[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Keyword Research" link="" lightbox="yes" url="https://seom.bg/wp-content/uploads/2013/05/SEO-курс-заявка-илюстрация.png" ]

Keyword Research

Какво е анализ на ключови думи ?

В този урок ще научите:

Защо анализът на ключови думи ви трябва, за да бъдете успешни в SEO ?
Къде да използвате ключовите думи на практика ?
Как се прилага анализът на ключови думи ?

Проучването за ключови думи ви позволява максимално да доближите това, което вашите потенциални клиенти търсят, до съдържанието, което създавате на вашия уеб сайт. То може да ви помогне и за очертаването на структурата на сайта ви, така че ключовите думи да бъдат подходящо таргетирани в съответните SEO елементи на страницата.

Целта е накрая да разполагате със списък от ключови думи, които:

се търсят от потребителите.
са съответстващи (релевантни) на вашите услуги и продукти.
потенциално могат да привлекат посетители, които в последствие има голяма вероятност да станат клиенти.

Какво да правите с ключовите думи, след като вече имате списък ?

Тук ще обясним няколко основни точки, които ще ви дадат контекст на това как да използвате ключовите думи.

Веднъж направен, анализът на ключови думи може да се използва по много начини:

Генериране на идеи за съдържание
Помощ при разработване на линк билдинг стратегия
Дефиниране на структурата на вашия сайт
Включване на ключовите думи в различни on-page (вътрешни) SEO елементи

Генериране на идеи за съдържание

След като веднъж сте определили ключовите думи, които вашите таргет потребители търсят, можете да пишете съдържание, на базата на тези ключови думи. Добре е да създавате съдържание, базирано както на ключови думи от информационно търсене (informational keywords), така и на ключови думи, които водят до реализация (transactional keywords).

Помощ при разработване на линк билдинг стратегия

Линковете към вашия сайт ще съдържат т.нар. “anchor текст”, който е онази част от текста, върху която можете да кликнете. Търсачките използват този “anchor текст” като сигнал за класиране и ще го използват, за да им помогне да класифицират за какво се отнася, страницата към която е връзката. Най-общо това, към което трябва да се стремите, е някои (не всички) от връзките ви да съдържат вашите таргет ключови думи. Това ще ви помогне да се класирате по-добре по тези ключови думи в резултатите от търсенето.

Анализът на ключови думи ще ви помогне да определите какви категории и подкатегории да използвате. Например, ако продавате кожени дивани и това е популярна ключова дума, добре ще е да включите категория, наречена “кожени дивани” В последствие можете да откриете, че много хора търсят “ъглови кожени дивани” и тогава да направите подкатегория “кожени дивани”.

Включване на ключовите думи в различни on-page SEO елементи

Когато потребителят въведе дадено търсене, Google обикновено разчита на HTML елементите, за да върне в резултатите страници, чието съдържание съответства на дадената заявка. Без да бъдат оптимизирани, ключовите HTML елементи (title, съдържание в body частта, header и др.) сайтът ви няма да може да се класира, просто е.

Следната диаграма обяснява основните положения, свързани с разполагане на ключови думи във важни от SEO гледна точка елементи на страницата:

Eто как изглежда страницата в резултатите от търсенето в Google

SEO курс Google

Намерение на потребителя

В крайна сметка целта ви е да привлечете посетители, които ще се превърнат в клиенти. Ако успеете да намерите ключовите думи, които ще доведат до повече реализации, има по-голяма вероятност да имате добра възвръщаемост на инвестициите (ROI).

Google стават все по-добри в предугаждането на намерението на търсещите. Например, ако търсите “apple”, компанията ли търсите, или английската дума за ябълка? Чрез множество тестове Google са определили, че потребителите им по-вероятно търсят технологичната компания. Следователно Apple се класира на първа позиция в Google.

И докато нямате особен контрол върху описаното по-горе решение, намерението на потребителите трябва да ви бъде приоритет, когато избирате и подбирате ключовите си думи. Препоръчително е да таргетирате ключови думи, при които намерението на потребителя вероятно ще доведе до реализация за вашия бизнес.

Защо анализът на ключови думи е ценен?

В този урок ще говорим за:

Google Trends
Колко е важно да се таргетират ключовите думи

Какво би станало, ако разберете, че ще продавате два пъти повече зелени ябълки, отколкото червени?

Google отчита повече от един милиард търсения на ден, като този брой непрекъснато нараства. Още по-впечатляващо е, че Google изнася публично прогнозните данни.

Тези данни, заедно с резултатите от Google динамично търсене (i.e. търсенето в Google, при което резултатите от заявката се виждат в момента на въвеждането й), ни позволяват да разберем в дълбочина мотивацията на потребителя. Преди до едно такова разбиране можеше да се стигне само след скъпи, времеемки маркетингови проучвания.

Анализът на ключови думи може да бъде много ценен инструмент. Едно от доказателствата за това е проектът на Google, в който анализът на различни ключови думи и тенденции, както и определени корелации, представляват индикатори за разпространението на грипа. Можете да видите сайта тук:
http://www.google.org/flutrends/intl/bg/bg/#BG (Версия на български език)

Google Flue Trend - Bulgaria 2012-2013

Изображение: Грипна активност за България (данни от 2012-2013, Google Flu Trends)

Сигурно четете този текст, защото искате да научите повече за анализа на ключови думи, тъй като искате да се появявате на предни позиции в резултатите от търсенето и дори вероятно на първа страница в тях.

Без правилното таргетиране на съдържанието ви спрямо заявките за търсене чрез ключовите думи, страниците ви няма да имат шанс да бъдат сметнати от Google за подходящи (релевантни) резултати. Просто е – ако не таргетирате ключовите си думи, не се класирате. Ако не се класирате, не получавате трафик от търсения (органичен трафик).

Казано на обикновен за разбиране от неспециалисти език, анализът на ключови думи може да ви отговори на следните въпроси:

Кои продукти трябва да започнете да продавате?
Кои продукти може би не трябва да продавате?
Какви думи ще привлекат най-много продажби?
Кои думи трябва да използвате на вашия уебсайт, за да получите повече трафик?

И това са само някои от въпросите, които всеки един собственик на сайт трябва да си зададе и които ще му дадат ценни насоки относно ключовите думи и фрази, на които трябва да обърне внимание.

Упражнения след урока:

Използвайте http://www.google.com/trends, за да потърсите една определена ключова дума. Погледнете данните за тенденциите и новините, които й съответстват. Анализирайте тези тенденции (trends) с инструмента Google Keyword Tool.

Разбиране на типовете ключови думи

В този урок ще говорим за:

Класифициране на ключовите думи:

– с цел определяне на намерение
– с цел откриване на нови възможности

Класифициране по намерение

Първият вид класифициране се използва, за да се определи намерението на потребителя. Класификацията е същата като тази, която Google използва за алгоритъма си за класиране. Тя включва следните видове търсения:

Информационно търсене – Чрез заявката се търси информация. Пример: Времето в Испания, Как се правят яйца на очи.

Транзакционно търсене – Заявката цели извършването на покупка. Това може да бъде изтегляне или закупуване на продукт/услуга. Транзакционните търсения могат да изглеждат като информационни, но по същество транзакционната заявка цели осъществяване на намерение за покупка или друго намерение: Евтини Xbox, изтегляне на Google Chrome.

Навигационно търсене – Заявката има за цел да открие определена страница. Тук обикновено като ключови думи се използват най-често брандове. Пример: Google Chrome, Facebook, Amazon, eBay.

Откриване на нови възможности

Ключовите думи могат да бъдат класифицирани и по обема на търсенето им, в сравнение с всички други ключови фрази. В една своя публикация, от Google публично заявяват, че “20% от заявките за търсене в Google са заявки, които не са били регистрирани в последните 90 дни

Това от своя страна предоставя огромни възможности да се търсят нови ключови думи в неконкурентни резултати от търсенето. Според прогнозните данни на Google за един милиард търсения на ден, то тези възможности се измерват в 18 милиарда заявки за търсене на всяко тримесечие.

Тези нови търсения имат малък обем на търсенето, но като цяло са по-малко конкурентни и по тази причина е лесно да се прави оптимизация за тях. Оптимизацията само за една такава дума няма да бъде от особена полза, но пък с толкова ниска конкуренция, може да се оптимизира за по-големи обеми и ефективно да се гони резултат по ниско-конкурентни заявки за търсене.

И така, отново ще използваме три вида категории:

Високо-конкурентни заявки (пример): Застраховка, Кучета, IBM
Средно-конкурентни заявки (пример): евтина застраховка, големи кучета, IBM компютри
Ниско-конкурентни заявки (long-tail) (пример): евтина застраховка за двойки, големи кучета за продажба в Варна, кои са най-добрите компютри на IBM

Най-общо казано, колкото по-дълга е заявката за търсене, толкова по-малък е обемът на търсене, а оттам и конкуренцията е по-малка.

За повече подробности и разяснения, вижте видеото на Ранд Фишкин от Seomoz – Колко голяма е дългата ви опашка? (How Big is Your Long Tail? )

Упражнения след урока:

Време е да проверите дали сте разбрали понятията, които въведохме. Класифицирайте всяка една от посочените ключови думи по-долу – какъв тип заявка е, информационна, транзакционна или навигационна?

София библиотеки
Швейцария
U2 билети

Отговори:

София библиотеки= Навигационно
Швейцария = Информационно
U2 билети = Транзакционно

Представяне на Google Keyword Tool

В този урок ще говорим за:

Ограниченията на Google Keyword Tool
Как да използвате Google Keyword Tool
Задаване на държава, език и устройство
Идеи за ключови думи
Типове съвпадения
Статистики за обема на търсене

Преди да започнете с изучаване на представените в урока понятия, уверете се, че сте настроили своя Google акаунт в Google Adwords keyword tool

Google Keywords Tool - Bulgarian example

Този инструмент се състои от много различни части, които, преди да започнете да обработвате каквито и да било данни с него, е важно да разберете. Добре е също да знаете и че данните, които извличате от този инструмент не са 100 % точни, но към момента това е най-добрият източник на информация, с който разполагаме.

Трябва също да бъдете предпазливи и да приемате цифрите, които виждате в инструмента критично, както и да ги използвате в качеството им на общи насоки за разбиране на това кои ключови думи какъв обем на търсене имат.

Има и още нещо важно, свързано с инструмента. Понякога той не показва свързаните ключови думи и фрази като такива, които имат определен обем на търсене, освен ако специално не ги въведете. Преди да започнете да използвате инструмента, отделете няколко минути да прочетете повече за това в статията на Ранд Фишкин “Внимавайте, когато използвате AdWords за анализ на ключови думи” (Be Careful Using AdWords for Keyword Research)

В този урок ще разгледаме 4 основни части от инструмента:

Задаване на държава, език и устройство
Идеи за ключови думи
Типове съвпадения
Показатели за обема на търсене

Задаване на държава, език и устройство
Google проследява данните от цял свят от всички свои домейни от първо ниво (т.нар. TLD – google.com, google.co.uk и т.н.) на съответните езици. Google също е в състояние да разбере дали са били използвани настолен компютър или мобилно устройство при заявката за търсене.
Инструментът обикновено е настроен по подразбиране с избрани местния ви език, страната ви и настолен компютър. И все пак, винаги е добре да проверите повторно тези настройки, преди да съберете огромно количество неверни данни.

Идеи за ключови думи
Инструментът за ключови думи има функционалността да предлага свързани ключови думи, на базата на първоначално въведената от вас ключова дума. Тази опция ви позволява да събирате голямо количество данни, от които да разберете повече за тях и да си направите съответните изводи. Под полето за ключови думи ще видите малко квадратче с надпис “Да се показват само идеи, тясно свързани с думите ми за търсене”. С отмятането му можете да включите или изключите функцията.

Типове съвпадения
След като извършите търсене, автоматично ще ви бъдат представени данните за обема на търсене. По подразбиране типът съвпадение е зададен като „Широко“ и като цяло представя твърде завишено реалния обем на търсене по желаната от вас ключова дума. От лявата страна на инструмента ще видите квадратчета до всеки тип съвпадение, където „Широко“ ще е избрано автоматично.

Има три типа съвпадения на ключови думи и всеки от тях има своята цел. Обикновено, хората искат да знаят какъв е обемът на търсене по дадена ключова дума и повечето SEO специалисти са склонни да използват предимно „Точно“ съвпадение.

Ще използваме официалните определения на Google за всеки един тип съвпадение, но ще включим и няколко примери от практиката, с които да илюстрираме някои разлики.

Широко съвпадение: Сборът от обемите на търсене за дадена идея за ключова дума, свързани граматични форми, синоними и свързани думи.

Пример:

Ключова дума Обем на общото търсене на ключовата дума на месец
Котки 1000

Виждаме, че ключовата дума „котки“ връща 1000 търсения на месец. При широко съвпадение виждаме само крайната, обобщена цифра, въз основа на всички ключови фрази, които съдържат думата “котки”. Ако трябва да разделим данните на малки части, ще видим нещо подобно:

Ключова дума Обем на общото търсене на ключовата дума на месец
Котки 700
Черни котки за продан 200
Храна за котки в София 100

Съвпадение „по фраза“: Сборът от обемите на търсене за всички търсения, които включват цялата фраза.

Ключова дума Обем на общото търсене на ключовата дума на месец
Най-добрата пица 1000

Основната разлика между съвпадението „по фраза“ и широкото съвпадение е, че съвпадението „по фраза“ изисква цялата фраза да съвпада.

Ключова дума Обем на общото търсене на ключовата дума на месец
Най-добрата пица 700
Най-добрата пица в София 200
Най-добрата пица в Лозенец 100

Точно съвпадение: Обемът на търсене само и единствено за тази идея за ключова дума.

Ако изберете точно съвпадение, броят върнати резултати ще бъде специфичен за вашите ключови думи. Ще забележите, значителен спад в обема на търсенето при широко и точно съвпадение, защото точното търсене не събира никакви други данни.

Ресурс: Google Webmaster помощен център, тема: Използване на опциите за съвпадение на ключовите думи (версия на български език)

Показатели за обема на търсене

В тази част на урока, ще разгледаме някои от основните показатели, които фигурират в отчета за ключови думи. Ако не виждате една от тези колони, просто направете така, че да ги добавите към отчета, като използвате бутона разположен в горния десен ъгъл.

Ще използваме официалните определения на Google и ще добавим няколко практически примера, за да обясним допълнително показателите, които следват.

Общо търсения месечно: Приблизителна 12-месечна средна стойност на потребителските заявки по ключовата дума от търсенето в Google. Тези данни са специфични, в зависимост от избора ви на тип съвпадение. Обемът на глобалното търсене винаги ще бъде по-висок, тъй като не се изменя въз основа на местоположение. От друга страна, той изцяло зависи от езика на заявката.

Ключова дума Обем на общото търсене на ключовата дума на месец Език
Застраховка 5560000 Английски
Застраховка 0 Японски

Местни месечни търсения: Ако сте задали държава или език за търсенето си, това е приблизително 12-месечният среден брой на потребителски заявки по ключовата дума за тези страни и езици. Той е специфичен за вашия избор на тип съвпадения на ключовите думи. Обемът на местното търсене се основава на мястото, където се прави заявката. Да предположим, че търсим в google.co.uk (Google в Обединеното кралство), а на практика сме в САЩ в момента на подаване на заявката. Това ще се отчете като търсене, направено в САЩ, независимо от това, че сме използвали версията на Google за Обединеното кралство.

Тенденции в местното търсене: Това е представено от графика, която грубо показва кои месеци имат по-голям обем на търсене (са по-популярни) за специфичната ключова дума.

Упражнения след урока:

Да си представим, че започнете да продавате Apple IPad устройства онлайн.

Знаем, че думата “купи” заедно с IPAD ще бъде много силен сигнал за потребителите, че ги продавате Има ли някакви други ключови думи, които биха могли да бъдат сигнал за потребителите, че продавате IPad устройства?

Ще научите как да използвате отрицателна ключова дума, за да премахнете думата „купи“, за да търсите други думи, които биха могли да бъдат релевантни за вашия нов бизнес. Отворете Google keyword tool. Уверете се, че квадратчето “Да се показват само идеи, тясно свързани с думите ми за търсене ” е отметнато. Задайте тип съвпадение „Точно“. Впишете следните думи за търсене (цялата фраза на един ред):

IPAD,-купи
Уверете се, че не сте пропуснали малкото тире пред думата купи.
Какви са другите ключови думи, които бихте използвали, за да таргетирате потребители, които искат да си купят IPad устройство?

One thought on “Keyword Research

Коментари