[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Редакторски календар за планиране на публикациите" link="" lightbox="yes" url="https://seom.bg/wp-content/uploads/2013/10/Content-Marketing-Strategy-400x300.png" ]

Редакторски календар за планиране на публикациите

Редакторски календар за планиране на публикациите – Създаване на календар за публикуване на съдържание

Като професионалисти, които се занимават с маркетинг чрез съдържание, знаете, че отдавна вече маркетолозите трябва да мислят и като издатели. Какви обаче са реалните дeйствия, в които се изразява този принцип?

Един от добрите отговори на този въпрос се съдържа в статията на Джеръми Виктор (Jeremy Victor)- “Как да мислим и действаме като издатели?”, достъпна на английски език тук

Редом с изграждането на персони на купувачите (вижте повече статии по темата), една от най-полезните дейности, които могат да ви помогнат да разсъждавате като издател, е създаването на редакторски календар.

Много е писано за необходимостта от редакторски календар и дори можете да намерите онлайн списания, които публикуват плановете си, но едва ли ще откриете много такива календари, свързани с маркетинг дейността.

Независимо от това на какъв етап сте от усилията си по създаване и разпространение на съдържанието, свързано с маркетинговата стратегия на компанията ви, е важно да си водите календар на публикациите. Той трябва да бъде винаги актуален и дейностите, описани в него, да бъдат възможно най-последователни и навременно изпълнени.

Content-MarketingЕдин такъв календар ще помогне на маркетинговия ви екип да бъде в крак с това, което останалите отдели правят, и също така ще послужи като чудесна отправна точка за всички висшестоящи мениджъри.

И докато един обикновен редакционен календар просто следи датите и видовете съдържание, което ще се публикува, предложеният тук календар проследява и други важни подробности, като например вписването на идеи за това как може да се промени предназначението на вече публикувано съдържание. Календарът също включва и друга ключова информация, например такава за SEO. Можете да видите един примерен календар по-долу или да изтеглите такъв тук: CMI editorial calendar template

Няколко бележки за редакционните календари:

Редакционният ви календар ще бъде различен, в зависимост от вида на съдържанието, което създавате и показателите, които са важни за вас.

Програмата, която ще използвате, ще зависи от организацията ви и изискванията и правилата в нея. Например, макар че някои хора предпочитат да използват електронните таблици в Google, има компании, които не предоставят достъп до тях. Други компании може да поискат да ползвате тяхна собствeна програма. Най-лесният начин може би остава създаване на таблица в Excel.

Както се споменава в публикацията “Ефективно управление на процеса на маркетинг чрез съдържание”, полезно е да имате два редакционни календара: един основен, където всичко може да се види с едно преглеждане, и друг, отделен, в който има отбелязани строго специфични дейности. Можете също така да ползвате и таблица с няколко раздела, за да разполагате с всички календари заедно.

Основният редакторски календар ви дава възможност да видите цялото съдържание, което е планирано по ден и по седмица. С него още трябва да можете да:

Проследявате ключови дати: събития в индустрията, празници и други важни дати, които оказват влияние на аудиторията ви и съответно на съдържанието и времето, в което го споделяте.
Добавяте кратко описание на цялото съдържаниe, по вид и дата

Ето един примерен такъв основен календар

Преглеждайки всичките си ключови дати и планирани теми, можете да давате или да искате идеи за други теми, както и да обмисляте как най-добре да използвате повторно съдържанието си, предлагайки го на аудиторията от друга гледна точка.
Например, ако разполагате с някакво изследване, което предстои да публикувате, можете да направите серия от постове, свързани с него. Или ако предстои събитие, можете да планирате да направите малка електронна книга, в която да изложите 30-те най-важни извода от събитието. Разглеждането на календара ще ви помогне по-лесно да правите връзки между съдържанието и да следите за това, съдържанието да е релевантно на съответните специални събития в бранша.

Други, отделни календари

Отделните календари или раздели в основния календар ще ви помогнат да отразявате специфични подробности около съдържанието. Например, можете да направите един раздел за блога си, друг за електронния си бюлетин, трети за допълнителни видове съдържание, като например електронни книги, изследвания, анкети и др. От вас зависи как да организирате следенето на изброеното.

Всеки раздел трябва да включва повече подробности. Например, ако имате блог, може да направите графи в раздела, които да проследяват точно определена информация:

дата на публикуване
автор
заглавие (примерно)
ключови думи
категории
тагове
призив за действие
статус

Проследяването на повече от една тема и дата ще ви помогне да се уверите, че освен за самото си съдържание, се грижите и за основни елементи от SEO оптимизацията.

Използвайте редакционния календар за идеи за съдържание

Въпреки че това е извън техническия обхват на редакционен календар, нека обърнем внимание и на още няколко раздела, които можете да създадете с цел:

Използване на съществуващото съдържание за бъдещи призиви към действие
Използване на съществуващо съдържание повторно, с променено предназначение
Генериране на нови идеи
Повторно споделяне на съдържание в социалните мрежи
В заключение, когато става дума за редакторски календар, който се използва в маркетинга, не можем да не споменем Ардат Алби (Ardath Albee) и публикацията по темата, където авторката предлага да следим и други важни детайли:

По какъв начин сте създали очакване за бъдещо ангажиране? (например: “През следващия месец ще публикуваме …”; “Очаквайте серията ни от … скоро”; “Скоро ще можете да се регистрирате за ….”)

Разпространение: уеб сайт, Twitter, LinkedIn, Facebook, блог (тук могат да се включат чрез изброяване и спечелените връзки от съответните публикации)

А вие ползвате ли редакционни календари? Как планирате публикациите си и как проследявате обхвата им?

Коментари