• Home
  • /content writing
  • /10 съвета за страхотен и лесен за оптимизация блог пост
[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="10 съвета за страхотен и лесен за оптимизация блог пост" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2014/09/marieke-van-de-rakt.jpg" ]

10 съвета за страхотен и лесен за оптимизация блог пост

Правенето на структура на статията и вниманието към употребата на нови абзаци са сред безсмъртните правила за умело писане на текстове

 

Писането на блог публикация – като всяко друго писане – е умение. За да поддържате интереса у читателя, трябва да мислите за структуриране на текста ви и атрактивен стил на писане. Трябва да помагате на читателите да схванат основната идея на вашия пост като слагате заглавия, подзаглавия и ясни абзаци. Ако хората разбират и харесват вашия текст, много по-вероятно е те да споделят, отбелязват с ‘like”, туитват и пускат връзки към публикацията ви. И това ще вдигне вашето класиране! И така, за да подобрите класирането ви в Google, определено трябва да опитате да увеличите уменията си за писане!

За някои, писането за целите на оптимизацията за търсачки и писането, за да привлечете и да продължите да привличате аудитория може да се окажат две противоположни цели. Обаче аз съм напълно против. Разбира се, ако искате не само добър, но и лесен за оптимизацията за търсачки блог пост, вашият текст трябва да бъде написан по такъв начин, че думите, по които искате да бъдете намирани, да имат изключително важно място. И използването на вашите ключови думи твърде често сериозно разваля четивността на текста. Така че, определено не трябва да правите това!

В тази публикация бих искала да дам някои съвети за писането на блог постове, които са и много четивни, и лесни за оптимизиране за търсачки. Настина мисля, че тези две цели трябва (и могат лесно) да вървят ръка за ръка!

Прости съвети за писане на добри блог постове

Преди всичко, вашият блог пост трябва да бъде добре написан текст! Много блогъри просто започват да пишат след като са създали нов блог пост. Те само написват каквото им е хрумнало. За някои, това може да е достатъчно, защото са природни таланти в писането. Други може да имат нужда от малко помощ. Самата аз винаги следвам списъка с „правила“ по-долу.

1.     Мислете преди да пишете!

Обмислете сериозно посланието на вашия тест. Какво искате да кажете на читателите си? И каква е целта на текста ви? Какво искате читателите да направят в края на страницата? Напишете отговорите на тези въпроси преди да започнете да пишете.

2.     Напишете структурата на вашия блог пост.

Всяка публикация трябва да има някакво представяне (в което показвате темата си), основна част (в която е написано главното послание) и заключение (което да обобщава повечето важни идеи или да извлича някакви нови идеи). Напишете всичко, което искате в тези три части. Сега имате някакво обобщение на вашата публикация. Истинското писане може да започне!

3.     Използвайте абзаци.

Всеки използва абзаци, но се уверете, че използвате такива, които имат смисъл. Не започвайте ново изречение на нов ред само, защото изглежда добре. Трябва да има причина да пишете нов абзац. Всеки абзац трябва да има основна идея или основна тема. Запитайте се каква е основната идея на всеки абзац. Трябва да разберете, че основна идея е само едно изречение. Ако имате нужда от повече изречения, просто ви трябват повече абзаци!

4.     Пишете заглавия.

Ако искате хората да намерят своя път в статиите ви, трябва да използвате подзаглавия. Подзаглавията ще водят хората, ще им помагат да сканират страницата и да правят много по-ясна структурата на статиите.

5.     Използвайте сигнални думи.

Сигналните думи помагат на хората да сканират текста и да схванат основната идея. Ако вие, например, имате три причини да искате да продавате един продукт, трябва да използвате сигнални думи като: преди всичко, на второ място и трето. Също и думи като: въпреки това, със сигурност и разбира се, дават ясен сигнал към читателите. Читателите веднага ще разберат, че ще последва извод след думи като: по този начин, и така или следователно. Сигналните думи по този начин са много важни за структурата на вашия текст.

6.     Дайте на други хора да прочетат вашия пост.

Преди да публикувате поста си, нека първо някой друг го прочете. Питайте го/я дали разбира основната идея на поста или не. Поправете правописните грешки и изреченията, които не са формулирани правилно.

 

 Допълнителни съвети за писане на лесен за оптимизация блог пост

Тези съвети са взети от глава 7 на нашата книга Optimize your WordPress site

 

Мисля, че трябва да започнете да пишете, като използвате съветите, които споменах по-горе. Никога не трябва да правите компромис със структурата или с четивността на текста ви заради цели на оптимизацията за търсачки. Ако хората харесват и разбират вашия пост, много по-вероятно е те да пускат връзки, туитват и споделят публикациите ви. Това ще доведе до по-високо класиране и повече трафик. Въпреки това, без да правите компромис със структурата или четивността, можете да направите нещо, за да подобрите вашето класиране дори още повече.

1.     Пишете по-скоро дълги статии.

Уверете се, че статиите ви съдържат минимум 300 думи. Като основно правило: опитайте да слагате ключовите ви думи в около 1 до 2% от текста. Така в статия от 300 думи трябва да споменете ключовите изрази 3 до 6 пъти.

2.     Използвайте заглавия.

Заглавията са важни за четивността, но и също така за SEO. Уверете се, че ключовите думи са използвани в подзаглавията, но не слагайте ключови думи във всяко подзаглавие (това ще направи текста нечетивен). Заглавията помагат на Google да схване основните теми в един дълъг пост и по този начин могат да помогнат на класирането ви.

 

3.   Използвайте нашия WordPress SEO плъгин.

Нашият WordPress SEO плъгин всъщност ви помага да напишете лесен за оптимизация за търсачки блог пост.  Ако искате помощта на нашия плъгин, трябва да започнете с избор на ключови думи и вписването им в подходящото поле. Това е най-важният ключов израз, по който искате хората да намират дадена страница. Нашият плъгин всъщност измерва много аспекти на текста, който пишете, и помага да направите лесен за оптимизация за търсачки блог пост. Ще опишем най-важните от тях:

  • Плъгинът ви позволява да формулирате мета описание. Това описание трябва да бъде кратък текст, който показва основната тема на страницата. Ако мета описанието съдържа думите, с които хората търсят, точният текст се бъде показван от Google под вашия URL в резултатите от търсенето.
  • Плъгинът анализира текста, който пишете. Той изчислява нивото на трудност по формулата на Флеш, която показва четивността на статията ви. Във формулата на Флеш за лекотата на четене, например, се взима предвид дължината на изреченията.
  • Плъгинът прави огромен брой проверки. Той проверява дали използвате ключовите ви думи на 5 важни места или не: в заглавието на статията, title тага на страницата, URL адреса на страницата, съдържанието на статията и в мета описанието. Той също проверява съществуването на връзки в статията и наличието на изображения. Изчислява броя на думите и честотата на употреба на ключовите думи в статията. Отгоре на това, плъгинът проверява и дали на друга страница в сайта ви използвате същите ключови думи, за да ви предпази от конкуриране със самите себе си.

 

Ако пишете сравнително лесен за оптимизация блог пост (от гледна точка на споменатите аспекти), плъгинът ще ви покаже това със зелено кръгче. Като пишете страници, отбелязани със зелен знак, това ще ви помогне да подобрите класирането на страниците на сайта ви.

Забележете, че не всеки знак трябва да е зелен, за да бъде общият резултат „Добър“. Например, това са резултатите на този пост, който има оценка „Добър“:

 

 

4.     Редовно добавяйте съдържание.

Добавянето на актуална и действаща информация в сайта ви ще покаже на Google, че сайтът ви е жив. Ако това не е активен сайт, Google ще го обхожда по-рядко и може да стане по-непривлекателно за Google да включва страницата в резултатите от търсенето.

Съвет бонус: Пускайте връзка към предишно съдържание

Ако вече сте написали някакво съдържание по темата на настоящия ви пост, не забравяйте да пуснете връзка към тези статии. Това ще засили този пост, защото показвате някакъв авторитет в областта. След това, структурата на вашите връзки също е от значение за класирането в Google. Трябва да прочетете публикацията на Joost de Valk за крайъгълните статии, ако искате да научите повече за това.

Извод

Ерата, в която някои SEO трикове бяха достатъчни, за да направят сайта ви да се класира високо в Google, отдавна е отминала. Днес, за доброто съдържание има най-висока вероятност да получи като резултат по-високи позиции в Google. Разбира се, можете да направите някои допълнителни неща, за да увеличите лекотата за оптимизиране за търсачки на поста, но най-важното е: просто пишете много, много добър пост!

Статията е превод на публикацията 10 tips for an awesome and SEO-friendly blog post с автор Marieke van de Rakt.

 

 

One thought on “10 съвета за страхотен и лесен за оптимизация блог пост

  1. метални врати

    Много добри съвети. Поздравявам те за написаното!

Коментари