[imageeffect type="shadowreflection" align="alignleft" width="150" height="150" alt="Писане за уеб. Такова няма." link="" lightbox="yes" url="/wp-content/uploads/2013/10/Teodora-Petkova.jpg" ]

Писане за уеб. Такова няма.

Има превеждане на продукти и услуги на езика на решенията, от които потребителите се нуждаят.

Частица от пъзела, наречен писане

Творческо писане. Такова няма. Има непреодолимо желание да кажеш някому нещо …

Това са първите думи от един предговор на проф. Боян Биолчев  към сборник с есета и истории на автори от магистърска програма Творческо писане, 2006 г. Нататък цитатът продължава поетично, с присъщата неувереност на всеки истински автор, че думите му ще останат неразбрани. Но понеже следва текст за писането в контекста на правенето на бизнес остатъкът от цитата оставям на мира* и за отправна точка заемам само началото му.

В днешно време всеки в някаква степен е издател, не само компаниите, но и служителите им, не само корпоративните брандове, но и личните такива. От бизнеса с очаква да задоволява нуждите на потребителите от съдържание, да ползва текста като основно средство за комуникация и предаване на конкретни съобщения и смисъл, подчинени на точно определени измерими и измервани цели.

В този смисъл писане за уеб няма.

Има непреодолимо желание на един бизнес/организация да представи това, което предлага, заедно с ценностите си, на своите настоящи и бъдещи клиенти. Има и стратегически избор  продуктите и услугите на компанията да бъдат преведени на езика на решенията, от които потребителите се нуждаят.

Встрани от еуфорията около “писането за уеб”, искрици от която озаряват от време на време и български бизнес сайтове, създаването на съдържание изисква сериозно посвещаване, дългосрочно планиране и нещо твърде пренебрегвано – достатъчно ресурси. Всичко, което с лека ръка не спазва горните изисквания, може справедливо да бъде наречено – стрелба в тъмното.

Драскане за уеб

Драскане за уеб

Image source: http://xkcd.com/688/ (h/t Peter Nikolow )

По данни на CMI 49.5% от хората, които се занимават с маркетинг, не работят по предварително заложена стратегия за съдържание. Въпреки че за България не разполагаме с официални данни, резултатът вероятно няма да бъде с по-нисък процент, предвид факта, че  обикновено съдържанието е оставено на произвола на съдбата или в най-добрия случай на един човек, който се занимава с нещо друго и “когато може нещо понаписва”.

Бари Фелдман преди около месец публикува една презентация за т.нар. nontent. Nontent е съдържанието, което не е полезно, не се споделя от хората, не носи никаква стойност. Това са безполезните инфографики, които не казват нищо, дългите публикации, чиито идеи и полезност могат да се сведат до няколко изречения, самоцелните списъци и друго съдържание, лишено от съдържателност (цялата презентация можете да видите тук).

Тези видове „несъдържание“ си приличат по това, че не се стремят да надскочат идеята просто нещо да бъде публикувано, да запълнят празните места по различните канали на бранда (i.e. уебсайт, социални мрежи, публикации в медиите) със съдържателност и полезност. Текстовете, създавани на хаотичен принцип са силаж, който не отчита спецификата на нишата ви, характера на каналите за разпространението в нея и профила на потребителите ви.

Духът на богатото съдържание

Всеки път, когато търсите идеи за създаване на някакво съдържание, мислете за това какво искате и имате да кажете и чак след това за всичко останало.

цитат Писане за уеб

След задачата да си изясните какво искате и/или трябва да споделите идва ред и на процеса на проучване. Проучването ще ви даде по-ясна картина за типовете съдържание, които ще публикувате и разпространявате, нуждата от такова съдържание във вашата ниша, сегментацията на потребителите, за които ще създавате това съдържание и не на последно място платформите, които е удачно да използвате, за да разпространите добрата дума за бизнеса си.

Споделеното (съдържание), което в бъдеще ще ви носи полза, приходи и познаваемост, започва и със задаване на цели, планиране, установяване на работещите процеси и не непоследно място измерване на резултатите.

Концептуално една опростена стратегия за съдържание се състои от отговорите на въпросите:

  • За кого пишете?

  • За какво пишете?

  • Кога и къде ще пишете?

Отговорите ли си на тези въпроси, много по-лесно ще откриете пътя до съдържанието, което можете да създавате. Информацията, която предоставяте, за да “образовате, забавлявате, помагате” не бива да е обща, тя трябва да е конкретна, насочена към задоволяването на точно определена нужда, била тя пряко или косвено свързана с процеса на вземне на решение за покупка.

Темата за дистрибуцията на съдържанието е важно и Любомир Любомиров заслужено й отдели специална презентация на SEO конференция 2014. Основни въпроси за съдържанието и разпространението му са засегнати по увлекателен начин и в интервюто на Васил Тошков от Cloxy с главния копирайтър на Rocket Studio.

Copywriting и дистрибутиране на съдържание с Любомир Любомиров:

Добро ли е съдържанието ми?

Ако се чудите дали това, което сте подготвили за публикуване е подходящо, направете следното. Представете си читателя/потребителя си, помислете за човек, който разполага със средно  8-10 часа дневно за да “прелети” през десетките задачи, които животът и работата му предполагат.

обърканият потребител на 21 век

Image: http://magazine.ucla.edu/depts/opinion/multitasking/

Представете си и как би изглеждал набързо скалъпен текст, нерелевантна, скучна картинка към него и всичко това изпратено там някъде, безцелно, без адресат, просто пуснато в голямото уеб пространство, където забвение дебне отвсякъде :-)

Смятате ли, че с такова съдържание ще успеете да се впишете в един такъв забързан живот и да спечелите най-ценния актив днес – ангажираност?

Едва ли.

Задачата ви е да създадете нужда от себе си по най-добрия възможен начин. Някъде там – между хилядите неща, които съвременните потребители правят едновременно.

Когато пишете, не мислете, че потребителят няма да има време за вас. Ако намерите начин да го заинтригувате достатъчно или още по-добре да се появите там, където най-много му трябвате, когато той проучва продукт или услуга – ще се превърнете в оазис насред пустинята от съдържание.

В статията си Blogging Didn’t Save My Business. Neither Did Content Marketing Маркъс Шеридан от The Sales Lion  задава три въпроса, на всеки от които създателят на добри стратегии за съдържание би отговорил с Да. Въпросите са:

  • Учител ли сте?
  • Хората гледат ли на вас като на източник, който може да реши проблемите им
  • Обладан ли сте от идеята да бъдете в помощ по всякакъв начин?

В действителност, ако подходите към дейностите си в Мрежата, тоест към това което е полезно за вас и потребителите ви така, както подхождате и офлайн (вж. Ако можеха да пишат), ще стъпите на възможно най-здравата основа за бъдещите си инвестиции в съдържание.

Създаването на съдържание (подобно на много други дейности свързани с онлайн видимостта) не е нещо, “което се налага”, то е органична част от бизнеса ви, която трябва да забележите и да започнете да обгрижвате.

Защото писане за уеб само по себе си няма. Има целенасочени усилия, свързани с това да задоволявате глада за факти, информация и забавление по начин, който ви носи доволни клиенти и приходи.

* там, където принадлежи, до онази “…непреодолима бариера, през която думите все не искат да прехвръкнат.”

Коментари