[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="50 причини сайтът ви да заслужава наказание от Google" link="" lightbox="yes" url="https://seom.bg/wp-content/uploads/2013/07/google-panda-penguin.jpg" ]

50 причини сайтът ви да заслужава наказание от Google

Превод на 50 Reasons Your Website Deserves to Be Penalized By Google (бета версия :-) )

От Google безкомпромисно следват мисията си. Искат да предоставят на своите потребителите достъп до точна информация, уникално съдържание и отлични автори. Непрекъснато променят и усъвършенстват алгоритмите си така, че най-доброто от мрежата да бъде подобаващо показано.

За съжаление, монетата има и обратна страна: наказание. Това е следствието от несъгласието на Google с нещо на сайта ви. Понякога наказанието е заслужено, но дори и да знаете, че сте сгрешили, вероятно бихте искали да направите нещо по въпроса.

google-panda-penguinКакво означава наказание от Google?

Google променя своите алгоритми за класиране от декември 2000 година. Това е и годината, в която излиза Google Toolbar. По това време ъпдейтите на лентата с инструменти представляваха съществена трансформация, която предстоеше да оформи SEO индустрията такава, каквато я познаваме. Всъщност, това бе първият път, в който PageRank бе публикуван в смислена и използваема форма.

През следващото десетилетие и нещо, Google продължи да усъвършенства качеството на резултатите от търсенето. С течение на времето, започна да отстранява съдържанието с лошо качество и да издига добрите неща на топ позиции в резултатите от търсенето (SERP). Точно тук се появиха и наказанията.

Ъпдейтът, наречен Пингвин (Penguin), бе пуснат през 2012 година. Той удари повече от 1 на общо 10 резултати от търсенията за една нощ, изтри изцяло някои сайтове от търсенето, избута съдържанието с лошо качество назад и принуди оптимизаторите да обмислят много по-внимателно стратегията си, базирана на съдържание.

Оттогава вниманието на SEO специалистите е изцяло насочено към Google, опасявайки се от следващ ъпдейт, в случай, че той доведе до наказание на сайт, върху който работят.

Разпознаване на наказанието

Наказанията могат да бъдат автоматични или ръчни. При ръчните наказания, вероятно ще ви бъде съобщено, но е възможно и да не разберете, че сте на прицел, ако причината е алгоритмична. Тези наказания могат да изненадат дори и най-опитните SEO професионалисти.

Ето някои сигурни признаци при алгоритмичните наказания:

Сайтът ви вече не се класира добре по бранд. Това е стопроцентово сигурен знак. Дори и сайтът ви да не се класира за други неща, би трябвало да се справя добре поне по тази ключова дума.

Всякакви позиции на първа страници, които сте имали, изпадат на втора или трета страница, без каквито и да било действия от ваша страна.

PageRank-ът на сайта ви необяснимо е паднал от уважаваните стойности 2 или 3 до една голяма дебела нула (или до незначителния PR 1).

Целият сайт е отстранен от кешираните резултати от търсенето на Google за една нощ

Пускането на търсене [site:вашиятдомейн.com ключова дума] не дава никакви резултати

Вашият листинг (запис) в Google, когато най-после го намерите, е за страница на сайта ви, различна от началната.

Защо от Google са наказали моя сайт?

Google непрестанно променя и преразглежда начина, по който индексира съдържание. И въпреки че публикува подсказки около ъпдейтите на алгоритъма си, рядко излиза с ясно съобщение относно причините за промените. Поправянето на нещата може да се окаже трудно.

За да се върнете в правия път, ето частта, която чакахте: 50 чести причини от Google да не са съгласни с вашия сайт. Въпреки че не твърдим, че знаем конкретните причини за наказание, знаем, че всички тези фактори допринасят за него.

1. Купуване на връзки
Някои се кълнат, че това не се случва, но реалните доказателства са противоречиви. Купуването на връзки определено би могло да се погледне като опит за манипулиране на PageRank и точно това е в основата на неодобрението. Ако сте купували лоши връзки (и то много) възможно е действията ви да са ви застигнали.

2. Твърде много реципрочни връзки
Размяната на връзки, преди време, беше невинна маркетингова тактика, докато не започна злоупотребяването с нея. Ако сте разменяли много връзки с клиенти, това може да бъде видяно като опит за манипулация.

3. Дублирано съдържание
Надяваме се, че това е очевидно. Всяко едно дублирано съдържание на сайта ви го прави по-малко полезно от гледна точка на Google и това може да доведе до наказание. Уверете се, че съдържанието ви е уникално и добре написано. Също така използвайте инструменти като Copyscape и CopyGator.

4. Прекомерна употреба на H1
Правилното структуриране на съдържанието е полезно за SEO. Тагът H1 помага на Google да разбере за какво е страницата. Излишните тагове H1 могат да бъдат счетени за опит да се “напомпа” списъка с ключови думи.

5. Вътрешни грешки тип 404
Google иска да знае, че се грижите за съдържанието си и изчиствате всякакви грешки и проблеми. Ако връщате резултати с грешка 404 в собствения си сайт, това е сигурен алармиращ сигнал, че потребителите ви не получават информацията, която търсят.

6. Връзки от сайтове на друг език
Това изглежда несправедливо, нали? Ако имате придобита по естествен начин връзка от клиент в друга държава, технически това работи срещу вас. Е, доводът на Google за това е добре обоснован : потребителите по принцип са склонни да предпочитат един език, така че връзките към сайтове на друг език не са толкова полезни за тях.

7. Препълнено с ключови думи съдържание (Keyword stuffing)
Има всякакви странни и чудесни “правила” относно плътността на ключовите думи в съдържанието. Истината е, че нито едно от тези правила не е доказано и твърде високата плътност на ключовите думи е знак за зле написано съдържание. Ако Google засече странно голям брой ключови думи на една страница, може да ви накаже – справедливо или не.

8. Връзки в долната част на сайта (footer)
Някои уеб дизайнери използват връзките в долната част на сайта като помощ за навигацията. Някои се опитват да манипулират PageRank като използват същата тази част като място за предаване на тежест по неестествен начин. Moz имат кратка дискусия за това: Sitewide footer links – bad or not? [Връзки в долната част на сайта, из целия сайт – лошо или не?]

9. Липсващи данни за карта на сайта
Google използва XML картата на сайта, за да раздели на части структурата на сайта и да научи как е бил съставен той. Уверете се, че имате налична XML карта на сайта и тя е обновена. Качете я в профила си в Инструменти за уеб администратори.

10. Скрити връзки
Всички връзки на сайта ви трябва да бъдат видими и полезни за потребителите. Всичко, което е скрито, се счита за подозрително. Никога не правете една връзка в същия цвят като фона на страницата или бутона, дори и да имате съвсем наивна причина за това.

11. Неработещи външни връзки.
Ако не поддържате връзките си актуални, Google ще приеме, че не се интересувате от опита на потребителите със сайта ви и спокойно сте готови да ги отпращате към различни страници, които връщат грешки тип 404. Проверявайте периодично връзките и премахвайте тези, които са негодни.

12. Откраднато съдържание
Понякога администраторите на сайтове взимат съдържание от други сайтове, за да запълнят своите страници. Често това се прави с добри намерения и може да е неволна грешка, но Google го вижда като безсмислено дублиране (Статия по темата в Помощния център на Google). Заменете това съдържание със собствено оригинално такова.

13. Скрито съдържание
По-малко етичните тактики включват прикриване на текст на страницата с цел манипулиране на тежестта на темата или ключовата дума. От само себе си се разбира, че това заслужава едно голямо ”недейте!”.

14. Прекомерна употреба на anchor текст
Едно време, SEO експертите се стремяха да поставят връзки към определени ключови думи с цел засилване на авторитета. След ъпдейта Пингвин през 2012 г., прекалената употреба на anchor текст не се препоръчва. Сменете неестествените си, пресилени с ключови думи връзки с честни връзки, написани на човешки език.

15. Пренебрегване на hreflang
Сега пък пренебрегване на какво? “Hreflang” е създаден, за да уведомява Google, че умишлено сте публикували дублирано съдържание за различните езици или населени места (вижте дискусията за това в Google + – https://plus.google.com/+PierreFar/posts/9zA3a96XahN). Все още се спори дали това наистина помага, но междувременно използването му няма ви да навреди .

16. Изтичане на времето на сайта или падане
Когато един сайт падне, всички са недоволни – посетителят, уеб администраторът и търсещата машина. Ако Google не може да намери вашия сайт, той по-скоро ще го деиндексира, отколкото да продължи да изпраща посетители до задънена улица.

17. Домейни от ключови думи
Макар имената на домейни да не са рискови по същността си, имената на домейни с ключови думи биха могли да бъдат. Помислете за проблема с поставянето на връзка с anchor текст. Ако многократно поставяте връзка към този домейн, Google може да счете това за манипулация с anchor текста.

Ако използвате домейн с точно съответствие на ключовата дума или фраза, уверете се, че на него има достатъчно много добро съдържание. В противен случай Google ще приеме, че се опитвате да заблудите хората да кликат.

18. Наемане на връзки
Някои експерти все още вярват, че наемането на връзки е валидно и полезно за SEO. Те плащат за тях на месец и ги променят от време на време. Въпреки това, ние ги смятаме за платени връзки, както и повечето специалисти (вижте повече по въпроса в Quora).

19. Използване на блог мрежи
Що се отнася до Google, всеки вид мрежа е знак за потенциални манипулации на резултатите от търсенето. Повечето блог мрежи вече са затворили или са дали възможност на потребителите си да изтрият всички входящи връзки. Вие също трябва да го направите.

20. Връзки от партньорски програми
Google не е непременно против партньорските сайтове, но голямо количество партньорски връзки e предупредителен сигнал, че съдържанието може да не е с допустимото качество.

Въпреки че е възможно да прикриете връзките от партньорски връзки чрез пренасочвания, Google е наясно с тази тактика, затова не разчитайте на нея.

21. Връзки по целия сайт (site-wide links)
Всички имаме нужда да слагаме връзки между страниците, но Google непрестанно сканира тези връзки за наличие на неестествени модели. Класически пример е споменаването на уеб разработчика в долната част на сайта (footer). Недейте просто да използвате “nofollow”, премахнете тези връзки изцяло.

22. Прекомерна употреба на мета ключови думи.
За известно време мета ключовите думи бяха обект на спорове. Те са прекалено лесни за манипулиране. Направете така, че да не използвате повече от пет на страница.

23. Бавно зареждане
Ако сайтът ви се зарежда бавно, това може да се отрази негативно на потребителите ви. Факторите, които влияят на скоростта на хостинга са наистина много, затова е доста сложно да се оцени проблемът и да се отстранят неизправностите. Използвайте плъгин за кеширане или CDN (Content Delivery Networks – Мрежи за доставка на съдържание) възможно най-скоро. Можете също и да преместите сайта си към център за данни, който се намира най-близо до редовните ви посетители. Това би означавало малко по-голяма загриженост.

24. Автоматично пренаписано съдържание
Автоматично пренаписаното съдържание е кражба. Дори и Google наказанието да не ви застигне първо, подобна практика би могла да ви навлече неприятности. Да сте купували разни изключително евтини статии? Понякога съдържанието се пренаписва от “автора”, така че може дори и да не знаете, че сте купили пренаписано съдържание. Ако цената е била твърде добра, за да бъде истина, това е знак, че вероятно сте се сдобили с автоматично пренаписани статии.

25. Спам от коментари
Повечето системи за коментари имат автоматизирана система за засичане на спам, но въпреки това някои коментари успяват да се промъкнат през нея. Дръжте под око коментарите, които получавате. Също така не оставяйте спама да се натрупа. Ако нямате време да модерирате коментарите, изключете ги напълно.

26. Съвети за непозволени тактики в SEO (т.нар. Black Hat SEO)
Ако публикувате информация за манипулиране на резултатите от търсенето чрез “black hat” методи, очаквайте наказание. Мат Кътс намеква за това във видеото си, публикувано на 13 май 2013 г. тук

27. Съдържание, пострадало от хакерска атака
Ако сайтът ви е пострадал от хакерска атака, Google бързо ще го отстрани от резултатите от търсенето. Реагирайте възможно най-бързо, за да ограничите хакерските опити и да възстановите сайтовете си чрез резервни копия, които имате, в случай че се случи най-лошото.

28. Твърде бързо изграждане на връзки (линк билдинг)
Естествено е да искате новият ви сайт да се класира бързо. Не прекалявайте обаче. Множеството подобни връзки, които сочат към едно и също място, е знак за автоматизация. Не увеличавайте изкуствено скоростта, с която изграждате връзки. Правете постепенни промени във времето.

29. Докладване за спам
От Google публикуваха онлайн форма за докладване на спам сайтове (Penguin Spam Report). Възможно е сайтът ви да е бил докладван като потенциален източник на спам, заради реална причина или злонамерено.

30. Връзки от форуми
Всички сме използвали форуми, които преливат от връзки в подписите на потребителите. Понякога има толкова много, че е трудно да се намери същинското мнение.

31. Криене на спонсорите ви
Да имаш спонсор не е лошо нещо. Множество сайтове не биха съществували без тях. Не се опитвайте да криете спонсорите си, но следвайте правилата: i. ”nofollow” за спонсорските връзки; ii. Уверете се, че ботът Googlebot News не обхожда страници, в които тези връзки могат да бъдат намерени.

32. Недостатъци в Robots.txt
Файлът robots.txt трябва да се използва, за да указва на търсачките как да се справят с вашия сайт. Макар че има основателни причини за изключване на страници от robots.txt, правете това пестеливо. Прекомерното блокиране може да бъде причина за наказанието ви.

33. Връзки към съмнителни сайтове
Никога не се свързвайте с уеб сайт, който прави нещо съмнително от етична или законова гледна точка. Хакерството, порното и наличието на зловреден софтуер (malware) трябва да се избягват. Също така, опитайте се да премахнете връзки към други сайтове, които са били наказани в миналото, стига да знаете за тях.

34. Целеви страници.
Фирмите понякога се опитват да използват множество целеви страници (Landing pages) с цел подобряване на позициите си в резултатите от търсенето. Някои компании също се опитват да подобрят класирането си като създават множество уеб сайтове, които се състоят само от една страница и са оптимизирани по една-единствена ключова дума, като след това препращат потребителите към друг сайт.
От Google смятат това за лоша практика: Doorway pages [“Прехвърлящи” страници]: https://support.google.com/webmasters/answer/2721311?hl=en

35. Преоптимизация
Google не обича да вижда твърде добре изпипани нища. Наказанието за преоптимизация обикновено означава, че сте стигнали твърде далеч в опитите си да надминете всичко по SEO. Успокойте се малко и публикувайте някакво естествено съдържание, преди класирането ви да пострада.

36. Рекламни статии
Спорът около рекламните статии бе един от най-добре познатите от дебатите преди излизането на Penguin 2. Статията с рекламно съдържание (advertorial) в основата си е съдържание, в което са преплетени значително количество платени връзки. Обикновено тези страници се използват с цел агресивно манипулиране на резултатите от търсенето. Най-известният пример е
Interflora, за чието наказание можете да прочетете тук.

37. Твърде много изходящи връзки
Когато слагате връзки към други сайтове, поддържайте процеса естествен. Голямото количество връзки е знак, че разменяте връзки с други хора, само заради взаимната SEO изгода.

38. Пренасочване.
Ако сте получили наказание на сайта си, пренасочването от тип 301 би могло да прехвърли наказанието към ново място. Освен това, наказанието би могло да се задържи, ако премахнете пренасочването по-късно. За да се подсигурите, не го правете.

39. Кодове за грешка
Като изключим очевидните грешки от тип 404, има редица други, които Google наистина мрази да вижда. Пренасочване 302 (временно преместен) не е идеалното решение. Ако наистина трябва да пренасочите нещо, използвайте 301. Също така, ако видите грешки тип 500, заемете се с основната причина възможно най-бързо. Откривайте невидими грешки с инструмента и WebConfs HTTP Header Check.

40. Дублирани метаданни
Някои инструменти за блогове и платформи за управление на съдържание правят случайното създаване на дублирани метаданни много лесно.
И докато метаданните не са причина за наказание сами по себе си, те биха могли да бъдат знак за проблеми с дублирано съдържание на сайта ви. И двата случая са нежелателни, опитайте се да се справите с това.

41. Злонамерени връзки
Сайтът ви НИКОГА не заслужава такова наказание – но това е нещо, за което трябва да знаете. Ако наистина имате лош късмет, неетичен конкурент би могъл да се опита да избута сайта ви от резултатите от търсенията, като направи така, че той да бъде наказан. Най-често това може да стане чрез кампания по изграждане на зловредни връзки.

42. Таргетирани ключови думи
Google води война срещу някои от ключовите думи, които се появяват най-често в спам сайтовете. ‘Payday loans’ [Заеми до заплата] е добър пример за ключова дума, която вече е била таргетирана, макар някои хора да смятат, че тя може да се справи и по-добре
Ако съвсем честно работите в сфера, която е пълна със спам, очаквайте да се окажете под кръстосан огън.

43. Контрабандни връзки
Не бъдете подли и не слагайте връзки в скрипт файлове. Google е много по-добър в анализирането на скриптове и в подбора на странни връзки, чието място не е там.

44. Мобилни сайтове с лошо качество
Google обикновено може да разпознае валидна връзка между мобилния ви сайт и уеб сайта ви. Но ако е направен зле, е възможно и да не успее. Уверете се, че мобилният ви сайт се праща към устройство, където потребителят е с настройки “Мобилно устройство”. Мат Кътс също препоръчва използването на отделен поддомейн.

45. Малко изходящи връзки
Google иска да вижда съдържание, което се позовава на друго съдържание с подобен стандарт. Ако не споделяте тази любов, може да изглежда, че се опитвате да привличате трафик по неестествен начин.

46. Домейнът има лоша репутация
Възможно е без да искате да сте купили домейн с лоша история. Това може да ви навлече проблеми, когато се опитвате да изградите нов сайт на него. За съжаление, често това е задънена улица и вероятно за вас ще е най-добре да ограничите загубите и да купите друг домейн, отколкото да наливате пари в проблема.

47. Кражба на съдържание
Дори и да не крадете съдържание, някой друг може да открадне вашето. Това е проблем, тъй като премахването на това съдържание може да означава подаване на множество уведомления на основание DMCA [Digital Millennium Copyright Act] или дори съдебни действия. Ако сте наказани за това, опитайте да поискате от Google да премахне откраднатото съдържание – https://www.google.com/webmasters/tools/removals

48. Набиващи се на очи реклами
В рекламата няма нищо лошо, когато не е първата и единствената ви грижа. Рекламите никога не трябва да доминират над съдържанието на страницата или да играят ролята на втора цигулка към статия или блог.

49. Използване на ферми за съдържание
През последните две години, откакто Panda започна постепенно да действа, купуването на съдържание от “ферма” (дефинирано като ”сайтове с кухо и нискокачествено съдържание”) се смята за лошо. Ако съдържанието ви е написано без добра подготовка, не дава светлина по въпроса или съществува само, за да запълни страницата, наемете професионалист, за да го пренапише.

50. Пазете се от бързи решения
Не наемайте всеки, който твърди, че има магически, много прости начини, с които ще ви помогне да върнете сайта си на топ позиции в резултатите от търсенето. Единственият начин да се класирате добре е да работите здраво във времето.

Как да се справим с наказание

Разбрахте ли причината за наказанието ви? На половината път до възстановяването сте – ако последствията въобще са възстановими.
Всеки проблем изисква малко по-различно решение, но ето някои неща, които можете да опитате.

Не изпадайте в паника. Дори големи сайтове страдат от наказания: http://productforums.google.com/forum/#!category-topic/webmasters/XNBqi7n-UEk.

Използвайте инструмента “Disavow Links”, за да отстраните проблемните връзки. Помолете Google да не отчита обезпокоителните връзки, които вредят на вашия сайт. Ето връзка към инструмента: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1, както и връзка към съвета на Мат Кътс по въпроса:

http://www.youtube.com/watch?v=CX5K741AlWg&feature=youtu.be

Изискайте преразглеждане, ако наказанието ви е ръчно.

Изчакайте. Понякога отнема известно време на Google да отчете промените, да спре да отчита връзките и да обходи отново сайта ви.
В малко случаи е по-добре да се откажете от един сайт, отколкото да се борите с наказанието на Google. Ако домейнът ви е бил опетнен, това, което можете да направите, е много малко. Но повечето наказания могат да бъдат поправени с малко усилия, упорита работа и етичен подход към възстановяването на сайта.

One thought on “50 причини сайтът ви да заслужава наказание от Google

  1. Четох преди няколко дни оригинала, но като лаик в тази област ми беше малко сложно. Страхотно е, че сте направили статията на български. Поздравления!

Коментари