• Home
  • /video
  • /Лари Пейдж: Какво предстои на Google?
[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Лари Пейдж: Какво предстои на Google?" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2014/03/Larry-Page-Charlile-Rose-at-TED-Pic-James-Duncan-Davis.jpg" ]

Лари Пейдж: Какво предстои на Google?

Компютрите са все още твърде тромави: Чарли Роуз разговаря с Лари Пейдж

Знаменитият интервюиращ  Charlie Rose и съоснователят и главен изпълнителен директор на Google Лари Пейдж заемат местата си на сцената на TED за сесия с въпроси и отговори. Говорят за най-новите проекти на Пейдж, за Сноудън и за етоса, който поддържа и стои зад работата на Пейдж. Надолу е редактираната версия на диалога между двамата.

Чарли Роуз (отляво) и Лари Пейдж, снимка: Джеймс Дънкан Дейвидсън

Чарли Роуз (ляво) и Лари Пейдж, снимка: Джеймс Дънкан Дейвидсън

Чарли Роуз: Къде е Google и накъде върви?

Лари Пейдж: Мисията, която формулирахме преди доста време, бе да организираме световната информация и да я направим лесна за използване и достъпна. Сега хората все ме питат: “Това ли правите все още?” И аз не съм съвсем сигурен. Но търсенето наистина е толкова дълбоко нещо за нас. Да разберем същината на това какво искате, наистина да разберем световната информация – все още сме на съвсем ранен етап от това. Правим го от 15 години вече, но все още съвсем не сме приключили.

Когато това бъде завършено, какво ще бъде?

При компютърните технологии малко или много цари бъркотия. Компютърът ви не знае къде сте, какво знаете, какво правите. Опитваме се да направим така, че устройствата да работят, да разбират контекста ви и евентуално от какво имате нужда. Тепърва започваме да работим върху Android Wear, например. Да накараме компютрите да ви разбират – все още не сме успели да приключим с това. Всичко е твърде тромаво и тежко.

Когато погледнем към дейностите на Google, къде в тях се вписва

DeepMind? DeepMind е британска компания, която съвсем наскоро придобихме. Гласовото разпознаване е важно. В момента дори най-модерните технологии за разпознаване на реч не са особено добри. Те не ви разбират. Започнахме машинно обучение в YouTube и DeepMind откри котки само (б.пр. сама, сам :]).

Larry Page The cat that machines see

Котката, която машините виждат. Образът е създаден само от гледане на YouTube видеа.

DeepMind започна да играе видео игри и да учи автоматично. Същата програма може да играе всички тези игри [като Battlezone, Pong, Demon Attack] със свръхчовешко представяне. Представете си този тип интелигентност да бъде впрегната за изграждането на графика ви, за информационните ви нужди. Това е нещото, което ме вълнува много.

Докъде сме с изкуствения интелект?

Виждаме да се върши доста работа, която смесва компютърната наука с невронауката и това е доста вълнуващо. Хората, които те познават добре, казват: “Лари иска да промени света и мисли, че технологии ще поведат тази промяна.” Това означава, че хората се нуждаят от достъп до интернет.  Започнахме да работим по Project Loon, които използва балони. Звучи налудничаво, но две трети от хората по света нямат достъп до интернет и ние си помислихме: “Как евтино можем да осигурим точки за достъп?” Толкова е лесно да пуснеш балон.

Да поговорим за сигурност и поверителност, за Едуард Сноудън.

Ха, видях снимката на Сергей със Сноудън вчера. За мен, поверителността и сигурността са наистина важни. Мислим за това и в двете посоки. Не можеш да разполагаш с поверителност, без да имаш сигурност. За мен е изключително разочароващо, че правителството тайно направи всичко това и не ни каза. Не можем да имаме демокрация, ако се налага да пазим вас и нашите потребители от правителството за неща, които никога не са били обсъждани. Трябва да знаем какви са параметрите, какъв вид наблюдение ще извършва правителството, също така как и защо.

Разочарован си, че не са се допитали до Google.

Не, не, че не са се допитали до обществеността. Не можем да имаме функционираща демокрация без диалог. Не е логично, няма смисъл.

Да поговорим за поверителността.

Носите телефон и в него има толкова много информация за вас, така че има причина хората да задават толкова трудни въпроси. Основното нещо е, че трябва да дадем на хората избори, да им покажем, че данните биват събирани – историята на търсене, данните за местонахождението. Аз лично много харесвам режима Инкогнито. Но се тревожа покрай сухото да не изгори и мокрото. Когато загубих гласа си, си помислих няма ли да е удивително, ако всички здравни проблеми бяха достъпни на лекарите анонимно. Бихте могли да виждате какво са разглеждали лекарите и защо и да научите повече за проблемите, които имате. Беше ме страх да споделя за това нещо с гласа, но Сергей ме убеди и всичко се оказа много позитивно. Събрах толкова много информация, имам едно проучване, получих здравословното състояние на хора с подобни проблеми. Не мислим за огромното добро, което може да произтече от споделянето на точната информация с точните хора по точните начини.

А какво ще кажеш за транспортните ви системи?

Бях обсебен от транспорта, когато ходех на училище в Мичиган. Преди осемнадесет години научих за автоматизираните коли и съм супер въодушевен по темата.

Колко близо сме до безпилотната кола?

Доста близо. Вече сме пропътували над 100 хиляди мили досега.

Разкажи ми за твоята философия. Не се задоволяваш просто с малко парченце напредък.

Много от нещата, за които говорихме, ползват концепцията от икономиката на допълняемостта: правите нещо, което не би станало, освен, ако наистина не го правите. Колкото повече правите нещата по този начин, толкова по-голям е ефектът, който получавате. Става дума за правене на неща, които хората биха счели за невъзможни. колкото повече си мисля за технологията, толкова повече осъзнавам колко много не знам. Много хора мислят за бъдещето – но след това никога не виждаме осъществяване. Изобретението не е достатъчно. Тесла е изобретил електрическата енергия, но е срещнал трудности тя да достигне до хората. Трябва да се комбинират двете неща, фокусът на изобретението и иновацията, плюс компанията, която може да ги използва за търговски цели и да ги достави до хората.

Ти си един от хората, които вярват, че корпорациите са носители на промяната, ако се управляват добре.

Наистина съм поразен. Повечето хора мислят, че принципно корпорациите са лоши. Имат лоша репутация. И това в някаква степен е с право, при положение, че компаниите правят същите незначителни неща, които правеха преди 20 години. Това обаче не е нещото, от което наистина се нуждаем. Особено в технологиите, имаме нужда от революционна промяна, а не от дребни промени.

Веднъж каза, че може да помислиш върху това да дадеш пари на Елон Мъск, защото си сигурен, че той ще промени бъдещето.

Той иска да отиде на Марс. Това е една достойна цел. Имаме много служители от Google, които станаха доста заможни. Работиш, защото искаш да промениш света и да го направиш по-добър. Ако компанията, за която работиш, заслужава времето ти, защо да не заслужава също и парите ти? Ние просто не мислим по такъв начин за това. Бих искал да помагаме повече, отколкото в момента.

Какво състояние на ума, какво качество ти служи най-добре? Рупърт Мърдок и много други отговарят “любопитството”, Бил Гейтс и Уорън Бъфет “фокусът”. Какво ти е позволило да мислиш за бъдещето и да променяш настоящето?

Много компании не успяват с течение на времето. Какво е това, което правят  фундаментално погрешно? Обикновено пропускат бъдещето. Аз се опитвам да се фокусирам върху това: какво ще бъде бъдещето. И също върху това как можем да задвижим организацията си да се фокусира точно върху това. Когато работех върху Android, се чувствах виновен. Тази работа не беше част от нещата, върху които по онова време работехме, беше просто стартъп и аз се чувствах виновен. Това беше глупаво. Това беше бъдещето. Превод на статията Computing is still too clunky: Charlie Rose and Larry Page in conversation, публикувана от  Thu-Huong Ha в блога на TED Видеото с интервюто можете да видите на страниците на TED Снимките са заети от видеото и не са част от оригиналната статия.

Коментари