[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Анализ на конкуренцията" link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/10/Competitive-Analysis.jpg" ]

Анализ на конкуренцията

Анализът на конкуренцията, като част от SEO стратегията за един сайт, представлява цялостна оценка (както на силните, така и на слабите страни) на конкурентите на компанията в определена индустрия или на конкретен пазар. Стойността, която анализът на конкуренцията има, се изразява в създаването на рамка, която в последствие помага за откриване на нови възможности и за съставяне на ефективна стратегия около тях. В модула, посветен на анализа на конкуренцията, ще се съсредоточим върху процеса на правене на анализ и върху областите, на които трябва да се обърне специално внимание.

Конкуренция в бизнеса vs. конкуренция в резултатите от търсенето

В SEO, конкурентите на дадена компанията могат да бъдат разделени в две основни категории: бизнес конкуренти и конкуренти в резултатите от търсенето.

Бизнес конкурентите предлагат продукти и услуги, подобни на вашите, а дейността им може да е офлайн или онлайн. Не е задължително обаче тези конкуренти да се справят добре и в двете области, например може да са по-слаби в онлайн присъствието си. Може и да имат уеб сайт, но той да не се позиционира добре по ключовите думи, по които вие се позиционирате.

Конкурентите при резултатите от търсенето се конкурират с вас по отношение на едни и същи ключови думи, които и вие и те таргетирате. От друга страна обаче тези конкуренти може и да не са ви преки бизнес конкуренти. Пример за това може да бъде следното: Amazon се позиционира по фразата “удобни мъжки обувки” (в изображението: “comfortable mens shoes”), която вие също таргетирате. Те са ви конкурент при резултатите от търсенето, но вероятно не бихте ги сметнали за бизнес конкурент, тъй като техният бизнес е разнообразен и не е специализиран точно в тези продукти.

Важно е да се идентифицират конкурентите при резултатите от търсенето, защото това са уеб сайтовете, от които ще научите най-много, когато става въпрос за подобряване на собственото ви класиране.

Анализ на конкуренцията: проучване на целеви ключови думи

Необходимо е да анализирате списъка от целеви ключови думи, който сте съставили по време на проучването си за тях и да определите каква е конкуренцията за всяка отделна ключова дума или фраза. Това от своя страна ще помогне за измерването на вероятността вие да се позиционирате високо в резултатите от търсенето по тези думи. Платеният инструмент, който може да ви помогне за това е Moz Keyword Difficulty and SERP Analysis Tool.

Ако все още не сте сигурни какви са целевите ви ключови думи, разгледайте урока ни, посветен на подбора на ключови думи и фрази: Какво е анализ на ключови думи?

Анализ на това каква е конкуренцията за една ключова дума

Първо въведете целевата ключова дума и изберете “Run Report”.

Keyword Difficulty Tool

Това ще ви даде информация за конкретната дума, както и за обема на търсенето й, плюс изчислен процент на това каква е конкуренцията за нея. Към тази важна информация, ще получите и нещо още по-полезно, а именно списък на челните 10 резултата за тази дума с информация за авторитета на съответния домейн (DA), както и авторитета на съответната страница (PA).

DA-PA

Инструментът също така предоставя и броя на root домейните (вижте урока ни – Връзки от root домейни) за първите 10 сайта, които се класират по конкретната заявка.

Можете да се сдобиете с тези данни като стигнете до колоната, наречена “Root Domain Linking Root Domains”, която можете да видите вдясно на изображението:

root domains

Сравнете тези показатели с показателите на сайта си и си задайте следните въпроси:

Сравними ли са авторитета на домейна ви и авторитета на страницата ви?
Имате ли достатъчно root домейни, които да препращат към вас?
И най-важното, ще бъде ли възможно за сайта ви в обозримо бъдеще да се доближи до тези показатели?

Важно е също така да подчертаем, че изграждането на връзки трябва да е бавен, последователен процес. В противен случай е напълно възможно да получите наказание от търсачките, което в последствие да доведе и до ръчен преглед на сайта ви.

След като разгледате всички тези показатели и ги сравните с тези от вашия собствен сайт, ще трябва да решите дали можете да се конкурирате по избраната и вече проучена заявка. Ако отговорът е не, то трябва да инвестирате време и ресурси в таргетиране на ключови думи, при които конкуренцията е по-слаба, докато изградите авторитетен домейн и силни страници. Според различни изследвания от Slingshot SEO, Optify и Enquiro, сайтовете, които не се класират на първата страница в резултатите на Google, получават значително по-малък CTR от сайтовете, които се класират сред първите 10 резултата.

google 10

Важно е също така и да въведете таргет ключовите си думи в самата търсачка, за да видите какви резултати ще получите (уверете се, че персонализираните резултати са изключени).

google searchНяколко важни въпроса, които да имате предвид:

Забелязвате ли вашите конкуренти да се съревновават за едни и същи ключови фрази?
Има ли големи брандове, които се позиционират по тези ключови фрази?
Виждате ли вариации/промени в резултатите, когато зададете различна локация в Google? Такива вариации могат да включват:
Сайтове, които се класират на първата страница
Локални резултати
Видео и графични резултати
Продуктови листинги (Product listings)
Резултати с новини
PPC

Този тип информация може да ви даде допълнителни гледни точки за вида на маркетинговия бюджет на конкурентите ви. Може също и да ви помогне да намерите други начини за оптимизация на сайта си, извън традиционните резултати от търсенето. Ако бизнесът ви има физическо присъствие и магазини или търговци, които дистрибутират стоките ви, то можете да приложите стратегия, базирана на Google Places.

Дори и за ключовата дума, която искате да таргетирате, да има огромна конкуренция, помислете за алтернативни начини да си спечелите позиции по нея. Можете спокойно да обърнете поглед към Google News, Google Images, Google Places, Youtube, и др.

Упражнение след урока:

За да проверите доколко сте усвоили знанията от този урок, направете следното:

Изберете една от вашите основни ключови думи и я проучете чрез инструмента за ключови думи, споменат в урока.
Сравнете показателите на сайтове, които се класират по същата дума с тези на собствения си уебсайт.
Сложете данните в електронна таблица и вижте как се визуализират те.
Потърсете въпросната ключова дума или фраза в търсачката и вижте какви резултати излизат. Водете си бележки за всичко от получената информация, което можете да използвате в своя полза.

Следва продължение …

Коментари