• Home
  • /Google Plus
  • /Запознаване с видео срещите в Google +
[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Запознаване с видео срещите в Google +" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/10/Teodora-Petkova.jpg" ]

Запознаване с видео срещите в Google +

Какво трябва да знаят гостите ви за предстоящото им участие в хенгаут?

С малки последователни стъпки, вече няколко години Google + успява да заслужи позициите си в маркетинговите стратегии на компаниите по света. В България нещата също започват поетапно да отиват от крайността “В Google + няма хора, ужас” към осъзнаването “В Google + няма хора, ура!”. Постепенно празната ниша започва да се запълва и едно от големите й предимства – видео срещите, става инструмент на все повече хора.

Google Hangouts на живо Georgi Stankov

В блога на Георги Станков са събрани някои от проведените хенгаути на български език.

Една от често срещаните пречки при организиране и провеждане на хенгаути е това, че гостите (участниците в предаванията на живо) не са запознати с платформата на Google +. Така, колкото и добре да е премислена видео срещата, изникват проблеми и технически недоглеждания. Не всички могат бързо да навлязат в средата на хенгаута (e.g. Why I Totally Hate Google Hangouts!) и това прави от платформата от носител на посланието, пречка за него.

И все пак обясняването на основните неща, които се отнасят до времето преди, след и по време на видео срещата може да спести усложнения и неловки ситуации за гостите ви.

Подготовка на гостите в хенгаута

В общността в Гугъл плюс Българи за Google+ (линк към общността в Google +) можете да откриете полезен чеклист за тренировъчна сесия за Hangout в ефир, създаден от Георги Георгиев (когото ви препоръчваме да следите в Google +).

В следващите редове споделяме препоръки и идеи, които можете да използвате в бъдещите си хенгаути, за да подготвите гостите си. Ако не сте сигурни какво ще ви трябва, за да провеждате Hangout в ефир или търсите допълнителна информация, вижте вградения пост:

Преди да продължим, ви предлагаме и да се запознаете с доста богатата помощна секция на Google (на български език), в която ще откриете много полезни инструкции и обяснения.

pomoshten centre hangouts google

Можете да разгледате подробно помощната секция тук: Помощ за Hangouts

Основни неща, с които да запознаете гостите си преди хенгаут

Преди да се присъедините към хенгаут, Youtube ще ви поиска разрешение за излъчване и записване на видео съдържанието. Ще трябва да се съгласите и с условията на Google + Hangouts on Air, както и с тези на Youtube.

разрешение ютюб

Добре е да уведомите (да поискате разрешение от) гостите си за това, че вие самите и вашият канал в Youtube можете да използва записаното съдържание за целите на промотирането на събитието.

Браузър

Браузърът Chrome е най-добрият браузър за провеждане на хенгаут. Ако използвате други браузъри ще трябва да си инсталирате плъгин, който можете да изтеглите от този линк.

plugin google hangouts bg

Устройства

Могат да се използват различни мобилни устройства, но най-добре е да се участва в хенгаут през настолен компютър или лаптоп.

Интернет връзка и работещи приложения

Картината на видеото и качеството на образа и звука зависят освен от камерата и микрофона така и от скоростта на интернет връзката ви. Когато тя отслабне Google автоматично ще изключи камерата ви, защото звукът в хенгаута е с приоритет.

За да сведете до минимум възможни проблеми e добре да:

  • Затворите всички работещи приложение в компютъра си, освен тези, от които ще имате нужда
  • Да рестартирате компютъра си
  • Ако сте на лаптоп да използвате слушалки, за да избегнете микрофония и ехо
  • Да използвате кабел за  свързване в Мрежата, а не безжична връзка

Обстановка

Добре е осветлението в стаята, от която участниците ще се включват в хенгаута да бъде добро и да не е разположено непосредствено зад тях.

Обстановката, в която ще се провежда хенгаута трябва да е тиха и свободна от разсейвания поне 15 минути преди събитието да започне.

Акаунт в Google +

За да се участва в хенгаут е необходим Google + акаунт. Можете да предложите на гостите си да си направят такъв и да ги насочите към помощната секция на Гугъл: Създаване на профил в Google

pomoshten centre hangouts google help section suzdavane na profil v google

Можете и както Рони Бинсър (известен още като The Hangout Helper) съветва, да предоставите на участниците парола и потребителско на акаунт, които предварително сте създали.

Ако гостите ви вече имат акаунт, припомнете им да използват този акаунт, на който е била изпратена поканата за събитието.

Покана за Хенгаут

Добре е да посъветвате участниците, които сте поканили на хенгаут, да се запознаят с технологията преди живото предаване предварително.

Когато им отправяте покана, направете го по-рано, около 30 минути преди “ефир” и ги уведомете, че ще получат известие по имейл. Предупредете ги също и че ако по някаква причина връзката им се разпадне, линкът, който са получили, ще им послужи повторно да влязат в хенгаута.

Етикет

По време на видео срещата няма нещо, което участниците да трябва предварително да знаят и да спазват. Правилата офлайн важат и онлайн. Можете все пак да напомните на гостите си да:

  • се фокусират изцяло върху предаването
  • да гледат в камерата, когато говорят
  • да изключват микрофона си, когато не говорят
  • да не говорят, докато другите говорят

Всичко за хенгаутите от официалната страница с помощ от Google

One thought on “Запознаване с видео срещите в Google +

Коментари