точки. Махнете пълнежа. Използвайте нагледни материали (снимки и т.н.). Повярвайте ми: НЕ обиждате читателите си по отношение на тяхната интелигентност, когато форматирате публикациите си по този начин. По-скоро им предоставяте начин да вземат повече от съдържанието ви по по-бърз начин.

6. Направете страници с източници

Отделете най-добрите си публикации на подобни теми в изчерпателни страници ресурси. Уверете се, че сте включили връзките към тези страници в страничната лента на сайта си, основното си меню за навигация или във футъра. Примери за такива страници:

Научете повече: Допълнителен списък за четене на тема Голямо съдържание
The Advanced Guide to Conten MarketingNeil Patel at quicksprout.com

Why You Should Blog Less and Update MoreMichael Gray at graywolfseo.com

How I Get My Average Time on Page as High as 40 Minutes With Magnetic ContentAdam Connell at bloggingwizard.com

Ключ към SEO трафик 2: Семантичното търсене на Google (и как голямото съдържание се вписва в него)

3 google-semantic-search-900x505

Пишете ГОЛЯМО съдържание. Добре, схващаме.

Но как да направим така, че ГОЛЯМОТО съдържание да се показва в резултатите от търсенето в Google?

Всичко се свежда до разбиране на семантично търсене на Google и прилагане на неговите принципи при писане на голямото ни съдържание.

Какво е Семантично търсене на Google?

Когато ме питате “Как да стигна до улица ХХХ”, мога да ви дам разписание на автобусите. Зная, че автобусното разписание би могло да съдържа най-доброто решение на вашия проблем, макар въпросът ви да не съдържа думите “автобус” и “разписание”.

Пример за Google семантично търсене

4 semantic-search-david-amerland-900x517

Ако все още имате размита представа за това какво наистина означава “Google Semantic Search”, да разгледаме как работи то за едно реално търсене в Google.

Следният пример за семантично търсене в Google идва от интервюто на Martin Shervington –  Google Semantic Search – what’s it all about?, с David Amerland, автора на Google Semantic Search.

Да кажем, че влезете в Мрежата и въведете “pizza restaurants“. И правите това търсене в 9 часа сутринта.

В 9 часа сутринта Google знае, особено ако използвате мобилния си телефон, че основно се оглеждате за информация, а не, че търсите ресторанти, за да поръчате пица. Защото е малко вероятно да имате нужда от пица в 9 часа сутринта.

Гугъл знае това, защото знае предишната история на търсенията ви, знае предишните ви модели за търсене, знае къде обикновено търсите и къде търсите в момента. И така, Гугъл знае всичко това и контекстуално създава съответстващи резултати.

А сега, отиватe и отново търсите, със същото търсене и търсите в 7 ч. вечерта. И казвате “pizza restaurants”. Е, търсачката ще ви даде най-близките пицарии, където можете да поръчате пица, защото знае, че най-вероятно в момента умирате от глад и търсите пицарии, за да се нахраните.

Така че Гугъл ви дава повече практически полезни резултати, отколкото информационни, защото прави този тип предположение.

Означава ли това, че ключовите думи вече са без значение?

5 value-of-keywords-in-seo-900x525

Съвсем не. Ключовите думи все още са важни.

Вярно е, че Google Search вече не се основава на ключови думи. В действителност търсенето “разбира” (спомнете си примера по-горе с “Pizza Restaurants”) НАМЕРЕНИЕТО на вашите заявки за търсене и предлага резултатите от търсенето подобаващо.

Следователно, правенето на проучване за ключови думи по начина, по който сме правили това преди и писането на публикации около конкретни думи, е практика от миналото. Разликата днес е в прехода от отделни ключови думи към идеи/понятия.

Търсене, базирано на  ключови думи == > Търсене базирано на понятия (семантично търсене)

Ако съсредоточим съдържанието си около идеи/понятия, вместо около ключови думи, то има потенциала да се класира за стотици или хиляди ключови думи наведнъж.

За да разберете повече за практическите начини, по които да правите понятиен анализ на ключови думи, силно ви препоръчвам да погледнете:

Keywords to Concepts: The Lazy Web Marketer’s Guide to Smart Keyword ResearchCyrus Shepard at Moz.com

Ами On-page оптимизацията?

6 on-page-seo-traffic

On-page SEO никъде няма да си ходи.

Все още ни се налага да казваме на търсачките за какво се отнася всяка една страница и точно тук е мястото на on-page SEO.

Тук дори не става дума единствено за трафик от търсачките.  Правилната on-page оптимизация също така прави съдържанието ни по-четивно и по-подходящо и лесно за употреба.

Както каза AJ Kohn в публикацията си Keywords Still Matter post:

Използването на ключови думи, които хората очакват да видят, може само да помогне да направите съдържанието си по-четивно, което все още е значително подценяван аспект на SEO. Защото хората сканират текста и рядко четат дума по дума.

За да научите повече за използването на on-page SEO за увеличаване на трафика от търсачки, силно ви препоръчвам да погледнете тук:

A Visual Guide to Keyword Targeting and On-Page OptimizationRand Fishkin at Moz.com

И за да направите on-page оптимизацията си много по-лесна, съм предложила някои инст,ументи, които да ви помогнат, тук:

On Page SEO Plugin Domination: The Battle of the Bestat TrafficGenerationCafe.com

6 практически стъпки за оптимизиране на съдържанието ви  в светлината на Google Semantic Search

1. Бъдете наясно с намерението на вашия потребител и с въпросите, които стоят зад ключовите думи.

Например думи като “кредитни карти ” и “сравняване на кредитни карти” биха били централна точка в миналото, но със семантичното търсене на Google предвид, по-добре да оптимизирате за съчетания като “как да сравняваме кредитните карти”. Уверете се, че вашето съдържание отговаря на следните въпроси [англ. 5 Ws & H]: Кой, какво, кога, къде, защо и как, т.е. намерението на потребителя.

2. Използвайте on-page SEO.

Помогнете на търсачките и читателите да разберат по-добре страници ви.

3. Пишете за онзи идеален образ, който чете какво пишете.

Това е най-добрият начин да достигнете до таргет аудиторията си.

6 how-to-write-for-Google-Semantic-Search-

4. Използвайте езика, който клиентите ви използват

Ако клиентите ви и потенциалните ви клиенти разбират думата “блогване”, тогава използвайте такъв език.

Ако разбират какво е “маркетинг чрез съдържание”, тогава използвайте думи, които се отнасят до маркетинга чрез съдържание.

5. Изградете силно социално присъствие

Семантичното търсене изисква силни и постоянни социални сигнали. Онлайн бизнес без социално присъствие по определение е лишен от редица възможности (повече за това нататък).

6. Тъй като Google сега автоматично предполага цели изречения, използвайте това за своето проучване на ключови думи.

Ако Google смята, че дадена заявка е най-добре зададена по различен начин, то потребителите ще бъдат “подбутнати” към такива резултати за тези автоматично предположение, както показва това изображение от Koozai.com

7 google-search-suggestions

Списък за четене по темата Семантично търсене на Google:

“Google Semantic Search” (SEO Techniques)David Amerland on Amazon.com

Semantic Search SeanceEric Enge, Mark Traphagen, and David Amerland on Google+

Building SEO-Focused Pages to Serve Topics & People Rather than Keywords & Rankings – Whiteboard FridayRand Fishkin as Moz.com

Google Semantic Search – what’s it all about?David Amerland & Martin Shervignton at plusyourbusiness.com

Keywords Still MatterAJ Kohn at BlindFiveYearOld.com

99 Zingers – Tips That Will Challenge Your Digital Marketing BeliefsEric Enge at SearchEngineLand.com

Източник:SEO Traffic 2014: Your One-Stop Reference Guide for Non-SEOs

Автор: Anna Hoffman 

Следва:

SEO ръководство за неспециалисти (всички части) :

Коментари