[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Семантичното търсене на практика" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2014/06/Carter-Bowles.jpg" ]

Семантичното търсене на практика

Стига сме проповядвали семантичното SEO, нека започнем да го използваме

Семантичното търсене в действие

„Низове, не неща“

„Същности, не ключови думи“

„Ключовитe думи са мъртви“

Звучи ли ви познато? Би трябвало. Още откакто Колибри замени основния алгоритъм на Google, Графът на знанието започна да се показва в резултатите от търсенето и всички ние помахахме за сбогом на данните си за ключови думи в Google Analytics, SEO специалистите наченаха проповедите си за смъртта на ключовите думи и раждането на семантичното търсене.

Но какви практични и изпълними съвети получихме в замяна?

  • Представяйте си, че Google е човек
  • Оптимизирайте за потребителите, не за търсачките
  • Обогатени откъси [англ. rich snippets]
  • Всичко в Google +

Не, че не съм съгласен с тези съвети. Трябва да действате като че Гугъл следи всеки ваш ход и трябва да поставяте потребителите пред търсачките. И да, обогатените откъси в резултатите (rich snippets) помагат на CTR показателя ви. Вярно е също и, че Google+ е полезен за това физиономията ви да се появи в SERP и да ви свърже с повече хора.

И все пак имам усещането, че пропускам нещо, защото всички тези съвети не изглеждат особено практични, когато става дума за оптимизиране за тази нова ера на семантичното търсене.

Затова нека поговорим как изглежда оптимизацията за търсачки в ерата на семантичното търсене.

Google: Мислене в три части

Рамката на семантичната мрежа е тройката [англ. triple], троичната структура. Аарон Брадли има отлична изчерпателна публикация по темата за троичните структури и отношението им със семантичната мрежа и не искам да отделям прекалено много време на това, но е важно да се разбере как Google мисли за същностите (англ. entities) в Мрежата.

Една тройка следва основната формула:

 субект > предикат> обект

Schema.org e изградена върху подобни тройки, като тази например:

ревю > има рейтинг > 4.5

И Google+ разбира неща за хората в тройки, например:

Картър Боуълс > работи в > Northcutt.com

Още нещо, Google дори разбира неща за вашия сайт на основата на традиционен HTML в  три части:

URL > има заглавие > заглавие на страницата

Защо това е важно?

Не е достатъчно да се каже, че Гугъл използва “семантични технологии”, за да разбира “неща, а не низове”. Ако искате да оптимизирате страниците си за Google, в това ново време на SEO-то, трябва да разберете (поне до някаква степен) как в действителност Google тълкува информацията, която събира от интернет.

Можете просто да се доверите на Гугъл да свърши цялата тежка работа вместо вас, но това би означавало да се доверите прекалено много на един алгоритъм.

Не бива да забравяте, че заедно с  Microsoft и Yahoo!, Google създаде schema.org, защото тя помага на “търсачките да разберат информацията на уеб страниците си и да предоставят по-пълни резултати.”

Не мислете, че маркирането на schema.org има единствено значение като ви помага да се сдобиете с по-шарен резултат (i.e. rich snippet) в резултатите от търсенето. То е и важна част от това как Гугъл интерпретира това, което вижда на сайта ви.

Ако искате повече релевантен трафик, тогава трябва да направите така щото Google да разбере възможно най-добре сайта ви. Това означава, че цялото маркиране на schema.org има значение, а не е просто маркирането, което ви дава шаренки резултати в SERP-а.

Преосмисляне на ключовите думи

Това стига още по-далеч и от маркирането.

Както от цялото това проповядване стана ясно, сега SEO се отнася до “същности”, а не до ключови думи. Но как в действителност можем да се възползваме от тази информация?

Като начало, можем да отбележим факта, че в действителност не става въпрос единствено за същности. Нека вземем за пример следната заявка:

“Къде е най-близкото място за бъргъри?”

Тази заявка не е ”същност”. Място за бъргъри е същност. Но намерението на потребителя се състои от три части:

потребител > намира > най-близкото “място за бъргъри”

И така част от целта на семантично търсене е да разбере, че “място за бъргъри”, “ресторант с бъргъри” и “бъргър павилион” са все неща, които се отнасят до една и съща същност. Целта му също е и да разбере глаголи като “намира” и дори да вмъкне този глагол в заявката за търсене, когато потребителя не я използва изрично. Още една задача на семантичното търсене е и да разбере наречия като “най-близо” или прилагателни като “най-близкото”, които дават допълнителна информация за въпросната същността.

 Обърнете внимание на следните две заявки:

 “Най-близкото място за бъргър”

“Най-доброто място за бъргър наоколо”

 

Първата заявка има същото значение като “Къде е най-близкото място за бъргъри”.

Втората, от друга страна, означава нещо различно, въпреки че и двете се отнасят до една и съща същност. Втората заявка пита за най-доброто място за бъргъри наоколо:

потребител > намира> “най-добро” място за бъргъри “наблизо”

Това предполага Google да разреши съвсем различен проблем. Сега търсачката не трябва да открие най-близкото място за бъргъри. Тя трябва да сравни качеството на съответните ресторанти с отдалечеността им от потребителя. А това е наистина много по-различен вид проблем за решаване.

Как се отразява това на проучването на ключови думи и имплементирането на стратегии, съгласно резултатите?

Най-важното е да се разбере е, че Google вече не разглежда заявките за търсене като съществителни.

Google е играл ролята на синонимен речник и преди и е разменял отделни ключови думи за други, които означават същото. Това наистина не е нещо ново.

Това, което е ново, обаче е, че Google се опитва да тълкува заявки за търсене, като съобщения или въпроси.

В днешно време, определено не бихте искали да таргетирате ключова фраза като “Къде е най-близкото място за бъргъри?” (освен ако не сте, да речем, бизнес директория), или дори синоними на тази заявка. Така е, защото Google вече се опитва да тълкува заявка като тази като инструкция. Вместо това, нещото, което искате Гугъл да направи, е просто да разбере, че сте “място за бъргъри  и че имате точно определено местоположение, конкретна репутация и така нататък.

Колкото повече информация можете да предоставите Google, както директно чрез маркиране, така и индиректно чрез съдържание, вътрешни линкове, потребителско поведение и външни линкове, толкова по-ефективно Гугъл ще може да ви свърже с потребителите, които ви търсят. Това е и точката, откъдето в днешно време идва много трафик от ниско-конкурентни заявки [англ. long tail traffic].

Структура на сайта: огледало на Графа на знанието

И така, очевидният съвет тук е да се таргетират групи заявки, които отразяват ясно различимо потребителско намерение. Две заявки, които означават едно и също нещо, трябва да бъдат третирани като една единствена ключова дума и би трябвало да създавате само една страница и за двете заявки.

По-трудно забележимият съвет, който току-що обсъдихме, е, че трябва да можете да правите разлика между частите от заявката, които са предназначени за Google, и частите на заявката, които са предназначени за сайта ви (и за същностите, към които той е прикрепен).

Следващият въпрос е каква трябва да бъде архитектурата на сайта ви.

В съвременното SEO, хиперлинковете трябва да бъдат разглеждани като нещо повече от начин да се предава “тежест” [англ. “link juice”].

Ликовете помагат да установяването на връзки между отделните същности. те всъщност са една от най-старите тройки, до които Google е имал достъп:

страница 1 >  води към > страница 2

Връзките, разбира се, могат да бъдат и много по-смислени от горната, например:

страница 1 > принадлежи към > Категория 1

страница 1 > е предпоставка за > страница 2

страница 1 > се отнася до > страница 2

Мога да отида и много по-далеч и да кажа, че ако има глагол вътре или близо до anchor текста на връзката, той би могъл да установи една много по-смислена връзка между двете страници и асоциираните им същности:

продукт 1 > “произведен от” > компания 1

Дори и Google не непременно да е стигнал чак там, това е нещото, за което трябва да мислите, когато изграждате вътрешните си и изходящите си връзки.

Семантичното търсене на практика

Фактът, че Google е прегърнал идеята за семантичен уеб, не означава, че търсачката изведнъж ще възнагради сайтове за това, че имат много добри брандинг или маркетингови кампании. Без умното въвеждане на маркирането, без интелигентния подбор на ключови думи и стратегически подход към архитектурата на сайта, може да се каже, че оставяте на алгоритъма на Google твърде голяма част от една доста тежка задача.

Източник: Stop Evangelizing About Semantic Seo, Start Using It

Автор: Carter Bowles

 

 

Коментари