Link Building

Offsite оптимизация или Link Building

Най-важнят фактор за добро позициониране в Google и другите търсачки са връзките към страниците в сайта или “какво другите пишат за нас”. За огромно съжаление много малко хора ще напишат нещо добро за вашата компания, а още по-малко ще решат да сложат връзка към сайта ви, така че трябва да се справите и с това. Иначе казано пак ние трябва да “пишем за нас”, но в чуждите сайтове.

Това е бавен, тежък и труден процес, но имено той дава добрите резултати в търсачките. Сами и съвсем безплатно, можете да се регистрирате в повечето български директории и фирмени каталози (GoldenPages), да помолите вашите партньори и приятели да сложат по сайтовете и блоговете си връзка към вашия сайт и дори да обмените връзки с други сайтове от вашия бранш. Можете да коментирате във форуми и социални мрежи, където също да поставяте връзки към сайта си. Препоръчително е да създадете профил на компанията в Google Places, където добре да позиционирате вашата фирма на картата при локални търсения за съответния град.

Ако обаче браншът ви е силно конкурентен, това няма да е достатъчно и вероятно ще се наложи да използвате ваш служител, отдел или да наемете специалист или фирма, която методично ще осигурява необходимите връзки към сайта. Правилото е тези връзки да са от други авторитетни и релевантни сайтове, да бъдат разнообразни и да съдържат в anchor текста си важните за съответната страница от сайта ви ключови думи и фрази.

В зависимост от конкурентността на ключовите думи, може да се наложи да бъдат осигурени стотици или хиляди входящи връзки към дадена страница, за се позиционирате добре по желаната ключова дума. В малкия бизнес всичко това може да бъде направено от собственика на фирмата, докато секретарката му пише реклами за Google Adwords :-) , но в средния и големия бизнес всяка грешка се наказва. Всеки провал в интернет води до загуба на безумно много пари, а понякога и до фалит на компаниите. Добре позиционираният сайт, носи огромна възвращаемост на инвестициите и умножава многократно клиентите и печалбите

One thought on “Link Building

Коментари