[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Видео маркетингът – мода или необходимост?" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/12/LiubomiraLiubenova.jpg" ]

Видео маркетингът – мода или необходимост?

Преди няколко години беше забавно да си направите сами видео. Беше и твърде скъпо да направят видео специално за вас. Днес обаче не е нещо извънредно да имате канал в Youtube и редовно да ползвате видео съдържание в комуникациите си. В тази статия ще разгледаме причините, поради които това се случва и ще предложа няколко посоки, в които да развиете комуникациите си онлайн чрез видео. Ако все още мислите, че видеото не е задължителна част от онлайн присъствието ви, запознайте се с тази статистика преди да продължите натататък:

* 89 милиона души в Съединените щати ще гледат 1,2 млрд. онлайн видео днес. (ComScore)
* Очаква се онлайн видео потребителите да се удвоят до 1,5 милиарда през 2016 година. (Cisco )
* През 2016 г. (в световен мащаб) онлайн видео трафикът ще бъде 55 процента от целия потребителски трафик в интернет. (Cisco)

MediaStart_video production

Видео маркетинг: що е то?

Не е толкова сложно да си представим атрактивни кратки видеа, предназначени за уеб излъчване, които да те „грабнат“ емоционално и да те отведат в света на услугата, продукта, на полезната информация, която те интересува. С други думи, постоянното използване на видео във вашата комуникационна стратегия с цел промотиране на вашия бранд, се нарича маркетинг чрез видео (или, както по-често ще го наричам, видео маркетинг). Сериозните и успешни компании задължително включват видеа в маркетинговия си микс.

Става въпрос за видеа с разнообразно съдържание, които са периодична част от комуникациите ви и целят различни неща. Не говорим за еднократна направа на едно видео, което ще съществува само за себе си.

Видео съдържанието предизвиква към покупка, въздейства силно и е една от най-лесните форми на комуникация с вашите клиенти. Само че лесна за тях, а не за вас – тези, които създаваме видео съдържание.

Потенциалните ви клиенти очакват да им поднесете съдържание, което е качествено, емоционално въздействащо и предизвикващо ги (за последното те няма да ви кажат, но дълбоко в себе си ще се надяват, че ще ги провокирате да си купят нещо или да отидат някъде). Добре реализираното видео се възприема лесно от потенциалните ви купувачи. То обаче е едно от най-трудните за реализация.

Ако говорим за видео маркетинг, ще става въпрос и за социалните мрежи. Ето защо е изключително важно видеото, което направите, да предизвиква към още една важна стъпка: споделяне, споделяне, споделяне. За да е успешно вашето съдържание, то трябва да е подготвено така, че хората с лекота да го споделят.

В зависимост от бранша, в който се развивате, има различни видеа, които може да включите в комуникациите си. До момента не съм срещала бизнес или услуга, за която не могат да се създадат въздействащи видеа. Ако досега не сте си представяли видео съдържание за вашия бизнес, моментът да го направите настъпи. Ще разгледаме всеки вид поотделно, за да прецените кое най-добре би отговорило на потребностите ви към момента.

Какво видео да си направите?

 Имиджово видео: Въздействайте по специален начин

Споделете ценностите си, бъдете въздействащи, включете се в социална кампания. И не го правете просто за „имидж“! Може видеото да се нарича така, но то се простира далече извън „просто имидж“. Ако сте изкуствени и използвате заучени послания, хората ще ви усетят лесно; ще натрупате негативи в техните емоции. А това е най-страшното! Знанието се забравя, посланията избледняват, но емоцията, която сте създали, остава. Дори да не харесват вас или продуктите ви, те ще искат да го гледат отново и отново заради… емоцията!

Не съм клиент на Coca-Cola, но това не ми попречи да гледам това видео много пъти:

Показах го и на вас. Убедена съм, че ще го покажете на много приятели и познати, които току-що са станали родители. Дори само да го използвате като поздравителна картичка, „Coca-Cola“ вече е спечелила от вас. Защо? Защото сте разпознали емоцията и сте я разпространили. А не се знае как това ще повлияе на продажбите. Да, точно така! Имиджовите видеа продават. Но преди продукта, те са продали дълбока емоция, с която потенциалните им клиенти са се идентифицирали.

„Coca-cola“ не пускат нови продукти постоянно. Но постоянно облъчват с емоции. В това е разликата! Ако обаче вие създавате нови продукти и все още не сте голяма компания, то ще е добре да се насочите към следващия вид видео:

Продуктово видео: Разкажете за продуктите и услугите си

Вашият продукт е прекрасен, но никой не знае за него? Има достатъчно креативни начини, по които неговата история да бъде разказана. Но, забележете, тя отново трябва да е емоционална, тясно таргетирана към вашите клиенти и въздействаща. Ако правите продукт, който може да се ползва от повече хора, разделете ги по някакъв критерии и съставете много видеа, всяко от които е насочено към съответната тясна група. 

Например, произвеждате здравословни бонбони. Кой може да ги купи? Всеки? Грешен отговор. Вие не ги правите за всеки. Правите ги за малките деца, които не трябва да ядат шоколад; за майките, които, заради ежедневната си въртележка нямат възможност да ходят на фитнес, но искат да си хапнат нещо сладичко; за спортистите, които не си позволяват бързи и вредни въглехидрати; за студентите, които искат да подсилят мозъка си по време на сесия. До тук имаме вече няколко различни концепции за видеа за… един и същи продукт.

А какво може да покажете, ако предлагате услуга? Отговорът отново е… емоция. Трябва да създадете усещане за комфорт, за радост, за точни срокове. Всичко това търсят клиентите ви. И можете да го направите чрез изключително добре пресъздадени истории, които да се харесват и да се споделят, заради… емоцията, която носят. Давам ви пример за добро видео за представяне на онлайн услуга:

Образователно видео: Научете клиентите си

Хората не знаят някои термини от вашия бранш? Не разбират продукта ви? Не им се сърдете, нито ги подценявайте! А стигнете до тях с адекватно поднесена информация, която ще им помогне да направят информиран избор – да изберат вас. Как се случва това?

Твърде вероятно е хората да не се интересуват от нещо само защото не знаят за неговите качества или не са наясно как се ползва. На помощ идва видео съдържанието, което обяснява. То не трябва да е сухо, но не трябва да е свръх емоционално; не е добре да е много детайлно, но не е добре и да е повърхностно. Тук търсим баланс на информацията, представен по достъпен начин, обяснен по начин, по който ще спечели доверието.

В този тип видеа търсим отговори на няколко основни въпроса: „Какво е това?“, „Как да го ползвам?“, „За какво ще ми послужи?“. Тук даваме конкретни отговори, но не от позиция на съветници или назидатели, а от позицията на равен с равен, който споделя нещо страхотно, което е открил. Клиентите не обичат да ги поучавате, но харесват, когато получават полезна информация от вас. 

А ето как да си направите самолет от хартия, който стреля:

Видео тип „препоръка”: Клиентите говорят за вас

Този тип видеа са като ходене по тънък лед, който може всеки момент да се спука. Всичко може да изглежда напудрено, нагласено и изкуствено. Целта тук е някой друг, който е доволен от нас, да разкаже как сте му помогнали. Може да си изиграете лоша шега, ако всичко изглежда подредено и емоционално приповдигнато.

Основното правило е: Ако наистина имате доволни клиенти, които са писали за вас, говорили са, имали са резултати, тогава ги открийте и ги помолете да споделят опита си. В никакъв случай не поставяйте лица! Това е вредно. Доволните клиенти не се поставят. Те съществуват, само трябва да откриете правилните хора – онези, които и след това (извън камерите) ще споделят с техните приятели добрите ефекти от продуктите и услугите ви.

Въпросът, на който трябва да си отговорите без колебание, когато гледате вече заснетото видео е: „Вярвам ли на този човек?“. Ако имате и малки съмнения, не го пускайте в онлайн пространството.

Предлагам ви да видите едно видео тип „препоръка“:

Жената в него казва: „Днес нaучих нещa зa Evian. Знaех, че е мaркa, която съпътства майките, но не знaех че се използва и от лекaрски екип. Информaциятa, която не знaех и която нaй-много ме изненaдa по време нa този обяд е, че Evian е финaнсирaлa тестове преди Здрaвнaтa кaсa, и зa товa им свaлям шaпкa.”

Реално не знаем нито за какъв обяд става въпрос, нито за какви тестове. Това видео казва само тази кратка информация, но ще ви насърчи да проверите за какво става въпрос, нали? А защо? Защото й повярвахте.

Фирмена презентация: Разбулете тайната около себе си

Отмина времето, в което гледаме кадри на работещи лелки в престилки в някоя фабрика. Фирмените видеа днес изглеждат коренно различно. Чрез тях, вие каните клиентите си да „влязат“ във вашата компания и да се запознаят лично с хората, които стоят зад продуктите и услугите. Те изявяват ценности, които не са гръмки и в никакъв случай не звучат като лозунги за по-добро бъдеще. Тези ценности прозират от очите, усмивките и тона на хората, които са умело заснети. Така печелите хора на ваша страна.

Има риск в това, да покажеш кой си, но, ако си достатъчно искрен и стойностен, няма от какво да се притесняваш. Ако хората, които работят във вашата компания са вдъхновени от продуктите и услугите ви, тогава спокойно можете да ги покажете. Ако не са, а вие им диктувате как да изглеждат, че са, видеото в този случай няма да изпълни предназначението си.

Показвайте хора, които са истински! Разкривайте ценности, без да назидавате! Покажете компанията отвътре!

Като заговорих за фабрики, вижте това видео:

Manufacturing Our Vintage Enamel Shades from Urban Cottage Industries on Vimeo.

Въздействието тук е постигнато с картина, звук и ритъм. Никой не ви говори, не ви убеждава в нищо. Вие виждате. И вярвате.

Заснемане на събития: Покажете какво организирате

Aко организирате промоции, представяния, тържества, защо да не ги покажете? Така ще присъедините онези ваши клиенти, които не са имали възможност да присъстват, а ако бяха имали, едва ли щяхте да ги съберете в едно помещение.

В началото на статията споменах, че видеото е част от маркетинговия микс, то не съществува само за себе си. Заснемането на събития много добре може да бъде обвързано и с някои от вашите офлайн активности: промоции, дегустации, раздаване на печатни материали и подаръци. Също толкова успешно може да се обвърже и с онлайн каналите, в които присъствате. Например, в реално време да провеждате игра, с която да предизвиквате хората, които участват в събитието,  да се регистрират през таблет на място във Facebook страницата ви и да получават поощрения за това. Имате въображение, действайте!

Разбира се, има още видове видеа, които можете да направите за вашия бранд. Има и форми, които съчетават няколко типа от посочените по-горе. Затова е нужно да се консултирате с професионалисти, които да ви помогнат за разработването на стратегията за вашето онлайн присъствие с чрез видео съдържание.

А сега, за почивка, малко статистика:

* В момента онлайн видеото възлиза на 50% от всичкия мобилен трафик и до 69% като трафик от определени мрежи. (Доклад Bytemobile Мобилни Analytics)
*Потребителите се отказват от гледането на онлайн видео , ако то не се зарежда за две секунди. (Университет на Масачузетс Амхърст и Akamai Technologies)
*Само около 24% от националните марки използват онлайн видео за комуникация със своите потребители (Kantar Media). 

Evian + Youtube = ВНЛ

 Сега ще ви покажа практично как един бранд включва хитро и целенасочено видеа в маркетинговата си стратегия. Предлагам ви да видите едно видео, което предизвика бум:

Любовта между бранда Evian и YouTube придоби рекордни размери. 76 – секундното видео „Baby&me” събра вече почти 70 млн. гледания за малко повече от два месеца, спечели 4 награди в Кан и предизвика световен феномен по отношение на рейтинга и любовта към бранда. На какво се дължи това?

Ако отидете в канала на Evian Babies в Youtube , ще забележите, че видеото е постоянно присъстваща част в комуникациите на бранда. Evian имат всякакви типове видеа: имиджови; видеа, в които клиентите разказват за тях; видеа-предизвикателства към звезди; видеа с информация за съставки; видеа от бек стейджа на снимането на официалните рекламни клипове…

Това ясно показва, че Evian има конкретни цели, заради които използват видео съдържание: да се повиши любовта към бранда в световен мащаб; да надмине успеха на предишни видеа в YouTube; да се повлияят значително информираността и продажбите.

Подходът е логичен. Създават креативно, висококачествено и водещо до съпреживяване видео. Поставят същото това видео в сърцето на световната дигитална кампания и така постигат синергия с телевизията – другият им канал за комуникация. Използват TrueView за ангажиране с правилната аудитория и Analytics за фина настройка на медия плана в реално време.

Резултатите не закъсняват: 20 млн. гледания за 2 дни, 100 млн. показвания след 10 седмици, 6,9 млн. споделяния. Приложението на кампанията, което позволява да се “babify” лица, генерира 25 млн. бебешки снимки. Спечелиха злато, сребро и бронз в различни категории на Международния фестивал за творчество в Кан 2013.

video marketing

Трите златни правила на видео маркетинга:

1 Ако продуктът или услугата ви не са качествени, скоро ще бъдете разкрити.Хората ще повярват веднъж, ще купят от вас и ще се разочароват бързо. Тази мълва на разочарование ще изпревари по скорост професионално изглеждащите видеа и ще срине репутацията ви. Не лъжете!

2. Видеото не съществува само по себе си. То е част от цялостна комуникационна стратегия, която включва общите послания на бранда ви, целите, честотата на излъчване, разпространението, каналите за комуникация. То е обвързано с вашия сайт, с присъствието ви в социалните медии, с електронния ви бюлетин. То е част от общата картина на комуникациите ви, която ви отличава рязко от конкуренцията.

3. Видео + маркетинг = видео маркетинг. Екипът, който ще реализира вашите видеа, не трябва да е съставен само от маркетолози или само от специалисти в областта на видео продукциите. Ако една от двете компетенции липсва, ще се получат аномалии.

Ако разчитате на перфектните дарби на видео специалистите, поемате риска клипът ви да се превърне в шедьовър на изкуството, който няма да постигне маркетинговите си цели (да продава, да препоръчва, да предизвиква към действие). Ако разчитате само на маркетолози обаче, рискувате не по-малко. Тогава ще имате перфектните послания, които може да не бъдат показани с подходящото качество. Идеалният вариант е екипът да обединява и двете области на умения. Хората на изкуството и маркетолозите работят малко трудно помежду си. Пригответе се!

Видеото е експлозия за вашия бизнес –
възползвайте се от статистиката:

* 52% от потребителите казват, че гледането на видеоклипове за продукт ги прави по-уверени в решенията им за покупка онлайн. (Invodo )
* Мобилните видео реклами, които включват бутони за социални медии, повишават ангажираността с 36%.
(Rhythm NewMedia )
* Онлайн видео продукцията ще представлява повече от една трета от всички онлайн разходи за реклама в рамките на следващите пет години. (Borrell Associates )

* 76% от търговците планират да добавят видео към техните сайтове, което го прави по-голям приоритет пред Facebook, Twitter и блог интеграцията. (Social Media Examiner)
* 92% от мобилните видео зрители споделят видеоклипове с други хора. (Invodo )

* Повече от 1 милиард уникални потребители посещават YouTube всеки месец и отделят повече от 4 милиарда часа гледане на видео (YouTube).

Какви ползи ще ви донесе включването на видеа във вашите комуникации?

Видеото е като златна мина за SEO. То повишава позицията в търсачката и честотата на показване (CTR). Освен това, увеличава възможността голяма част от посетителите ви да се превърнат в клиенти (Conversion Rate). Youtube е втората голяма търсачка след Google. но още по-хубавото е, че Youtube е собственост на Google. Това означава, че видеата, които са с правилното описание и точните ключови думи, могат да сътворят чудеса от гледна точка на оптимизацията за търсачките.

Видеото повишава реализацията на вашите продукти и услуги. Да си припомним, че 57% от онлайн потребителите са склонни да направят покупка, след като са видели видео ревю или видео препоръка.

Тази впечатляваща цифра се дължи на това, че видеото е съдържанието, което се възприема с всички сетива. Затова е най-въздействащо. То е много по-убедително от един текст или снимка.

Първи стъпки във видео маркетинга:

Разработване на видео маркетинг кампания най-често се осъществява чрез проучване на пазара, конкурентен анализ и фокусиране върху целевия пазар. След като имате тази информация, може да оформите стратегията си и да определите посланието, което искате да изпратите към вашите потребители.

Как искате да се почувства вашата аудитория? Какво да чуе от вас? Какво да види? С какъв призив към действие ще я предизвикате?

След като си отговорите на тези въпроси, ще трябва да изберете компанията, която ще реализира вашето видео. Качеството е ключово! Затова се доверете на професионалисти, които са добри и във видео продукциите, и в маркетинга.

Е, дали видеото е мода или необходимост, оставам на вас да прецените. А, вместо финал, ще ви поздравя с това  въздействащото имиджово видео на Apple:

LiubomiraLiubenova Любомира Любенова e устремена, динамична и адаптивна. Опитът й съчетава телевизионна журналистика, управление на масовите комуникации и PR. През последните 12 години създаването на видео продукции е част от нейното ежедневие. Съчетаването на видео продукциите и маркетинга се превръща в страст, която става и неизменна част от нейния собствен бизнес – агенция за комуникации и реклама – Media Start.

Ако се интересувате от темата за видео маркетинга, следете видео блога на Media Start Agency

Можете да откриете Любомира Любенова в Google+ и Facebook

One thought on “Видео маркетингът – мода или необходимост?

Коментари