[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Георги Стефанов" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2014/03/Georgi-Stafanov-Ganbox.png" ]

Георги Стефанов

Георги Стефанов е основател и главен SEO консултант в компанията за оптимизация на сайтове Ganbox.com. Занимава се с програмиране от 1998 г., а с уеб технологии от 2002 г. Работил е като програмист за фирми като Орбител, СпектърНет, Мтел и като SEO консултант в голяма международна фирма.

През 2006 г. основава Ganbox, която започва да предлага различни SEO услуги, инструменти и изработка на уеб сайтове и приложения. В интернет Георги е известен с псевдонима gan. Един от последните му проекти е сайтът за позитивни новини – Добри Новини.

За какво ще говориш на SEO конференция 2014?

Искам да благодаря на колегите от SEOM, че за втори път ми предоставят възможност да бъда лектор на SEO Конференция! Темата ми тази година ще бъде “Негативно SEO. Как да предпазим сайта си?”. Най-често става въпрос за вид атака към наш бизнес сайт от конкурент с цел понижаване класирането на нашия сайт и излизане на по-предни позиции на конкурентния сайт. Една доста избягвана до момента тема, която все повече  навлиза в SEO бранша в България и за която хората от бизнеса трябва да бъдат информирани. Лекцията включва разглеждане и на други видове понижаване на позициите на сайта, които са инцидентни или такива, за които обикновено сами сме си виновни ;) Още идеи за SEO инструменти, с които можем да следим линковете към сайта.

Кое за теб е най-голямото предизвикателство при справянето с техническите проблеми по време на оптимизация на един сайт?

Нямаме технически проблеми при оптимизацията на сайт. В Ganbox сме работили по оптимизацията на стотици сайтове. Имало е случаи да пренапишем целия сайт от нулата дори без да имаме достъп до файловете на стария сайт.

Най-голямото предизвикателство за мен е справянето с проблеми свързани с пълна липса на съдействие от страна на клиента и негови служители.

Ganbox предлага различни SEO инструменти, работите ли по нови неща?

Нищо което да мога да обявя на този етап, но има няколко идеи. Със сигурност ще обявим в социалните мрежи, ако има нещо готово. :)

Последният SEO инструмент, който представихме се предлагаше безплатно на наши клиенти. Той измерва всеки ден автоматично позицията на ключовите думи в Google на клиент и негови конкуренти и по-важното, свързано с темата за негативно SEO – показват се новите линкове към сайта и се прави оценка на качеството на линка.

Последните ни усилия бяха насочени към развитие на два некомерсиални сайта – сайт само за позитивни новини DobriNovini.com и един много полезен сайт за въпроси и отговори  Zak.bg (все още в тестове).

Какво може един SEO, което другите не могат?

Може по-бързо от всеки друг да се ориентира в уеб пространството и да открива бързо  нужната за него информация. Знае как да се информира за новости свързани с нови технологии и интернет. Може за много кратко време да оцени доста точно стойността на всеки един сайт.

Georgi Stafanov Borsilav Arapchev

Двама добри SEO специалисти :-) Георги Стефанов и Борислав Арапчев

Преди време бях писал, че за да бъде добър един SEO, трябва да има познания по програмиране, ползваемост, дизайн, мрежови протоколи, интернет сигурност, социални мрежи, различни ресурси и инструменти, както и да може да обработва и анализира огромно количество данни. За да бъде успешен трябва да може да пише текстове за уеб, които да привличат вниманието – полезни и/или интересни. Но за да бъде недостижим, трябва освен да бъде умен, да бъде и находчив – непрекъснато нови идеи за линкове, откриване на нови фрази за търсене и откриване на възможности за споменавания на сайта, който оптимизира. Ако към всичко това се прибави човек, който е добър по душа и дава повече отколкото очаква да получи, ще се получи наистина изключителна личност достойна за уважение.

Вярваш ли в семантичното търсене? 

Смятам, че семантичното търсене е бъдещето.  Това беше причината да напиша публикацията Добавяне на бизнес сайт във Freebase, която предизвика засилен интерес. Все още в България няма видими ползи от семантичното търсене, но се обзалагам, че Google отделят голям ресурс за развитието на семантичното търсене в цял свят.

Сподели някое професионално изкривяване

Когато попадна на нов български сайт моментално мислено го оценявам, колко струва и колко време ще е необходимо, за да бъде оптимизиран така, че сайта да се позиционира добре, за да има достатъчно трафик и клиенти. Търся слабости в сайта и какво може да се подобри. Понякога дори забравям да видя какво точно предлага сайта. :)

Социални страници на Ganbox: FacebookGoogle+

Социални профили на Георги Стефанов във FacebookGoogle+LinkedIn и Twitter.

Ако искате да чуете Георги Стефанов от GanBox на живо, можете да го направите на SEO Конференция 2014, която тази година ще се проведе на 4 април в Интер Експо Център.

Коментари