[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Анализ и проучване преди линкбейт" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/09/link-building-strategies.jpg" ]

Анализ и проучване преди линкбейт

В този урок ще говорим за:

Идентифициране на аудиторията на съдържанието ви

Идентифициране на аудиторията, която ще сподели или ще сложи връзка към съдържанието ви

Начини за намиране на съдържание, подобно на вашето, в бранша

Начини за намиране на добри източници на информация

Определяне на цели и проследяване на изпълнението им

Въпреки, че този раздел следва раздела, в който говорихме за създаване на концепция за линкбейт, в действителност между двата урока има много общи неща и последователността им може да бъде разменена. Възможно е да се случи така, че да прекарате известно време в проучвания, докато още сте в процес на пресяване идеи. Това не е погрешен подход, тъй като няма строго определено правило. Свободно можете да разменяте реда, по който смятате да преминете през цялостния процес на линкбейта.

Идентифициране на аудиторията на съдържанието ви

В тази част ще научите как да идентифицирате аудиторията, която ще потребява съдържанието ви. Възможно е тази аудитория в някои случаи да е различна от хората, които ще слагат връзки към вас и ще споделят това, което им предлагате. Важно е да правите разлика между двата типа аудитории и да не смесвате настоящата стъпка със следващата, макар на пръв поглед да ви се струва, че двете съвпадат.

Основният въпрос, който трябва да си зададете е: за кого е това съдържание? Изчерпателният му отговор включва следните характеристики, които трябва да идентифицирате:

Възраст

Чрез нея ще можете да получите приблизителна картина на възрастовата група, която таргетирате. Това ще ви помогне и за по-нататъшните въпроси и по-специално за определяне на съдържанието, което целевата ви аудитория ползва, както и на местата, които посещава онлайн.

Пол

Много видове съдържание не са специално създадени, за да се харесат на мъжката или женската половина от света и често носят универсално послание. В това няма нищо лошо. Ако смятате обаче, че съдържанието ви ще се хареса повече на мъжете, отколкото на жените, то тогава трябва да отразите този факт, когато се подготвяте за проучване. Също така едно такова разделение ще повлияе и на типа сайтове, които търсите, за да таргетирате за връзки.

Ниво на познания – основно, напреднало

Ако създавате информационно, образователно или справочно съдържание, трябва да се уверите, че то е подбрано и поднесено по достъпен начин на читателя. Ако информацията е твърде сложна, на ниво за напреднали, много вероятно е да отидете далеч и да загубите много читатели. Ако пък съдържанието е твърде елементарно, има вероятност да отегчите потребителите и да ги прогоните. И в двата случая няма да стигнете до целта си – да ангажирате повече хора по отношение на това, което сте създали.

В какъв бранш работят потребителите ви

Отговорът на този въпрос ще ви помогне да стигнете по-лесно до типа съдържание, което е необходимо да разработите, за да спечелите връзки от други сайтове и споделяния в социалните мрежи. Например, ако вашата целева аудитория е съставена от собственици на малък бизнес, съществуват множество интересни теми, които са част от тяхното работно ежедневие и които биха представлявали интерес за тях. В следващия видеоклип има някои допълнителни съвети за работа, които ще ви бъдат от особена полза, ако се интересувате от създаване на съдържание в отрасли, които по определение са скучни и твърде специфични, за да привлекат лесно интереса на широката публика:

Видео: Питайте Distilled – Създаване на интересно съдържание за скучни браншове

С какви проблеми се сблъскват?

Нека отново дадем за пример съдържателите на малък бизнес и проблемите и предизвикателствата, пред които те са изправени. Една немалка част от работата им е свързана с търсене на информация за данъци, наемане на счетоводител, онлайн маркетинг, реклама, социални медии, наемане на служители, познаване на промените в закона и т.н. Всичко изброено може да бъде отличен източник на идеи, които да бъдат разработени в лесно усвоимо информативно съдържание.

Как тези хора намират съдържание?

Необходимо е да отделите известно време, в което внимателно да разгледате как хората в бранша, към който ще бъде насочена линкбейт стратегията ви, се отнасят към информацията, как я консумират, как са свикнали да получават съдържание и данни, върху какво обръщат внимание. Тези наблюдения ще ви насочат към възможно най-подходящата форма на съдържанието, което подготвяте. Проучете, например, дали аудиторията ви харесва видео формати или предпочита инфографики. Това ще ви осигури добра основа, върху която да изградите линкбейта си, за да го направите лесен за възприемане от целевата ви аудитория.

Къде прекарват времето си онлайн?

Кои сайтове, блогове и форуми най-често посещават хората от аудиторията ви? Активни ли са по отношение на коментарите и дискусиите по горещите теми на деня? Ако е така, обърнете внимание на това, което казват. В мненията им се опитайте да откриете какви проблеми ги занимават, кое ги кара да дискутират по-усилено. Имайте предвид, че местата, където аудиторията ви прекарва времето си онлайн, ще ви потрябват и когато правите проучване за това от кои хора ще можете да получите връзки.
Кого следват онлайн, кои са хората, които им влияят?
Можете ли да намерите всички ключови влиятелни хора в бранша? Потърсете в Twitter и намерете профили, които имат голям брой последователи. Това са хората, които трябва да имате предвид и с които по възможност да се свържете, когато започнете да разпространявате съдържанието си.

Упражнение:

Отговорете подробно на горните въпроси по отношение на бранша, в който следва да направите линкбейт.

Идентифициране на аудиторията, която ще сподели или ще сложи връзка към съдържанието ви

Това е много важна стъпка, когато преглеждате списъка си с идеи за съдържание. След брейнсторминга, по време на пресяването на добрите хрумвания, вероятно вече сте направили част от проучването си по въпроса. Това, което сега трябва да направите, е да навлезете по-детайлно в проучването и да намерите сериозни целеви потребители, за които сте сигурни, че ще поставят връзка към вас.
Процесът съвсем не е сложен. Трудната част е да успеете във времето да се придържате към начертаните цели.

Първата стъпка тук е да изброите типовете хора, които биха поставили връзка към вас. Ако се върнем към примера от миналия урок с блога за пътуване, да кажем, че една добра идея за линкбейт би била:

Изчерпателен наръчник за пътуване с малко пари

Типовете хора, които биха се заинтересували от подобно съдържание и биха сложили връзка към него, са:

· Световни блогове за пътувания
· Студенти
· Уеб сайтове за приключения и пътувания
· Блогове за нискобюджетен туризъм
· Блогове на хостели

След като веднъж намерите няколко типа хора, които ще бъдат заинтригувани от съдържанието ви, трябва да започнете търсенето им онлайн и да направите списък с блоговете и уебсайтовете, където пишат и споделят мнения. Важно е да определите и каква е вероятността тези сайтове да сложат връзка към вас.

Започнете с няколко прости търсения в Google, като например:

Блогове за пътувания
Студентски блогове
Блогове за студентски пътувания

Упражнение:

Намерете 10 уеб сайта, които смятате, че биха сложили връзка към ваша идея за съдържание. Ако не можете да намерите минимум десет такива сайта, по-добре махнете идеята си от списъка.

Начини за намиране на съдържание, подобно на вашето, в бранша

Важно е да се опитате да намерите в Мрежата съдържание, подобно на вашето. Намирането му няма да означава, че трябва да захвърлите идеята си. Ще означава, че просто трябва да прекарате повече време, за да обмислите как да я представите по нов начин, как да подобрите вече намереното съдържание и как да го надминете.

Ако намерите подобно съдържание можете да го използвате в своя полза и да видите колко добре е сработило, кой е сложил връзка към него, кой го е споделил и въобще как това съдържание е изпълнило целта си да се превърне в успешен линкбейт.

Както и при предишната стъпка, започнете с няколко лесни търсения, например:

Пътуване с малко пари
Наръчник за бюджетно пътуване

Нататък лесно ще видите за какво да продължите да търсите. Ако откриете съдържание, което е много подобно на това, което сте имали предвид, си отговорете на следните въпроси:

Съдържанието толкова подобно ли е на моето, че да не си струва да доразвивам идеята си?
Мога ли да стъпя на това съдържание и да създада много, много по-добро съдържание от вече публикуваното?
Колко старо е намереното съдържание? Мога ли да създам подобрена, обновена версия?
Съдържанието добре ли се е справило по отношение на спечелените от него връзки?

След като си отговорите на тези въпроси, трябва да решите дали да продължите с дадена идея или да се откажете от нея, тъй като тя е свързана с нещо, което вече е правено.

Ако решите да продължите, можете да направите анализ на връзките, за да видите кой е поставял връзки към това съдържание и да си направите списък с хора, за които и вашето съдържание вероятно ще представлява интерес.

Още един начин да откриете съдържание, което вече съществува в бранша ви, е да добавите към търсенето си и формата на това съдържание. Например:

Пътуване с малък бюджет инфографика
Наръчник за пътуване с малко пари видео
Не забравяйте да кликнете на Видео или Изображения в Google, когато търсите, за да можете да видите всички резултати.

В тази статия са използвани материали от ресурси на Distilled и Moz

Следва:

Как да откривате добри източници на информация

Коментари