• Home
  • /semantic search
  • /Търсенето в страната на семантичните чудеса
[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Търсенето в страната на семантичните чудеса" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/10/Teodora-Petkova.jpg" ]

Търсенето в страната на семантичните чудеса

Търсенето става все по-широко понятие, благодарение на технологиите, които го задвижват. Стъпка по стъпка става възможно откриването нe просто на информация, а на знания и готови отговори.

Google продължава стремглаво да се доближава до мечтата на създателите си –  Стар Трек устройство, способно да отговори на въпроса “Как Алфред Нобел е направил парите си?” (вж. Промяната в търсенето и текста). И въпреки, че засега Google Now не може да отговори на горния въпрос, има неща, които с удоволствие ще разберете, че са възможни благодарение на тази технология

Питай Google Now

Google Now e приложение, разработено от Googlе, което най-общо казано има за цел да служи като личен асистент. Приложението събира данни за активността ви и се стреми да ви показва най-релевантните резултати в най-точното за вас време.

google now rojden den priateli

 

 

Какво можете да питате Google Now на български?

Приложението дава възможност и на българските потребители да получават директни отговори на въпроси от типа “Кога/Къде е роден …?”, “Кой е изобретил …?”, да конвертират валутни единици с гласова команда и др.

Засега ситуацията е международна :) и питането е на български, а отговорите са на английски.

В статията 20 Google Now tips every Android user should know, в сайта CNET са изброени общо 20 функционалности, които наистина правят живота на потребителите на услугата по-лесен.

Повечето от тях са достъпни със заявка на английски и не на български. Има и неща обаче, които вече могат да се откриват и с питане на български.

Вижте какво може да ви каже Google, когато го попитате за нещата, изброени по-долу.

 

Кой е изобретил  [….]

Google Now in Bulgarian (4) koi e  izobretil

Google Now in Bulgarian (5) koi e izobretil

Какво е времето в [град]

Google Now in Bulgarian (1) vremeto

Кажи [дума] на [език]

Google Now in Bulgarian (3) kaji zdravei na
За латински не работи. Вероятно Google няма достъп до емисиите на радио “Ватикана” на латински :-)

 

На колко години е [име, фамилия]

Google Now in Bulgarian (7) na kolko godini e milcho leviev

Освен видимия на скрийншота резултат, отговорът е гласов и е с годините на съответния човек.

За Огнян Младенов не работи :-)

Google Now in Bulgarian (8) za ogi ne raboti

 

Ресторанти, хотели, кафенета, магазини

На база на експлицитната заявка (това, което казвате) и имплицитната информация за вас (i.e. контекста ви – например, къде се намирате в момента) при търсене на някое от гореизброените, ще получите резултати с листинги на местата в периметър от няколко километра от местоположението ви.

 Трафик в [град]

Screenshot_2014-09-10-16-09-20

 

Разстояние от … до

 

Screenshot_2014-09-10-16-09-53

 

Благодаря на +Dimitar Dimitrov за последните две екранни снимки.

Конвертиране на валута

Кажете “5 евро в лева” и вижте веднага резултата.

Какво стои зад чудото?

За човек, който се сблъсква за първи път с технологията, без да познава историческите стъпки, довели до резултата в настоящето, да говориш на телефона си и той да ти връща гласови отговори изглежда като фантастика.

В същността на технологията обаче няма нищо фантастично – има последователни ходове и разработки, които с времето се наслагват, за да формират един комплексен, сложен за изпълнение, но свръхлесен за ползване продукт.

Накратко, зад “отговорите” стои на първо място Knowledge Graph – Графът на знанието. Стоят още и тепърва ще играят още по-значима роля технологии като  Knowledge Vault (вж. Семантичното търсене никога не спи), Voice Recognition, патенти за пренаписване на заявки и други разработки на Google.

Търсенето става все по-широко понятие, благодарение на технологиите, които го задвижват. Стъпка по стъпка става възможно откриването не просто на информация, а на знания и готови отговори. Това води до още по-големи възможности за наистина все по-прозрачното и достъпно на екрана на телефоните ни “Глобално село”, част от което сме всички ние, независимо от това дали го приемаме или не.

Виц вместо заключение

Признавам си, че когато попитах Google какво е времето в Пловдив и “той” (?) веднага ми отговори, последва въпросът ми “Какво е времето в Каспичан?”. Реакцията ми към технологията, с която „разговарях“, беше абсолютно същата като тази на Иван Иван’ич от един руски виц.

Изводите от аналогията с вица оставям на вас.

Докато се правехте на идиот, самолетът ви излетя

На летище Домодедово поставили нов информационен автомат. Един мъж се доближил до него, застанал пред машината и натиснал копчето. Машината казала:

Здравейте! Вие сте Иван Иванович Иванов  от град Иваново. Вашият самолет излита след 1 час.

Изненадан, човекът се отдалечил встрани, обърнал яката си, сложил слънчеви очила и отново се доближил до машината. Застанал пред нея и натиснал копчето.

Машината му казала:

Здравейте отново, Иван Иванович Иванов от град Иваново! Вашият самолет излита след 50 минути.

Така няколко пъти Иван Иванович заставал пред машината, преструвал се на друг човек, променял гласа си, слагал си различни дрехи,  а тя всеки път го приветствала с името му и с оставащите минути до излитането на самолета му.

Накрая, при поредния опит на Иван Иванович да надхитри системата, като й се покаже възможно най-неузнаваем, машината казала:

Здравейте отново. Вие сте Иван Иванович от град Иваново и докато се правехте на идиот, самолетът ви излетя.

Коментари