Сайтове, оптимизирани за Google

Сайтове, оптимизирани за Google - Google-friendly sites

Сайтове, оптимизирани за Google – превод на Google-friendly sites – http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=40349&topic=2370419

Вижте http://www.google.com/webmasters/docs/search-engine-optimization-starter-guide.pdf (Стартово ръководство за оптимизация за търсачки)

Какво трябва да направите ?

Нашите указания за уеб администратори (версия на български) предоставят общи технически указания и указания за качество и дизайн. По-долу има подробни съвети за създаване на оптимизирани за Google сайтове.

Предоставяйте на посетителите информацията, която търсят

Предоставяйте висококачествено съдържание на страниците си, особено на началната си страница. Това е най-важното нещо, което трябва да направите. Ако страниците ви съдържат полезна информация, съдържанието им ще привлича много посетители и ще подтиква уеб администраторите на поставят връзки към сайта ви. При създаването на полезен, пълен с информация сайт, пишете страници, които ясно и точно описват темата ви. Помислете за думите, които потребителите биха написали, за да намерят страниците ви, и включете тези думи в сайта си.

Направете така, че други сайтове да слагат връзки към вашия сайт
Връзките (линковете) помагат на роботите да намират сайта ви и могат да увеличат видимостта му в резултатите от търсенето. Когато връща резултати от едно търсене, Google използва сложни техники за съвпадение на текст, за да покаже страници, които са както важни, така и релевантни (съответстващи) на всяко едно търсене. Google интерпретира връзката от страница А към страница Б като глас от страница А за страница Б. Гласовете, дадени от страници, които сами по себе си са “важни”, тежат повече и помагат на другите страници да станат “важни”.
Имайте предвид, че нашите алгоритми могат да различат естествените връзки от неестествените такива. Естествените връзки към вашия сайт се развиват като част от динамичното естество на мрежата, когато другите сайтове сметнат съдържанието ви за ценно и го отчетат като полезно за своите посетители. Неестествените линкове към сайта ви изглеждат по-популярни за търсачките. Някои от тези видове връзки (например схеми с връзки или „прехвърлящи“ страници (doorway pages) са разгледани тук: (Указания за уеб администратори). Единствено естествените връзки са полезни за индексирането и класирането на сайта ви.

Направете сайта си лесно достъпен

Създайте сайт с логична структура от връзки. Всяка страница трябва да бъде достъпна от поне една статична текстова връзка.
Използвайте текстов браузър като Lynx , за да изследвате сайта си, тъй като повечето паяци на търсачките виждат сайта ви както Lynx би го видял. Ако елементи на сайта ви като JavaScript, бисквитки, идентификатори на сесиите (session IDs), frames, DHTML, или Macromedia Flash не ви позволяват да видите цялото му съдържание в текстов браузър, то тогава паяците на търсачките могат да имат проблеми при обхождане на сайта ви.

Неща, които да избягвате

Не пълнете страницата си със списъци от ключови думи, не се опитвайте да прикривате (cloaking) страници или да създавате страници единствено за роботите. Ако сайтът ви съдържа страници, връзки или текст, които не възнамерявате посетителите ви да виждат, Google счита тези линкове и страници за заблуждаващи и може да пренебрегне сайта ви.

Не се чувствайте задължени да плащате на сспециалисти по оптимизация за търсачки. Някои компании твърдят че “гарантират” високо класиране на сайта ви в резултатите на Google. И докато легитимните консултантски фирми могат да подобрят структурата и съдържанието на сайта ви, има и фирми, които използват подвеждащи тактики, за да заблуждават търсачките. Бъдете внимателни. Ако домейнът ви бъде свързан с някоя от тези заблуждаващи услуги, той може да бъде забранен за индексиране от нас.

Не използвайте изображения, за да показвате важни имена, съдържание или връзки. Програмата на Google за откриване и сканиране на сайтове не разпознава текст, поместен в графики. Използвайте атрибутите ALT, ако основното съдържание и ключовите думи на страницата ви не могат да бъдат форматирани в обикновен HTML код.

Не създавайте множество копия на страници под различи URL адреси. Много сайтове предлагат текстови версии или версии за отпечатване на страниците си, които съдържат същото съдържание като съответстващите страници с графики. Ако сайтът ви има идентично съдържание, до което може да бъде достигнато чрез различни URL адреси, има няколко начина да посочите каноничната (предпочитаната) версия на съответната страница. Подробно за каноничните версии

Коментари