[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="SEO и маркетинг чрез видео съдържание" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/12/video-content-marketing.jpg" ]

SEO и маркетинг чрез видео съдържание

Маркетингът чрез видео съдържание е един от начините да се спечели повече видимост на бранда, както и да бъдат представени по достъпен и интересен начин продуктите, услугите и дейността на един бизнес.

Видеото е подходящо бизнес съдържание, с което да увличате, забавлявате и информирате бъдещите и настоящите си клиенти. Освен всичко изброено, видеото може да бъде и печеливша тактика в една SEO стратегия.

Според Mauro D’Andrea едно видео задържа потенциалните ви клиенти сайта ви до 2 минути по-дълго. След ъпдейта Колибри обаче, видеото вече не просто служи за по-голямо ангажиране на посетителите на сайта, но и дава възможност на бизнес съдържанието, което компанията произвежда, да намери повече нови ниши и да се вмъкне сред по-големи аудитории.

Какво да бъде съдържанието на видеото ?

Както при текстовете и другите видове съдържание, клиповете трябва да бъдат полезни, информативни и изцяло ориентирани към потребителя.

Не е задължително видео съдържанието да бъде записан няколкоминутен клип с един човек, който представя продукт или услуга. Това могат да бъдат и видео клипове, които отразяват изминали или предстоящи събития, надничат в “кухнята” на бизнеса, показват интервюта и др. Също така, видео съдържанието би могло да представлява и организиран от компанията Hangout с клиенти или хора, заинтересовани от темата на съответния бизнес, експерти.

Един hangout може лесно да бъде открит в YouTube канала на бранда, както и на Google + страницата на бизнеса, което е много полезно, не само от SEO гледна точка. Видеото на живо придава човешки облик на един бранд и дава възможност за това потребителите по-лесно да се доверят на компанията. За разлика от видео, в което се обясняват характеристиките на даден продукт или се представя някакво събитие, Hangout сесията може да бъде много по-диалогична и интересна за потребителите. Тя може да се използва за уебинари, упътвания (как …?, кога…?, защо…? по колко…? и т.н.), видео предаване с директни въпроси и отговори, съобщения, дори пресконференции.

Вижте няколко примера за брандове, които използват Hangouts, за да увеличат броя на последователите си и да поддържат видимостта на бранда си:

Should Your Business Use Google Hangouts?
5 Examples of Brands Using Google Plus Hangouts

SEO за видео съдържание

Ronnie Bincer очертава 6 стъпки към успешната видео оптимизация: 1) Проучване 2) Създаване на видео 3) Оптимизация 4) Разпространение 5) Оценка и 6) Вариации. Според него, оптимизацията за видео може да означава много неща, (вижте статията тук), но по отношение на SEO елементите, фокусът е насочен към: Title, Tag и Description. Към това трябва да се прибави и подходящият формат на видеото, релевантното за бизнеса съдържание, както и точният текст, описващ видеото.

Тук трябва да добавим и наличието на schema.org маркиране за видео съдържанието, което ще ви направи съответния резултат в SERP по-атрактивен и отличим.

7 съвета за начинаещи

Заглавие [Title]

Уловете вниманието на потенциалния зрител на видеото си с грабващо заглавие, в което не забравяйте да вмъкнете и релевантна за бизнеса или бранда ви ключова дума или фраза. Проучете какво търси аудиторията ви и от каква информация се нуждае. В никакъв случай не използвайте заглавие, препълнено с думи от семантичното ядро на бранда ви. Възползвайте се от възможностите на брейнсторминга (https://seom.bg/optimization/brainstorming.html), за да генерирате идеи за подходящи заглавия – такива, които ще привлекат вниманието на потребителите.

Тагове [Tags]

Включете правилните тагове към видеото си. Не използвайте сложна терминология и професионален жаргон, защото това може да отблъсне обикновения потребител. Названието на видеото ви също е добре да включва част от думите или изразите, които таргетирате или пък името на бранда ви.

Описание [Description]

Не подценявайте описанието и отделете време да опишете накратко видеото, което представяте. Използвайте разнообразие от синоними, кратки и ясни изречения, както и информативни описания. Тук е мястото и за Call to Action – думите, с които насърчавате потребителите да посетят страницата ви.

Връзки [Links]

Видеото може да бъде врата към вашия сайт, затова винаги към него включвайте и връзки към уеб страницата си. Добре е да сложите линка в началото на описанието, за да се вижда, без да е необходимо потребителите да откриват останалата част от текста, за да намерят връзката към сайта ви.

Сваляне на съдържанието във вид на текст [Transcripts]

Направете така, че видеото ви да бъде достъпно и в текстов вариант. Доброто старо , написано съдържание остава голям плюс – дава възможност на хората за избор как да консумират съдържанието, а на търсачките “хляб” за индексиране :-).

Карти [Video Sitemaps]

Подаването на video sitemap е лесен начин за търсачките да открият видео съдържанието ви. Можете да направите това и през Google Webmaster Tools.

Дължина

Най-добре е да поддържате разнообразие от формати и дължини, когато става дума за видео съдържание. И все пак, имайте предвид, че средното време, което един потребител прекарва, гледайки видео, е около 1 минута и 30 секунди. Ако имате видео съдържание, което покрива голямо разнообразие от теми или представя в подробности нещо, можете да го направите лесно смилаемо, като го разделите на части.

Брандиране [Branding]

Видеото е отличен начин за увеличаване на популярността на бранда, както и за спечелване на нови последователи в социалните мрежи. Когато създавате видео съдържание ,не забравяйте да го брандирате, за да се възползвате оптимално от потенциала на този формат.

Наред с всякакъв друг вид качествено и полезно съдържание, онлайн видеото бележи рекорден ръст и тепърва предстои да разгърне потенциала си. В заключение, оставяме цифрите да говорят за близкото бъдеще на видео съдържанието:

Обемът на онлайн видео се е увеличил осемкратно през последните пет години. Мобилният видео трафик ще се увеличи осемнадесет пъти до 2016 г. (считано от 2011 г.)

През 2016 г. би отнело 6 милиона години, за да се гледа цялото видео съдържание, качено за един месец. До 2016 г. видеото ще представлява 55% от целия интернет трафик.

Още по темата :

Tips for integrating video as part of content marketing

What Does Google Hummingbird Mean for Your Video Content Marketing?

Building a Video SEO Strategy

12 Valuable Tips for Video SEO Beginners

Коментари