[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Дейвид Амерланд" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2014/02/David-Amerland-Author.jpg" ]

Дейвид Амерланд

Дейвид Амерланд e автор, лектор и анализатор, който съветва големи компании по теми като търсене, социални мрежи, уеб тенденции, технологии.

Дейвид е автор на няколко книги, най-известните сред които са Google Semantic Search и The Social Media Mind. В специална секция на сайта си davidamerland.com – SEO Advice, Дейвид следи новостите и тенденциите в семантичното търсене, пишe също и за Forbes, Social Media Днес и в няколко други сайтове и списания.

Някъде между всичко това, Дейвид неуморно се грижи за смисления диалог в Google + на тема бързото развитие на семантично търсене и неизбежната промяна на традиционните бизнес модели.
Google Plus David Amerland Cover two books

 

Какво ще споделиш по време на хенгаута на SEO конференция 2014?

Ще направя преглед на семантично търсене с акцент върху гледната точка на страните извън англоезичния кръг. Един поглед върху предизвикателството, което възниква от това (което е уникално в момента, в който излезете извън САЩ или Великобритания). Някои предложения за това как тази трудна ситуация може да бъде преодоляна, как кръгът би могъл най-добре да се впише в квадрат.

Какво може един запален по семантичното търсене човек, което другите хора не могат?

Да обобщава смисъл, в стил Шерлок Холмс, от RL метаданни. :)

Кога за първи път се сблъска със семантичната мрежа?

През 2004 г., по време на семинар по извличане на информация, домакин на който беше Технологичният Институт при Манчестърския университет [University of Manchester Institute of Technology – UMIST]. Отидох там, защото един ентусиазиран колега ми продаде идеята, че това е сесия за “смъртта на SEO” . :)

Семантичното търсене движи света (със субтитри на български език)

Как дойде идеята за книгата Семантичното търсене на Google (Google Semantic Search)?

 

През 2009 г. забелязах рязко увеличение на изследванията на тема семантично търсене и към средата на 2010 г. много от промените, които Google правеше всеки месец в алгоритъма си, изглеждаха свързани с чувствителността към семантичните сигнали и разчистването на Link Graph. Виждах, че семантичното търсене е съвсем близо.

Помниш ли първия си пост в Google + и начина, по който се чувстваше тогава :)

Абсолютно. Следях слуховете за социалната мрежа на Google (която по план трябваше да се появи до 1 година) от началото на 2010 година. Имаше предположения, че тя ще бъде наречена “You”, някои казваха “Me” (предположението “Google+ you” объркваше мнозина).

Беше трескава седмица, в която аз току-що приключвах две тежки корпоративни маркетингови кампании. Получих поканата да се присъединя девет дни след пускането, преди още продуктът да е открит официално публично.  В резултат, моят първи пост бе налице, след много размисъл. И беше дълбоко смислен:

David Amerlands first post on Google Plus
Първият пост на Дейвид в  G+

За капак към цялата ситуация, въобще не бях запознат с настройките в мрежата и тогава публикувах поста “частно”, като в същото време не бях добавил в кръговете си никого.  Ако някога ви трябва пример, с който да илюстрирате философския въпрос дали едно дърво, което пада в гората, ще издаде звук, ако наоколо няма никого да го чуе, ето ви такъв. Никой не видя този пост (освен сега).

Cat-Shelter-outside David Amerland
Според слуховете в  Google +  (h/t Heidi Bouman), Дейвид е мистериозно Q в човешката маскировка, със странна слабост към котенца, причинена от вълна в континуума..

Когато мислиш, че семантичното търсене ще надделее и в България?

Това е въпрос за един милион долара. Напълно разбирам разочарованиетоот чакането. За съжаление, семантичното търсене, за разлика от Булевото (Boolean) не се превежда.

Google трябва да изгради отделен семантичен индекс за всеки език и култура. Добрата новина е, че с ускоряването на процеса на индексиране на английски език, някои от основните понятия, същности [entities] могат да се преобразуват в друг език. Свидетели сме на постоянни бързи промени в тази сфера, така че може би след няколко години, може би след по-малко.

p.s. Имаш ли някое професионално изкривяване?

LOL, може да се каже.  Когато сърфирам в интернет, се намирам в едно пространство на ума, което изцяло ме изолира от обкръжаващата ме среда. Някъде там, в дъното на ума ми, си представям, че съм в Космоса, в космически кораб и търсенето е пъпната ми връв към света  :) (И това е първият път, когато казвам това на някого)

:)

Ако искате да чуете Дейвид Амерланд на живо по време на SEO конференция 2014, той ще се присъедини към събитието чрез Hangout on Air, който предстои съвсем скоро да обявим на Google + страница на конференцията.

Дейвид Амерланд в Мрежата: Google+FacebookTwitter

Davidamerland.com

Sunday Reads (всички неделни публикации на Дейвид на едно място)

Google Semantic Search (общност)

 

Коментари