[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Борислав Арапчев" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2014/02/Borislav-Arapchev-2014-FEAT.jpg" ]

Борислав Арапчев

SEO-човекът трябва да може да вижда цялата картинка и да претегля детайлите, да вижда слабите места и да открива силните, където да се натисне.

Борислав Арапчев работи в сферата на оптимизацията за търсачки и уеб дизайна от почти десетилетие. Еколог по образование, но SEO оптимизатор по призвание, той е собственик и  управител на Idea Studio. Миналата година Идея Студио бе избрана за SEO агенция на Forbes Bulgaria за 2013. Заедно с екипа си освен по български проекти, Борислав Арапчев работи и за клиенти от Европа, САЩ и Канада.

Тази година, Борислав Арапчев, или за тези, които го познават – просто Борката, ще бъде лектор на SEO конференция 2014 за трети път. Презентацията му ще открехне вратата към доброто съдържание, генерирано от самите собственици на бизнеси. И като стана дума за добро съдържание, ви представяме първото интервю от поредицата интервюта с лекторите, които предстои да говорят на конференцията на 4 април, 2014 в Интер Експо Център.

За какво ще говориш на SEO конференция 2014?

За нещо много практично, много лесно и доказано ефективно – как клиента, който е най-добрият специалист във своята област, сам да генерира добро съдържание,  за да бъде полезен на потребителите си и да е още по-ефективен в Гугъл. Това знание струва много пари, същевременно всеки може да го прави  и ще се учудите колко е лесно, и как много малко хора го използват.

Наскоро ти беше част от семинара ‘Интелигентният град и информационното общество’, кажи ни повече за това как виждаш семантичното търсене и бъдещето на оптимизацията, в контекста на променящите се общества?

Гугъл, търсенето и електрониката са тук, за да ни помагат да сме по-бързи, да ни  е по-лесно и да имаме повече време за важните, човешките неща.  Техниката трябва да ни дава отговори  и решения, иначе просто ще бъде изоставена.

В този контекст  – оптимизацията за търсачки като цяло ще се развива във все по-персонализирана посока, ще е нужна по-.добра преценка за точната таргет аудитория. Ще се засили  и набляга на  offsite сегмента –  съдържание, структура, ползваемост  – което пък ще повлияе добре и onsite стратегията.

Какво може един SEO, което другите не могат?

SEO-специалистът става мултифункционален, принуден е, иначе е вън от играта.  Трябва да разбира от маркетинг, човешко поведение, от дизайн, да знае какво е  Gzip и как ниската или висока цена на продукта би повлияла на времето на престой на потребителя в сайта, оттам и на класирането на сайта в SERP-а :-)

Вчера ми се наложи да карам бясно из лудия градски трафик, да нося важни материали и по телефона да анализирам сайта на клиента и корекциите, които трябва да направим.  Беше почти екшън преживяване, но беше вълнуващо и интересно.

SEO-човекът трябва да може да вижда цялата картинка и да претегля детайлите, да вижда слабите места и да открива силните, където да се натисне.

Какво е за теб полезното SEO?

Когато сайта е наистина полезен за хората (а тогава той става ценен и за търсачките) – удобен, ефективен, сайт който не искаш да напускаш, или да се връщаш и четеш  отново и отново. Да, има такива сайтове.

Вярваш ли в семантичното търсене, i.e. как ти се струват изгледите за такова в България?

Вярвам, и мисля че то вече е тук. И за хората, и за Гугъл е досадно да се класира сайт, пълен с думи, думички, думища, слова :-)  – без смисъл и значение. Стойността е всичко. Съдържанието. Полезността.  Формата не е толкова важна.

Забавно

Скоро написах в социалните мрежи за реална случка – за Коледа клиенти ми изпратиха картичка с пожелания, а аз помислих, че трябва да се пусне като публикация и ги попитах къде, и с линк към кой продукт :-)

Borislav Arapchev

Вече често се хващам, че анализирам заглавия и текст, когато разглеждам кутия с бонбони например, в магазина, или пък чета рекламен билборд.  Професионално изкривяване, какво да правиш…. :-)

Вместо заключение

Благодарим ти, Борка!

Научете повече за Борислав Арапчев като го последвате в социалните мрежи или разгледате блога му:

Borislav Arapchev Featured

Google Plus профил
Facebook профил
Twitter профил
Личен блог

Коментари