[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Геннадий Воробьов" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2014/03/Gennadiy-Vorobyov.png" ]

Геннадий Воробьов

Геннадий Воробьов ръководи агенцията за SEO и SEM Optimization.bg. Работи в сферата на оптимизацията и уеб анализа от 2007 година, като от няколко години е фокусирал дейността си върху консултации и технически SEO одити на сайтове.

Геннадий поддържа личен блог на vorobyov.info и по думите му оптимизира и класира с лекота и усмивка ;-)

За какво ще говориш на SEO конференция 2014?

На SEO Конференция 2014 ми се ще да говоря за поведенчески фактори в Google, които са тренд. Въпреки това реших да говоря повече за новите възможности на конкурентния анализ в Google.BG, автоматизация на процесите за сайтове с голяма индексна база (като големи онлайн магазини, онлайн издания), контрол на индексна база в Google, структура и други аспекти.

Как се възприемат “годишните прегледи” (техническите одити) на сайтове от собствениците на бизнес и сайтове в България?

Визирайки SEO одит под “годишните прегледи”, може да се каже, че дори първоначалните инструкции предизвикват шок и неразбиране от страна на клиента/изпълнителя на одит.

След много подробни обяснения и разписване на инструкции, одитът започва да се реализира с равномерно темпо. Имаме ситуации, в които един одит е реализиран за 4 месеца, имаме ситуации да е реализиран и за 2 дни. Естествено, последните започват да печелят и да възвръщат инвестициите още първия месец. Практиката показва, че основният ни времеви ресурс отива в комуникацията с изпълнителя по време на реализация на одит, отколкото генерирането на одит.

Събрахме доста информация за повече от 1 година с резултати от наши одити и проекти, имаме доста успешни кейсове, които очакват своя публикация и споделяне. Наскоро публикувахме резултати от един скромен безплатен одит

Gennadiy Vorobyov Prodvigator

Как вървят нещата с българската версия на Prodvigator?

В момента всички мощностите на Prodvigator са насочени към ъпдейт на българска база данни в Google.BG, която за моя изненада се оказа съизмерима с тази на Google.UA (Украйна) като обеми.

Мощностите и обемите не са малки:

  • 4 сървъра, които са натоварени 24/7
  • обработват се общо над 1ТБ данни
  • около 5 милиона домейни, които се класират в Google.BG
  • информация в над 2000 ниши в България

Prodvigator.BG вече се използва активно и от български SEO и PPC специалисти. И въпреки, че все още е в beta версия, колегите успяват да открият уникалната полза на инструмента в работата си.

Какво може един SEO, което другите не могат?

Eдин SEO може да вкара един програмист в шок :-)

Вярваш ли в семантичното търсене?

Knowledge Graph и Колибри са поредните стъпки към семантичното търсене, развитие на mobile подава цялата информация наготово на Google (при масова ситуация, че всичко е вързано към google id). Дали в България или друга локация – няма значение.

Един пресен личен пример – Foursquare на телефона ми сигнализира с подсказка какво да ям без да съм пипнал телефона, сядайки в заведението. И това ако не е отговор преди да съм задал въпрос… :-)

 Сподели някое професионално изкривяване

Например, аз като пиша на тетрадка и преди да стана с кутрето и палеца инстинктивно  цъкам Ctrl+S :)

При мен е същото само че с ctrl+Z :-)

Геннадий Воробьов в Google+Facebook

Ако искате да чуете Геннадий Воробьов от Optimization.bg. на живо, можете да го направите на SEO Конференция 2014, която тази година ще се проведе на 4 април в Интер Експо Център.

Коментари