[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Ако можеха да пишат" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/09/Teodora-Petkova.jpg" ]

Ако можеха да пишат

Когато влезете в магазин, който държи на клиентите си, не ви връчват списък със серийни номера и кратки описания на продукти, които да изчетете, за да вземете информирано решение за покупката си. Напротив, в идеалния случай, информацията ви се предоставя по достъпен начин, изобилства от подробно представени предимства, а фокусът й е изцяло обърнат към нуждите ви.

Не е необичайно, че бихте предпочели да пазарувате на място, където се интересуват от вас – от това какво точно търсите, от какво имате нужда, какво ви е необходимо да знаете преди да вложите време и пари в нещо. Там, където безбройни, безлични наименования на продукти ви карат да се чувствате безпомощни и объркани едва ли бихте се задържали дълго.

Горното може и да изглежда очевиден факт, но когато става дума за фирмени сайтове, тази очевидност се губи някъде още преди началото на пътя към “първото място в Google”. Или казано с думи, които няма да изправят косите на SEO специалистите – към така желаното “успешно онлайн присъствие”.

Да, хората, които продават са в състояние да ви говорят с часове за продукта, да ви разказват не само за характеристиките му, но и за историите зад него, за реални случаи с клиенти, които вече се радват на предимствата му, за начина, по който е създаден и още много, много, все качествено, уникално съдържание.

И не, в повечето случаи същото това изобилие не може да се открие на мълчаливите, съвсем не толкова приветливи, нито достатъчно полезни уеб страници на бизнесите им.

Ако можеха да пишат (за уеб)

Без съмнение, ако можеха да пишат, собствениците на бизнес щяха да притежават не само добре работещ офлайн бизнес, но и отлично позиционирани, преливащи от информация и подробности за продуктите и услугите им сайтове.

Никой по-добре от собственика/производителя/доставчика на определена услуга или продукт, не би могъл по-изчерпателно, сладкодумно и ентусиазирано да ви обясни, колко страхотно и удивително е това, което продава. С други думи, да ви предостави полезно, създадено изцяло за вас съдържание от първа ръка.

Това винаги работи, защото хората имат нужда от голямо количество информация, предоставена по лесно усвоим начин. И когато един бизнес успее да им я даде, те се чувстват сигурни и доволни от това, че на даден сайт са успели да намерят отговори на въпроси, които понякога дори още не са сетили, че ще си зададат. С времето това изгражда доверие към бизнеса, прави го авторитетен източник на информация и полезен ресурс.

Но как реалният опит от представянето на изчерпателна информация при директните продажби може да бъде пренесен на уеб страницата на даден бизнес?

Големият въпрос: как?

Ако трябва да се направи сравнение между убеждаването на клиенти лице в лице и убеждаването на клиенти през уеб сайта на компанията, вероятно то ще се сведе до – информативно, качествено, огромно като обем и достъпно съдържание. Последното е нещо, към което добре замислените стратегии за интернет присъствие отдавна гледат.

Причината полезното съдържание да продължава да заема централна роля в ефективния уеб маркетинг е в способността му не само да убеждава, но и да привлича нови и нови последователи. Отново, от кулата на SEO специалиста, това означава естествен начин за изграждане на качествени, т.нар. натурални връзки към сайта.

Известен факт е, че предоставянето на информацията, която хората търсят и от която имат нужда, е ключово конкурентно предимство за всеки един бизнес. Когато обаче тази информация се предоставя не само при директните продажби, но и навсякъде, където бизнесът е представен, най-вече онлайн, вероятността тя да задържи клиенти и да привлече нови се увеличава в пъти.

Мостът, който свързва успешния офлайн бизнес на убеждаването лице в лице с успешно представения онлайн бизнес, се гради на четири здрави основи:

Много информация

Сайтът трябва да изобилства от информация, да е препълнен с всевъзможни подробности. Информация, която услужливо се споделя и предоставя на потребителите, под всякакъв вид – инфографики, приложения, списъци, сравнителни таблици, изследвания, статистики. Това прави един сайт търсен източник на съдържание и доказва опита и познанията на фирмата, която сайтът представя. Към това, настоящите и бъдещите клиенти могат да разчитат на всякакъв тип полезни знания в нишата.

До най-малкия детайл

Ако всеки един предприемач или успяваше, или в много случаи – имаше време, да напише това, което разпалено разказва на клиентите си, то сайтът му би съдържал подробни обяснения, до най-малкия детайл, които не само биха задържали посетителя, но и с лекота биха превърнали търсещия информация посетител в клиент. Същото, изказано чрез показатели, с които се мери успеваемостта на даден уеб сайт, звучи така: страници с нисък “bounce rate” и с висок процент на конверсиите (“conversion rate”) на тях.

И всичко това като на длан

Освен достъпна, лесна за използване и интиутивна, добрата страница е и диалогична. Тя не затруднява, а улеснява хората. Отнася се към всеки посетител като към приятел на бизнеса, защото се интересува по един или друг начин от него. На нея лесно се купува, всяка информация е на не повече от 1-2 клика разстояние. Всеки допълнителен клик, означава отдалечаване от целта, която потребителят по определение иска да постигне възможно най-лесно, без излишни затруднения.

И в постоянен диалог

Хората обичат да си казват. Обичат и да ги слушат, особено, когато цял един бранд им обръща внимание. На езика на успешното онлайн присъствие това означава – ясно видимо място, където клиентите могат да дадат своята обратна връзка. Уеб сайтът, профилите в социалните мрежи, блогът на страницата – всички тези канали не само за информиране, но и за общуване, трябва внимателно да се вслушват в мнението на потребителите. По този начин бизнесът си осигурява гъвкавост, както и свежи идеи за генериране на ново съдържание.

В заключение, ако можеха да пишат, собствениците на фирми или служителите в тях, биха се превърнали в нейното най-силно конкурентно предимство онлайн. Най-често обаче липсата на време или неразпознаването на експертността като ценен ресурс, става причина за пренебрегване на тежестта, която съдържанието дава на фирмения сайт.

Решението на този проблем е по-просто, отколкото мнозина си мислят. То тръгва от това, че отговорността за съдържанието на един сайт трябва да бъде припозната от собствениците на бизнеса.

Всеки бизнес започва с възможността да реши някакъв проблем. Въпросът е същият този принцип да бъде следван във всяка следваща среда, в която бизнесът печели присъствие – била тя онлайн магазин, блог или социална платформа. Съдържанието под формата на добре написани отговори на възможно най-много въпроси, свързани с услугата или продукта на една компания, са най-здравата основа на успешното онлайн присъствие.

Автор : Теодора Петкова

Коментари