• Home
 • /Google Plus
 • /Възможностите на Circloscope за Google +
[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Възможностите на Circloscope за Google +" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/10/Teodora-Petkova.jpg" ]

Възможностите на Circloscope за Google +

Управление на кръгове, последователи и събития за хора и страници в Google +

Circloscope е инструмент, с който можете да управлявате кръговете си в Google + и да проследявате хората, които се ангажират с публикациите и събитията ви.

Circloscope home image

С помощта му лесно може да се следи активността и ангажираността, която получавате за всеки свой пост или събитие в G+. По този начин на свой ред можете да се свържете (за да благодарите или за по-нататъшна комуникация) с всеки, който по някакъв начин е показал интерес (чрез отбелязване с +1, споделяне или коментар) към ваша дейност в Гугъл плюс.

Circloscope дава възможност за:

 •         премахване на неактивни профили от кръговете ви
 •         «чистене» от кръговете ви на хора, с които не взаимодействате
 •         откриване на най-активните потребители (по отношение на публикация или събитие)
 •         проследяване на хората, които са най-релевантни на интересите ви
 •         намиране на нови хора, с които да се свързвате на базата на споделени интереси
 •         създаване на списъци с хора
 •         проследяване на активност по дадено събитие (хенгаут)
 •         експортиране на информация за профила и/или кръговете ви

Безплатна vs. Платена версия на Circloscope

За начинаещи в Google + безплатната версия на инструмента (http://circloscope.com/free) е напълно достатъчна. Тя включва характеристиките на платената версия (която струва 47 долара на година), с изключение на възможността да добавяте и премахвате профили и страници накуп, както и без опцията за управление на да 15 страници в G+.

Платеният акаунт си струва ако сте решили сериозно да се заемете с присъствието си в Google +   и да извлечете максимума от дейността си в платформата по ефективен и полезен за вас и последователите ви начин.

Създаване на профил в Circloscope

Circloscope представлява разширение за уеб браузъра Chrome и може да бъде използвано само с него. Можете да го инсталирате от https://chrome.google.com/webstore/detail/circloscope/mechgkelogghhgmpmbpofjijifdppppl, след което в браузъра ви ще се появи иконката на добавката:

circloscope ikonka

След като акаунта ви в Google + бъде свързан със Circloscope, инструментът ще започне да зарежда данните ви и в последствие ще ви се покаже таблото за управление (Circloscope Dashboard), откъдето ще можете да започнете оптимизирането и следенето на дейностите си в G+.

Circloscope Dashboard

Разчистване на кръговете ви

Системата на кръговете в Google + е семпла и в същото време много богата на възможности идея. За да се възползвате от възможностите на кръговете  е важно да ги управлявате добре и редовно да изчиствате неактивните потребители или хората, с които не общувате.

По определение в Google + не можете да имате повече от 5 хиляди профила или страници.

Вероятно в началото това ще ви се струва голям брой хора, но с времето, ще видите, че цифрата не е толкова непостижима. Тогава вероятно ще ви се наложи да „почистите“ кръговете си от:

 •         Хора, които така и не са ви последвали на свой ред
 •         Хора, които не са активни в мрежата
 •         Хора, които нямат профилна снимка

Можете да избирате кои хора да премахнете от кръговете си, както е показано по-долу. Избраните хора също така можете да добавяте към Whitelist (т.е. към списък, чрез който няма да можете да ги изтриети случайно), към файл за експортиране, от който да получите данните, които са споделили и др.

circloscope Not following

Намерете хората, които се ангажират с дейността ви в Google +

Спечелването на вниманието на точните хора е ключов момент в Google +. Броят последователи не би означавал нищо, ако тези последователи не се ангажират активно с това, което публикувате и правите в платформата.

Важно е да откриете правилните хора, с които да взаимодействате и изграждате връзки занапред.

Намирането на такива ангажирани с дейността ви хора е много по-лесно със Circloscope. Инструментът позволява да откриете хората, които означават с +1, коментират или споделят постовете ви и да добавите тези заинтересовани потребители.

circloscope Finding Engagers

Същата функция можете да използвате и за да откриете ангажираността към други хора и по-конкретно към хора, които се интересуват и говорят за същите или подобни теми на вашите.

circloscope Engagers on someoneelses posts

Когато добавите някого в кръговете си, те получават известие, че сте ги добавили и има вероятност да проверят профила ви и ако се заинтересоват, да ви добавят на свой ред.

Управление на поканите за събития

Ако провеждате събития в ефир (хенгаути), със  Circloscope ще можете да откривате всички потребители, които са коментирали на страницата на дадено събитие и съответно, когато провеждате подобно събитие, да им разпратите покани.

Можете да виждате също така и кои потребители са отговорили с Да, Не или Може би на определено събитие.

circloscope event engagers

Такава информация ще ви бъде полезна за да създадете кръг с хора, които да каните на събитията си, като поддържате кръга релевантен, с други думи пълен със заинтересовани хора.

Профили, които сте блокирали/игнорирали

С времето активното ви присъствие в Google + ще наложи и блокирането, игнорирането или “спирането на известията” (mute) от определени хора.

circloscope muted

С помощта на  Circloscope ще можете да видите всички блокирани профили и ако решите да премахнете блокирането ще можете лесно да отидете на техния профил и да позволите следващи интеракции.

Създаване на специфични списъци с хора

Можете да си направите списък (т.нар. whitelist) с хора или кръгове, които не искате да загубите, като без да искате ги премахнете от профила си. Това могат да бъдат хора, които са неактивни в платформата, но вие държите да бъдете свързани с тях – ваши приятели, хора, които тепърва разучават платформата или хора, които са спрели да я използват за известно време.

Функцията е подходяща и за запазване на страници и профили, които не ви следват на свой ред, но на чието присъствие в потока държите.

Пренасяне на данни в текстови файл

Circloscope дава възможност за експортиране на следните данни (когато те са публично достъпни) от Google + : Имена, споменавания, верифицирани или неверифицирани профили, информация за образование, работа и местоположение, имейл адреси.

circloscope exporting info

Добавяне на членове на общност в собствените ви кръгове

Ако управлявате общност или ако смятате, че дадена общност представлява интерес за вас и/или за нишата, в която работите, със Circloscope можете да филтрирате общностите и да проверявате дали потребителите в тях са активни в Google Plus, да премахвате от тях профили без снимки и с времето да добавяте тези хора.

circloscope adding community members

 

Това бяха само някои от основните възможности на Circloscope. Очаквайте повече и за интеграцията между Circlecount (статията за инструмента можете да видите тук) и Circloscope, която дава още по-големи възможности за ефективно присъствие и участие в потока на Google +.

Статията е подготвена по материали от второ ниво на PYB Academy, със съгласието и съдействието на +Martin Shervington и +Christine DeGraff (за +Circloscope).

Коментари