[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Linking root domains" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/10/rootdomains.png" ]

Linking root domains

В този SEO урок ще научите:

За какво става дума, когато се каже връзки от root домейни
Защо връзките от такива домейни са добър сигнал при класирането на сайта
Ролята на IP адресите от клас C (англ. c-class IP addresses)
Как да идентифицираме IP адреси от клас C
Какво означават тези фактори за SEO

Какво имаме предвид, когато казваме “връзки от root домейни”?

Изразът “45 връзки от root домейни” означава, че 45 уникални домейна препращат към съответната страница. Тези 45 домейна са напълно разделени един от друг, ако погледнете името на всеки домейн. Ако получите повече от една връзка от един домейн, всички те отново ще се броят като 1 връзка от root домейн. Например, да кажем, че следните URL адреси съдържат връзка към вашия уеб сайт:

www.example.com/blog/
www.example.com/category/

В този случай имате две връзки, които препращат към вас, но 1 връзка от root домейн (www.example.com).

Защо връзките от root домейни са добър сигнал при класиране

Когато Google измерва броя на връзките, сочещи към един сайт, всяка връзка бива разглеждана като глас от страна на собственика на съответния сайт. Поради тази причина връзките от различните уеб сайтове са толкова важни. Те показват, че N брой хора са гласували са вашия сайт. В този смисъл, ако един и същи сайт поставя връзки, означава, че един и същи човек гласува за вас, което по обясними причини няма същата тежест.

Ако множество уебсайтове имат един и същи собственик и всички тези сайтове препращат един към друг чрез връзки помежду си, то тези връзки не са толкова ценни за Google, колкото биха били, ако бяха разположени на сайтове, собственост на различни хора.

Това не означава да не слагате връзки към собствените си сайтове, а предполага търсенето на повече връзки от различни сайтове, независими един от друг.

Ролята на IP адресите от С клас

Когато Google обхожда един уеб сайт, от него се извлича голямо количество информация. Една малка част от извлечените данни е тази за IP адреса, където сайтът се хоства. Тази информация е един от начините за Google да могат да определят дали дадена група уебсайтове се управляват от едно и също лице .

Уебсайтове, които са на едни и същи IP адреси от клас С вероятно се отнасят към една и съща компания. Това означава, че те биха могли да са собственост на един човек, защото, когато купувате хостинг, компанията ще има на разположение определен брой IP адреси и мнозина слагат множество уебсайтове в един и същи клас C, по подразбиране.

Това обаче не е строго правило, защото много компании предлагат споделен хостинг. Това означава, че споделяте един и същи IP адрес (или набор от IP адреси ) с уеб сайтове, притежавани от други хора. Но така или иначе този фактор може да бъде индикатор за Google и спрямо него да се ориентират да търсят и други сигнали, които показват, че няколко сайта, които препращат един към друг, принадлежат на един собственик.

Един от тези сигнали е свързан с факта, че Google също е регистратор (англ. registrar – компания, която има право да регистрира домейн имена) на домейни и от компанията могат да следят кой регистрира домейни. Могат да следят и неща като съвпадащи физически адреси или съвпадащи телефонни номера и др.

Всичко това означава, че когато правите анализ на връзките на сайта си, трябва да гледате и броя на IP адресите от клас C, които препращат към вас и да сравнявате този брой с броя на домейните, които препращат към вас. Можете да използвате инструмент като Open Site Explorer, с който да направите такъв анализ.

Как да идентифицираме IP адреси от клас C ?

Всеки компютър, който е свързан към интернет, има най-малко един IP адрес, свързан с него. Това означава, че като потребители, нашите компютри имат IP адрес и интернет сайтовете, които посещаваме имат IP адрес.

Един IP адрес се състои от поредица от цифри, разделени с точки. Например:

123.168.232.10

Забележете, че комбинацията се състои от 4 блока цифри- за всеки блок има буква, която го идентифицира. Буквите са: A , B, C и D. Затова тази комбинация може да се изпише така:

AAA.BBB.CCC.DDD

Да сравним следните два IP адреса:

123.168.232.10

123.168.232.11

Те съвпадат точно с изключение на последната цифра, което е в клас D на IP адреса. Затова се казва, че двата IP адреса по-горе са в един и същи клас C.

Сега сравнете тези два IP адреса:

123.168.232.10

123.168.222.10

Забележете, че цифрите в клас С са различни. Затова и тези два IP адреса са в различни С класове.

Какво означава това за SEO ?

През повечето време няма да имате нужда от тези знания, нито ще трябва да се притеснявате за горните фактори. Но това са детайли, които е добре да знаете.
Особено, ако поемате нов уеб сайт, който може да е имал проблеми с класирането. Правенето на анализ на IP адресите от клас C, както и на връзките, може да ви помогне да забележите проблеми, които ще трябва да изчистите.

Знанията за IP адресите могат да ви послужат и за това да се стремите към повече разнообразие, когато изграждате линкбилдинг стратегията си. Но това така или иначе е валидно не само от SEO гледна точка, а като цяло за бизнеса ви.

Какво научихте в този урок:

Какво е root домейн
Защо root домейните са добър сигнал към Google
Как се формира един IP адрес
Как да разберем дали IP адресите са в различни класове C
Какво значи за Google наличието на много връзки от IP адреси от един и същи клас C.
Как откриването на такива връзки може да ви помогне при анализа на връзките на сайта ви
Ако искате да научите малко повече за това как интернет работи, включително IP адреси , не забравяйте да завършите модул технология в Мрежата .

Упражнение:

Използвайте Open Site Explorer, за да изготвите отчет за домейна си, открийте колко уникални IP адреса препращат към вас и как това се отнася към общия брой на връзките към сайта ви.

Коментари