[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Какво е Важно за да изберем добър хостинг през 2022." link="" lightbox="yes" url="https://seom.bg/wp-content/uploads/2021/11/Web-hosting.jpg" ]

Какво е Важно за да изберем добър хостинг през 2022.

Какво е Важно за да изберем добър хостинг през 2022.

Избора на хостинг за Вашият сайт е много Важен, защото той е основата, на която ще изградите Вашият онлайн бизнес. С добър хостинг партньор, можете да изградите Вашето онлайн присъствие без да се притеснявате ако се наложи да скалирате в бъдете. Грешен избор би ви навлякъл много главоболия и допълнителни разходи.

В тази статия ще изложим някой от важните фактори, които да имате предвид, когато избирате хостинг за Вашият сайт, блог или онлайн проект.

1.Ограничение на inodes ( файлове на сървър )

Това не бихме казали, че е най-важното, но е често пропускано и затова ние от екипа на „WHY Всичко за хостинга“, започваме с него. Ограничение на inodes казано на разбираем език е ограничение на броя файлове на сървър, и огромна част от хостинг компаниите имат такива ограничения, чрез които Ви принуждават да преминете на по-висок план, за да можете да развивате сайта си.

Съвет за начинаещи:
Ако търсите български хостинг без такива ограничения, можете да разгледате предложенията на Jump и Delta.bg

2. CPU процесорно време

CPU време или процесорно време е мерна единица за изразходен ресурс. Общото процесорно време е сбор от времето, изразходени от скриптове (PHP) и времето, изразходено от бази данни (MySQL). Добре е да изберете хостинг компания, която Ви предлага достатъчно процесорно време, и да избягвате такива, които биха злоупотребили с него с цел да премите на по-висок план.

Съвет за начинаещи:
Ако сте решили Вашият сайт да използва WordPress, задължително изберете хостинг план с повече процесорно време, или специализиран WordPress хостинг.

3.Трябва да знаете от какво се нуждае Вашият сайт

Едно бързо търсене в Google ще Ви покаже, че има огромен избор от хостинг компании. Но преди дори да започнете да обмисляте избор на някоя от тях, трябва да сте наясно с нуждите на Вашият сайт.

Първите стъпки затова са да индентифицирате, какво ще е нужно за Вашият сайт. Задайте си въпроси като „Какъв тип сайт ще изграждам?‘, „Дали да използвам WordPress, OpenCart или Magento?”, „Какъв трафик очаквам да имам?“.

Сега тези въпроси могат да Ви се струват елементарни, но са добра и Важна отправна точка.

Защо?

Защото колкото по-детайлна информация имате за Вашият проект, толкова по-лесно ще направите правилният избор на хостинг партньор. Ако сте се спрели на WordPress, тогава задължително ще търсите хостинг с план за WordPress. Ще изграждате онлайн магазин, тогава търсите хостинг компания с опит в eCommerce.

Съвет за начинаещи: 
Винаги се доверете на известна компания с добра репутация и споделен хостинг план, ако сайта ви ще бъде тестов или малък. Споделеният хостинг е евтин и лесен за управление, поради тези характеристики е идеален за стар на нов и малък сайт. Плюс това няма да мислите за Backend, управление на сървъри, мерки за сигурност на Вашият сайт и ще имате време за да се фокусирате върху сайта си.

4. Проверете колко са надеждни сървърите

Когато сървърите на Amazon не работеха за 30 минути през 2013г., това им струваше по 66 240 долата на минута. В този ред на мисли спокойно можем да кажем, че е важно Вашият сайт да работи винаги. Затова е Важно да проверите, колко е надежден хостинг доставчика.

В днешно време има голямо разнообразие  от инструменти с които да следите дали Вашият сайт работи, като uptime Doctor. Стандарта на Up time в индустрията е около 99.95%, и всичко под 99% трябва да се избягва. Всеки хостинг може да Ви даде информация, колко up time гарантира, преди да започнете работа с него.

5. Възможност да скалирате Вашият хостинг

Има голямо разнообразие от хостинг планове и услуги, но ако започвате сега, най-вероятно ще попаднете на споделен хостинг. Ако това е така е Важно хостинг доставчика, да може да ъпгредва сървъра, на който е разположен сайта ви.

Причината затова е, че дори и да закупите много добър споделен хостинг план, Вие пак имате ограничения на ресурсите с които разполагате. И когато сайте Ви става все по-голям и трафика към него се увеличава, тогава споделеният хостинг няма да е достатъчен, за да обработва всички заявки и процеси.

Затова е много по-добре да изберете хостинг, който Ви позволява да скалирате, от колкото да търсите нов за да мигрирате сайта си.

Съвет за начинаещи:
Плановете като Cloud VPS или нает сървър предлагат много повече ресурси, който са заделени само за Вашите нужди, затова когато търсите, изберете хостинг доставчик, който предлага и тях. В такъв случай, когато имате нужда от тях ще са ви на един тикет разстояние.
добър хостинг

6. Обърнете внимание на първоначалната цена, и цената при подновяване.

Винаги има две цени при хостинг плановете, едната е при първоначално закупуване, другата е за подновяване на плана.

В огромна част отслучаите, цената при покупка е много по-ниска от тази при подновяване. За съжаление това е стандартна практтика при хостинг доставчиците, и е добре да внимавате каква е стандартната цена на плана, защото рано или късно ще трябва да я заплатите.

Съвет за начинаещи:
Винаги обръщайте внимание на дребният шрифт, задрасканите редовни цени и *-чките, поставени след някоя цифра, за да не останете неприятно изненадани.

7. Търсете хостинг с тестов период, или възстановяване на платената сума

Използването на хостинг може да бъде скъпо начинание. Особено ако тепърва започвате и нямате голям бюджет за работа.

Ето защо хостинг компания, която предлага безплатен тестов период или възстановяване на сумата до 30 дни, може значително да помогне за намаляване на разходите ви.

С безплатен тестов период, можете безопасно да тествате хостинг плана и да се откажете, ако не отговаря на нуждите на вашия сайт. Ако нещата се объркат, изборът на хостинг доставчик с добри политики за възстановяване ще гарантира, че няма да загубите твърде много пари.

Има някои доставчици, които начисляват такса за анулиране, когато закриете акаунта си по време на техния тестов период. Най-добрият ни съвет е да избягвате тези доставчици. Вместо това потърсете хостинг компании, които предлагат гаранции за връщане на парите, след изтичането на тестовият ви период.

8. Предлага ли основни софтуери?

Докато повечето компании предлагат всички основни софтуери за Вашият сайт, вие е по-добре да се уверите, че ще получите лесен инсталатор на CMS-и, file manager, DNS management, email и други.

 • Лесен инсталатор.

Това е софтуер, който ви позволява с няколко клика да инсталирате системи за управление на информация (CMS) като WordPress, Drupal, Joompa, OpenCart и други. Това е изключително полезно, ако не сте технически запознати.

 • Достъп до файловете.

Ако искате или Ви се наложи да правите каквито и да е промени по сайта си, задължително ви трябва достъп да файловете на сървъра.

 • FTP достъп

Повечето доставчици, ще Ви предложат File manager, но той е доста ограничен от към трансфер на големи файлове. Затова е Важно хостинга да предлага FTP достъп.

9. Backup на файловете и базите данни

Backup-а е ключов за Вашият сайт. Както казва един от най-уважаваните програмисти в България. Събота с кафето си правиш бекъпа, и го сваляш на диска.

Той ще Ви спаси винаги при ъпдейти на системите, малки промени по сайта, вирус или хакване на сървъра Ви.

Добрият хостинг доставчик, трябва да предлага пълен backup на данните от сървъра, за да имате бърз достъп при нужда, за да минимизирате загубите.

Няколко Важни въпроса към Вашият бъдещ хостинг:

 • Колко регулярни са бекъпите?
 • Можете ли ръчно да направите бекъп през контролният панел?
 • Възможно ли е да използвате програми за автоматични бекъпи?
 • Можете ли да възстановите информацията сами, или ще имате нъжда от техният съпорт?

10. Качествен съпорт 24/7

Ще има моменти, в които ще се сблъскате с проблем със сървъра, които просто не можете да разрешите сами. Тук добър екип за поддръжка на клиенти ще бъде от съществено значение.

В идеалния случай бихте искали да намерите хостинг доставчик, който ви предоставя добра и отзивчива поддръжка чрез чат на живо или по телефона. По този начин можете незабавно да разрешите проблемите с уебсайта си.

Проучете отзивите за екипа по поддръжка на хостинг доставчик в платформи като Facebook или във форуми, за да получите по-добра представа за качеството на техният съпорт.

11. Бързи сървъри

Тъй като Google вече взема предвид скоростта на зареждане на мобилни страници за тяхното класиране, е ясно, че наличието на бърз сървър е важно за вашия сайт и бизнес.

Препоръчително е да се обърнете към хостинг доставчик, който ще Ви предложи бързи и сигурни сървъри, който да гарантират, че сайта ви реагира светкавично. Изследвания показва, че всяка секунда повече в зареждане на страницата Ви коства голям процент от трафика.

Можете да проверите също времето за отговор на сървъра (TTFB), чрез безплатни програми като webpage test и PageSpeed Insights

В заключение на темата ” Какво е Важно за да изберем добър хостинг през 2022. “

Не прибързвайте с избора на хостинг партньор, намерете време да прочетете, колкото се може повече информация и отзиви, защото това ще ви спести пари в бъдеще. Направете сравнение между фаворитите Ви, и изберете най-добрият за Вашият сайт.

Просто имайте предвид всички точки, който покрихме:

 1. Сървърно време
 2. Inodes
 3. Основни нужди на Вашият сайт
 4. Надеждни сървъри, гарантирано uptime
 5. Възможност за скалиране
 6. Цена за първа покупка и цена за подновяване
 7. Политика за възстановяване на суми
 8. Основни софтуери, които предлага
 9. Бекъп на данните
 10. Качествен съпорт
 11. Бързи сървъри, за бърз сайт

Въпреки че има много повече фактори, когато става въпрос за избор на хостинг, тези, които изброихме по-горе, трябва да ви улеснят доста при вземането на решение за правилния хостинг доставчик за вашия сайт.

Бонус за стигналите до край:
Можете да използвате промо код за нови хостинг услуги, които да ви намалят първоначалното плащане за хостинг. Вземете промо код за хостинг от тук.

Коментари