[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="По пътя" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/10/Teodora-Petkova.jpg" ]

По пътя

Пътешествието, наречено Google +

Напоследък доста се заговори за всякакви тактики и съвети, които да следвате, когато се присъединявате към Google +. Това е чудесно и полезно, но отвъд тези съвети има и нещо, за което няма рецепта и то се крие в истинското преживяване, което тази платформа има потенциала да даде на всеки търсещ.

metaphysical guide to google plus VW minibus red BG version

…Защото единствените хора за мен са лудите, онези, които са луди за живот, луди за разговори, луди за спасение, онези, които пожелават всичко наведнъж, които никога не се прозяват, нито дрънкат баналности, а горят, горят, горят като приказни жълти фойерверки, разпукват се сред небето…*

Нещата отвъд съветите, техниките и формулите

Google + е пътешествие на хиляди любопитни умове из целия свят. Отбелязването с +1, коментирането и споделянето в социалната платформа на Google не само оформя дигиталната идентичност на участниците в нея, но и им помага да достигнат до стотици гледни точки, мисли и мнения, изразени уважително, открито и отговорно.

Какво трябва да знаете, преди да тръгнете по пътя?

Често ще чуете, че Google + не може да се обясни, че трябва да се изпита. И това е напълно вярно. Само след като се потопите в океана на другостта, ще можете да разберете дълбочината на присъствието си в платформата.

Нещо повече от социална платформа

Присъединяването в Google + не се случва с помощта на готови за употреба, универсални формули. То се случва с автентична ангажираност, с посвещаване на внимание и време, в които да усетите възможностите на вашето лично присъствие там.

Можете да изчетете цялата помощна секция за G + (Помощeн център на Google+), да научите наизуст всевъзможни съвети и техники, но ако предпочетете да не пристъпвате  отвъд границите на тези “механични” средства, пропускате шанса си за едно пътуване, в което да изразявате себе си и това, което обичате.

По пътя всеки започва с празен автобус

Минибусът от картинката е празен и това е първото нещо, което трябва да запомните, когато се присъединявате към Google +. Тук всички започват с празен бус. С течение на времето (бъдете търпеливи), хората ще се качват и ще слизат, след това ще ги срещате в нечий друг минибус, оставяйки своя някъде и следвайки другите за известно време, докато отново не се върнете в своя.

Промяната в Google + e двупосочна

В Google + сте както съдът, така и съдържимото. Тук хората си позволяват да черпят и попиват от идеите, убежденията и вдъхновенията на останалите. Динамиката на Google + се усеща най-силно, когато човек се остави да стане част от нещо по-голямо от сбора на съставните му части, от нещо Плюс.

По пътя няма правилен или неправилен ход

Никога, наистина никога не забравяйте, че в Google + няма правилно и грешно. Има само продължаващ поток от открития, моменти на трансформация и обогатяване на гледните точки. И всичко това се случва в рамките на взаимното уважение.

По пътя не става въпрос за Вас, а за Вас + (другите)

Ще получите най-доброто от Google +, ако оставите другите да ви променят, да ви помогнат да израснете заедно и да станете своето по-добро аз.

Всичко се свежда до взаимодействието и заедността, а най-добрият начин за реализирането им е споделянето с реална грижа за думите и действията на другите хора.

Ето например една чудесна добавка към мой пост, написана от +Volker Harbecke, който веднъж коментирайки, приложи следните полезни съвети за “участието заедно”. Съвети, напълно валидни и за G +:

☆ действайте заедно

☆ чувствайте се свободни да импровизирате

☆ правете обиколки, следвайте отбивки

☆ свързвайте точките

Бих добавила само:

☆ участвайте в точните за вас дискусии

☆ обогатявайте се чрез взаимоотношенията, които подхранвате

☆ обогатявайте живота на други хора с присъствието си

 

Ценете мостовете, които изграждате по пътя

Никога нямаше да съм тук сега и да споделям мислите и преживяванията си в Google +, ако не бях всички прекрасни умове, с които платформата ме срещна.

Онази интересна платформа, към която Огнян Младенов учтиво („постовете се индексират моментално, сериозно“) ме подбутна преди повече от година.

Всички в Google + имат своите учители. Хора, които формират техния поток чрез коментиране, споделяне, отбелязване с +1.

Открийте и вие вашите учители.

Бродягите на Google +

Оригиналната ми публикация (която можете да намерите в Google + тук: http://goo.gl/ay9Zxz, а съкратената й версия на tfortext.com) включва хората, които са повлияли, помогнали и споделили израстването ми по време на пътешествието, наречено Google +. В този вариант на статията включвам и малка част от хората, които активно споделят на български и чието присъствие и споделяне в платформата с радост следя.

Asya Asenova

Borislav Arapchev

Boris Krumov

Boris Loukanov

Васил Тошков

Георги Георгиев

Georgi Stankov

Dido Grigorov

Dimitar Dimitrov

Dimo Belov

Liliana Sharkova

Nina Trankova

Ognian Mladenov

Христо Стоянов

Ето и няколко публикации със споделени кръгове. Ако предпочетете да имате отправна точка, това може да бъде добро начало за начинаещи. Благодаря на Георги Станков (Georgi Stankov), който си е направил труда да състави тези кръгове. Линк към всички публикации със споделени кръгове.

Spodelenie Krugove Georgi Stankov

Кръговете са разделени по теми и най-добре сами преценете кои са хората и темите, които бихте искали да виждате в потока си.

Отворен край: Възможни посоки, по които да тръгнете на опознавателно пътешествие:

 

❐ Давайте, давайте …. давайте (внимание, емоции, истинска ангажираност)

❐ Усетете начина, по който да станете част от потока със споделяния в Google +

❐ Оставете нещата да се развиват от само себе си

❐ Следвайте любопитството си

❐ Четете преди да споделяте, не споделяйте просто заради самото споделяне

❐ Уважавайте другите участници в платформата и диалога

❐ Бъдете спонтанни, но не бързайте

❐ Бъдете смели и изразявайте себе си свободно

❐ Импровизирайте

❐ Импровизирайте отново

 

*Цитатът е от “По пътя” (http://goo.gl/uKOtqA)

 

Свързани публикации:

 

В публикацията си тук, както и в английската й версия, използвах концепции и сравнения от вече публикуваните постове в Google +:

Google + and the beauty of improvisation

The important thing is the obvious thing that no one is saying

Google + kaleidoscope of vita activa et contemplativa

Източник на изображението.

 

До плюс в Google + :-)

Коментари